Miért nem képesek otthon maradni betegen? Nem zavarja őket, hogy másokat össze fertőznek, aki még addig nem volt beteg?
Válaszcsapást mérni.... mit gondolsz ki vagy te?
Te egy századrangú egybites szarjózsi vagy, egy bolha a cég ellen mit akarsz te válaszcsapást mérni....
Való igaz, már 10 éve külföldön élek (Hollandia), és leginkább az itteni viszonyokból indulok ki. Itt a munkaadók a betegség miatti kirúgásnak még a gondolatával se mernek eljátszani, mert kapásból bevillan nekik egy tizenegynéhányezer eurós büntetés. Engem egyszer egy helyről a szerződésem lejárta után rúgtak ki, egy hónapot hagytak ott dolgozni papír nélkül. Majd mikor megjelentem a főnök irodájában egy levéllel a munkaügyi központtól (még a bíróságra se kellett mennem), megszeppent, és inkább kifizetett nekem extra egyhavi összeget, csak ne jelentsem fel.
Magyarországon ennyire drasztikusan sz*r lenne a helyzet?
Tudom, hogy le leszek pontozva, mert az átlagmagyar szemében a vállalkozó egy utolsó szemétláda, aki dőzsöl a pénzben, és csak azért nem fizet mindenkinek félmillát, mert direkt szemét. De azért el kellene gondolkodni azon is, hogy az állam elvileg azért gombolja le a fizetésed felét, hogy cserébe gondoskodjon rólad. Ehhez képest ha beteg vagy, gyakorlatilag csak a munkaadónak kerülsz pénzbe, mert az első két hétben ő fizeti a táppénzedet, az állam csak utána vállalja át, két hét alatt meg a betegségek nagy része elmúlik.
Az lenne az igazságos, ha vagy nem szedne el ennyit TB-re az állam, vagy cserébe nyújtana is valamit, mert az baromi könnyű, hogy minden szociális szolgáltatást áttol a munkaadó vállára, közben elszedi a fele pénzed, amiért megint a munkaadóra leszel dühös.
Másik meg, hogy dolgoztam olyan cégnél, ahol volt egy sokat betegeskedő kolléga, folyton borult miatta a beosztás, mert pár hetente azért visszatáncikált dolgozni, de kirakni nem merték, mert rögtön perelt volna.
27: Én megértelek. De az semmiképpen sem megoldás, hogy a munkáltató cseszteti és/vagy kirúgja a dolgozót, csak mert beteg merészel lenni, vagy balesetet mer szenvedni.
Itt Hollandiában, praktikus módon van megoldva a dolog. Ha valaki 3 napnál kevesebb ideig beteg, akkor azokra a napokra nem kap táppánzt, alternatív megoldás, hogy szabadságot írat be. Ha legalább 3 napig beteg, akkor a munkaügyi központ fizeti a táppénzt, ami a havi fizetés 70%-a. És itt nem kell a háziorvoshoz menni, és igazolást kérni, csak símán betelefonálsz a munkahelyre. De viszont a munkahely napi szinten rédtelefonál, hogy hogy érzed magad, előreláthatólag mikor tudsz menni, és szúrópróbaszerűen házhoz küldhet egy orvost, aki leellenőrzi, hogy tényleg beteg vagy-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!