Mit tegyek ha a főnököm egy olyan munkával akar megbízni, amihez nem sok közöm van?
Elfogadtam egy informatikai állást. Informatikai állásnak volt meghírdetve, de volt benne egy olyan bejegyzés, hogy az adatbázis karbantartása. Informatikai szempontból, ez elég egyértelmű. A próbaidőszak után azzal jött a vezető, hogy, csináljam az adatbázis feltöltését, mert az asszisztensek le vannak maradva vele. Ezen nem is csodálkoztam, mert max napi 2 órát dolgoztak a többi hatban meg kávéztak eltűntek.
Kérdeztem, hogy mennyi a lemaradás? Több év!!! Jeleztem, hogy, hogy ez napi 8 óra olyan folyamatos munka lenne, amihez semmi közöm. Annyi volt a szerencsém, hogy a rendszer vírusos lett. Újra kellett telepítenem a webszervert, írni egy tucat új programot, meg a régieket fejleszteni. Kb fél év alatt hoztam rendbe mindent, ekkor megint jöttek, hogy csináljam az adatfeltöltést. Benne van a munkaköri leírásomban, hogy megbízhatnak plusz dolgokkal, de csak van valami határ. Semmi értelmét nem látom, hogy egy tapasztal informatkust aki tud programozni, webszervert üzemeltetni, befogjanak évekre, egy olyan betanított munkára amit egy gépelni tudó asszisztens értetségivel el tud végezni.
1. Beszélj erről a főnököddel
2. Ha nem jutsz előre nézz más meló után
Van határ, igen.
Azt a záradékot, hogy mindent köteles vagy megcsinálni, amivel a főnök megbíz, sokan elég torz módon értelmezik. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy te köteles vagy bármit megcsinálni, hanem azt, hogy a munkakörödön belül vagy köteles a felsorolt tevékenységeken kívül akármit megtenni a főnöknek. Tehát mondjuk ha engem, mint informatikust utasít a főnök arra, hogy mossam fel az irodámat, mondhatom azt, hogy bocs, de nem. Persze, itt egyértelműek a határok, de egy laikus számára nincsenek ilyen éles határok a számítógéppel végzett munkakörök között. Mert ugye "mindegyiket géppel csinálják", legyen szó akár rendszerprogramozásról, akár Linux-telepítésről, vagy a titkárnő Mancika Excel-tábláinak szerkesztéséről. Te azt vagy köteles elvégezni, amire a munkaszerződésed alapján felvettek.
Egyébként meg a helyedben lelépnék onnan. Nem egy túltelített szakma a tiéd, és vannak cégek, akiktől ennél nagyságrendekkel több tiszteletet és megbecsülést kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!