A fővárosiak lenézik a vidéki dolgozókat?

Van benne valami. Csak pár mondat pesti ismerősök szájából, úgy, hogy nagyvárosban, megyeszékhelyen élek, nem a világ végén.
- Jé, nálatok is van Tesco?????
- Érdekes, itt is ugyanazokat lehet kapni az üzletekben, mint Pesten. (ruhákat)
- Ti nem unatkoztok itt?

Hát azért ez így erős általánosítás. Bőven van olyan budapesti ismerősöm, aki egyáltalán nem érzi azt egy erénynek, hogy ő a fővárosban született és pláne nem nézi le a vidékieket. Ugyanakkor persze, van rá példa, ahogyan ellenkezőleg is. Vidékiként is hallom, hogy "a bunkó pesti" stb., szóval én is ezt mondanám, hogy ez ilyen oda-vissza dolog, ugyanakkor nem szabad erre hagyatkozni és előítéletesnek lenni. Alapvetően szerintem ez nagyon nem azon múlik, hogy ki hol született.
Nekem az egyik tesóm mesélt egy sztorit, ami még mai napig a kedvencem. Mi vidékiek vagyunk, de Budapesten tanult és az egyetem után ott is maradt dolgozni és az új kollégákkal ismerkedtek, beszélgettek és ugye kiderült, hogy ő egy vidéki városból származik. Mondta, hogy örült neki, hogy jó helyen van, mert tök kedvesek és aranyosak voltak stb., majd utána ebédszünetben odament hozzá az egyik munkatársa, hogy "te akkor vidéki vagy, ugye? mert, ha igen, akkor szeretnék kérdezni valamit", a tesóm mondta, hogy "igen, mondd mit szeretnél", erre a csaj faarccal, halálosan komolyan megkérdezte tőle, hogy "nálatok vidéken tényleg földes a szoba alja?", a tesóm pedig úgy röhögött rajta, hogy mások is körégyűltek, aztán elmagyarázta a lánynak, hogy hát nem egészen, ez már nem az a vidék...:) Egyébként érdekes, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy vidéken mindenki földet művel és állatokat tartanak, minden háznál disznót vágnak stb., de az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások inkább viccesek és aranyosak, mint bántóak, szerintem.

Budapesten születtem, Budapesten nőttem fel, és jelenleg is Budapesten élek és dolgozom. Szívesen kiköltöznék agglomerációba, ha lenne jogsim és autóm, de ez még a jövő zenéje, és amúgy sem ide tartozik.
Hogy egy klasszikust idézzek:
"Nem kérdem én, anyád hol szült világra
Nem kérdem én, apád ki volt"
Soha senkit nem néztem le a születési helye vagy a lakóhelye miatt. A viselkedésük alapján mondok véleményt az emberekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!