Ebben az esetben, hogyan lehetne megoldani a munkahelyen a klimatizálást? (Sok a hisztis nő)
Vegyes a nemek eloszlása a munkahelyünkön, ennek vannak előnyei is hátrányai is.
Hátrányai,hogy a nők állandóan hisztiznek a hőmérséklet miatt.Télen tárogatnak, nyáron meg hisztiznek, mert megy a klíma.
Ez gyakran konfliktusokat szül, mivel a férfiak meg teljesen megfelel télen a fűtés hőmérséklete, nyáron pedig a klimatizált iroda.
Másrészt, a cég nem azért rakatott milliókért klímát, hogy ne használjuk.
Én meg pont az vagyok, akinek súlyos allergiája van.Szedek rá gyógyszert, ami a tünetek nagy részét elnyomja, pl:cirógathatok kutyákat, macskákat tüsszentőrohamok nélkül.Viszont, a növényekkel szembeni allergiával csak leredukálja, ne szünteti meg, mint az állatok esetén.
Ezért, amikor nyitva van az ablak és nyírják a füvet az utcán nagyon érzem,hogy irritálja a nyálkahártyámat.
Ellenben a klimatizált "mű" levegő számomra sokkal kellemesebb , olyankor tünetmentes.
Pl:Autóvezetés közben sohasem húzom le az ablakot, az autóknak jó pollenszűrője van,ezt a saját bőrömön tapasztalom.
Egy vagyok a hisztis nők közül.
És elárulom, hogy mi a bajom a klímával.
Odakint van 30 fok. A klíma megy 20 fokon. Ez eleve egészségtelen. Főleg, ha az ember nem egy helyben ül, hanem néha kimegy az irodából.
Személy szerint kb 15 perc után olyan érzésem van, mintha a mellkasomra ültek volna. Nem kapok levegőt.
A másik kedvencem, mikor átmegyek a klimatizált helységbe, ahol 20 fokon döngetik a klímát és szódzerint a hányinyinger kerülget, mert az 5 ember úgy tele lihegi a helyiséget, hogy konkrétan büdös van.
A fenének van kedve egész nap az áporodott fagyos levegőt szívni. Persze a férfiak immunisak a büdösre. Ezek szerint. Mert az oroszlánszag a menő.
Legyen klíma, de tanulja meg használni az ember, ha már a cég milliókat költött.
Nem árt néha szellőztetni és jó lenne emberi hőmérsékletre állítani.
Télen meg indokolatlan a 28 fok. Egy szintén büdös, levegő nélküli helyiségben.
Én télen nagyon jól elvagyok az állandó 20-21 fokos szobában, ahogy minden egészséges ember.
Nyáron meg nem akarok meghalni 26 fokban.
Létezik légtisztító berendezés. Akkor már inkább az, mint a klíma.
Csak hiszed, hogy az tisztább.
Nagyjából 24,5 Celsius fok az, amit egy átlagember elfogadhatónak tart bármilyen körülmények között.
Időközönként tényleg nem árt szellőztetni, de a szellőztetés nem egyenlő azzal, hogy rányitom a másikra az ablakot és sorsukra hagyva a bent maradottakat kimegyek 40 percre traccsolni. Ha szellőztetés, akkor 5 - 10 perc levegőztetés - normálisan kinyitott ablaknál . bőségesen elegendő. Ezt a hely adottságaihoz mérten nyilván többször érdemes megtenni a nap viszonylatában.
Ennyit az oroszlánszagról!
A nők fázósabbak, ezért lehetnének annyira gálánsak a nőkkel a férfiak, hogy 24 Celsius fok alá - a nők akarata ellenére, "az erősebb jogán" - nem állítják be a klima berendezés hőfok szabályozóját.
A nők pedig lehetnének annyiban rugalmasak, hogy amennyiben nyilvánvaló, hogy tartósabban elhagyják a helységet, "engedik egy kicsi játszani" a férfiakat, - amíg nincsenek ott, hadd szóljon az a klíma, úgyis felmelegszik a helyság ismét 24 fokra 10 perc alatt, ennyit meg ki lehet bírni.
Létezik olyan is, hogy szakaszos működtetés, - az érdekek kölcsönös tiszteletben tartásával.
Az ilyen jellegű problémák megoldására mindig akad megoldás, csak keresni kell és kölcsönös hajlandóságot kell mutatni arra, hogy mindenki meg szeretné konfliktusmentesen oldani.
Miért?
- télen van 28 fok, koncentrálni nem lehet, az ember a ruhájában szétggyullad, mert kinn ugye 25-tel kevesebb van
- nyáron szoknya-harisnya és van 15 fok, ami szuper a kinti 30-hoz képest.
NEM ok nélkül mondogatják a dolgot, én ájultam már el klimatizált irodából kilépve. Benn hűvös, kellemes 17 fok, kinn meg belvárosban 35.
Teljesen felesleges télen felbxni a klímát, nyáron meg fagyasztót csinálni.
22-23 állandó hőmérséklet pont jó lenne.
Meg is fordíthatjuk a kérdésed, hiszen ezek szerint a munkahelyeden a férfiak ugyanolyan rugalmatlanok és "hisztisek", mint a nők, ha nem teljesülhet a kívánságuk. Én is allergiás vagyok, és ha klimatizált az iroda, teljesen jogos, hogy ragaszkodsz a zárt ablakhoz (ha a klíma cseréli is a levegőt, nem csak keringeti), én is így tennék. De!
Egyik nyáron egy gyárban dolgoztam, irodai munkát. Kint tombolt a kánikula, 40 fok, bent az irodában a klíma szokásosan 20 fokra állítva. Esélytelen, hogy tényleg lehűtse a levegőt 20 fokra, ami nekem egyébként sem a kellemes pólós idő lenne, ezért folyamatosan csapatja a 20 foknál jóval hidegebb levegőt - konkrétan a hajamon lehetett látni, ahogy fújja, és más irányba állítani sem lehetett, mert a plafonon lévő szellőzőkön jött. Csak 2 hónapot voltam ott, nem pattogtam, de konkrétan hosszúnadrágban jártam, hosszú zoknival és zárt cipővel, pólóban és átmenti kabátban - így ültem az irodában, miközben kint a legmelegebb kánikula volt. Egy időszakban a szemem is folyamatosan könnyezett az állandó szellőtől.
A férfiak többsége általában a soron vagy a műhelyben volt, ahol melegebb is volt, és folyamatosan mozogtak - persze, biztos jól esett a nekik hideg, amikor berohantak az irodába 5-10 percre, de többen egész nap ott ültünk. Ha feljebb állítottuk a hőmérsékletet, akkor szó nélkül visszarakták, amikor bejöttek - persze utána mentek is ki.
Aztán egyszer néhányuknak a szokásosnál többet kellett az irodában dolgozniuk, lett is hiszti - férfiak a férfiakkal szemben - hogy ne tegyék vissza hidegre a klímát. Másnapra, egy-két torokfájós ember után cetli is került a szabályozóra, hogy "ne állítgasd", de az sem használt.
És akkor itt még szóba sem került az, hogy a nők hamarabb kezdenek fázni, mert mondjuk kétharmad vagy fele a testtömegük, meg egyébként is más a hőérzetük.
Tudom, hogy vannak szellőztetésmániás emberek (nők és férfiak is), akik meg akarnak fulladni, ha nincs nyitva egy ablak sem, de az általad vázolt szituációban általban nem ez a probléma. Valószínűleg nálatok sem az zavarja a nőket, hogy "megy a klíma", hanem hogy túl hidegre van állítva, vagy túl erősen fúj. Egyébként is megterheli a szervezetet, ha a kinti hőmérsékletnél lényegesen hidegebb van bent. Le kéne ülnötök és megbeszélni, hogy kinek mi az óhaja-sóhaja, és valami kompromisszumos megoldásra jutni. Nem hiszem, hogy ne értenék meg, hogy az allergia miatt csukott ablakra van szükséged, de a folyamatos didergés is éppen olyan zavaró, mint a szénanátha miatti orrfolyás, irritáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!