Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mért baj az a felnőtteknek,...

Mért baj az a felnőtteknek, hogy a mai fiatalok sokkal öntudatosabbak?

Figyelt kérdés
Értelmes ember tudja, hogy a rabszolga munka nem nemesít. A tanulás az ami előre visz!
2017. dec. 12. 16:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Azért azt nem kéne a nyugdíjasra terhelni, hogy képes volt egy régi rendszerben megszületni és abban szocializálódni. Akkor mások voltak az értékek, egyszerűen máshogy kellett élni és gondolkodni, ezt pedig a ma fiataljai képtelenek megérteni. Nem is baj, hiszen nem abba éltek. Pont emiatt tök felesleges egymásra acsarkodni.

A lényeg az látszólag, hogy egy most 15-25 éves emberke elég tenyérbe mászó módon azt hiszi és azt hirdeti, hogy saját eddigi csekély élettapasztalatával képes újra és újra feltalálni a kanálban a mélyedést. Ez a hivalkodó és felelőtlen gondolkodás egyenlő lenne az öntudattal? Lenézni a félszáz évet átdolgozott "öreget", amiért gyárban reszelt alkatrészeket, vagy amperszagú műhelyekben forrasztott 3 műszakban. Fikázni a pedagógust, mert több leckét ad, vagy kiröhögni az ápolónőt, mert befosott embereket mosdatnak a lepukkant kórházakban zsebpénzért, ahelyett, hogy tanultak volna bölcsésznek, rendezvényszervezőnek, programtervező infósnak, vagy turizmus-vendéglátónak, de lehetne sorolni a csupa hasznos és népszerű alapszakokat? Mert ez a "munka" nemesít?

Látod, értékrendi hiba van a rendszerben, ami miatt soha nem lesz meg a közös nevező. Egy megoldás van, az öreg ne a múlton keseregjen, és jusson eszébe, hogy a kor nem érdem, hanem állapot, a fiatal pedig kicsit legyen csak alázatosabb a társai, vagy egyáltalán, bármelyik embertársa felé. Aztán akkor nyugi lesz. De közös nevező, az sohasem.

2017. dec. 13. 18:31
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

# 11/11

zömében olyan dolgokra reagálsz, amit senki sem írt.

1, NEM azért nézzük le a nyugdíjasat, mert ledolgozott x évet, hanem mert azt várná el a fiataloktól is, miközben képtelen megérteni, h ez már egy másik világ és a felsőfokon beszélő 20 éves nagyon más szint, mint ő volt.

2, öntudat alatt sztem nem épp arra gondolt a kérdező, amit te írsz.

3, te hol hallottál olyat, h bárki fikázta volna az ápolónőket? és ki írt olyat, h menjenek bölcsésznek? mellesleg bölcsész szakok között is elég nagy különbségek vannak.

a prog infó és a r. szervező mi alapján van nálad egy kalapban? úgy tűnik, nem igazán vagy képben a felsőoktatással.

a közoktatás (alap- és középfokú ugye) ugye ahogy van egy rakás trágya. a csodás poroszos oktatás, szóval a pedagógus, aki rengeteg leckével és magoltatással akarja tanítani a gyereket, az minden fikát megérdemel. még akkor is, ha meg van kötve a keze.

2017. dec. 13. 19:28
 13/20 anonim ***** válasza:
47%

#12 - erről beszéltem. A pocsék értékrendedről például. Én még csak 40 leszek, de már a B oldal forog nálam is. Tudom, hogy takonyként enyém volt a világ a '90-es, 2000-res években. De aki most osztaná az észt, meg villog az öntudatával, az még a csattogóslepkét tologatta abban az időben. Jó esetben. Még ha más is a világ, ne akarja már magát fényezni, mert korából fakadóan HITELTELEN. Majd 20 év múlva, amikor családot tart el tisztességes munkával, és nem tolja a zsebébe a szülő a zsetont, majd akkor hitelesebbé fog válni az a fene nagy ambíció. Kell még egy két csalódás, hogy megértsd ezeket a sorokat.

Egyébként 2017 "legnépszerűbb" alapszakjaiból vettem egy kalap alá párat. Az meg, hogy nekem miről van fogalmam, neked fogalmad sem lehet. Értem én, hogy a kákán is csomót keresel: senki nem nevesítette az ápolónőt, valóban. Meg egyiket sem. A példában ők hivatottak megjeleníteni a rabszolgamunka proliságát. Mert ugye az nem nemes meló, ha 4 műszakban szalagmelót végzel egy gyárban. Bmeg akkor :D

Részemről ennyi!

2017. dec. 13. 19:41
 14/20 anonim ***** válasza:
91%

és még tetézed is

összefoglalom: tehát aki fiatal, annak kuss a neve, mert majd ha gyerekei lesznek és idősebb lesz blabla..

„Értem én, hogy a kákán is csomót keresel”

szó sincs erről, lehet h nem vagy hozzászokva ahhoz, h vki elvárja h összekalapálj vmi épkézláb érvelést meg h tudd értelmezni a mondatokat és ne olyanokra reagálj, amit senki sem írt, pl:

: „senki nem nevesítette az ápolónőt, valóban”

hogy jön ide a nevesítés? ezt sem érted? azt írtad h fikázni az ápolónőket. erre válaszoltam h mégis ki fikázta őket valaha is.

. „Az meg, hogy nekem miről van fogalmam, neked fogalmad sem lehet”

:DD

nyilván nem. végül is ahhoz h megítéljem, mennyire vagy értelmes, ismernem kell téged, nem is elég az, h összezagyválsz 2 oldalt itt( irónia). sajna a gondolkodást nem lehet imitálni, 2 mondat után ki tud itt bukni, ha vmihez nem értesz.

„Mert ugye az nem nemes meló, ha 4 műszakban szalagmelót végzel egy gyárban. Bmeg akkor :D”

de az aztán rohadt nemes meló, ahogy a wc pucolás is.

„Egyébként 2017 "legnépszerűbb" alapszakjaiból vettem egy kalap alá párat.”

ja, mindenféle logika nélkül. humán és reál szakokat, olyanok is, amelyekből túltermelés van meg olyat is, amiből hiány.

„A példában ők hivatottak megjeleníteni a rabszolgamunka proliságát.”

mert szted az ápolónő olyan munka, mint a szalagmeló? húha.

„Kell még egy két csalódás, hogy megértsd ezeket a sorokat. „

ahhoz képest h a szövegértéssel komoly gondjaid vannak és úgy érvelsz, mint egy 60 éves beszűkült proli, elég nagy arcod van. először talán próbáld megérteni, miről is beszélünk pontosan, mert az előző hozzászólásod alapján is csak annyit értesz h a csúnya beképzelt fiatalok „báncsák” az időseket.

2017. dec. 13. 20:31
 15/20 anonim ***** válasza:
ja és részemről is ennyi. több karaktert nem pazarlok rád.
2017. dec. 13. 20:33
 16/20 anonim ***** válasza:

Nem az a baj, hogy öntudatosabbak egyesek, hanem hogy beképzeltek, és azt hiszik övék a világ, nekik minden jár, csak azért, mert fiatalok. Közben meg nem hajlandóak elmenni nettó 100-ért melózni, mert az nem elég pénz, de otthon laknak, anyuci mossa az alsógatyájukat meg főzi az ebédet. Huszon-harminc éves felnőttként nem volt még soha munkájuk, mert derogál nekik dolgozni, azt hajtogatják, hogy ők többre hivatottak, de arra bezzeg lusták, hogy tegyenek is ennek a "többnek" az érdekében bármit is. Azt hiszik, hogy az a normális, ha az életük legelső munkája már rögtön vezető pozícióban lesz és minimum havi félmillát fognak hazavinni. Aztán jön a pofára esés, amikor észreveszik, hogy a világ nem így működik.

31/N

2017. dec. 14. 07:44
 17/20 anonim ***** válasza:

Az nem lenne baj, ha csak öntudatosabbak lennének, de az igen, hogy irreális elképzeléseik vannak az életről.

Pl. fontos a tanulás, de nem mindegy, hogy mit, és mennyit. Sok fiatal a nagy "öntudattal"-ami annyi csak, hogy elhatározza: ő soha nem fog kétkezi, rabszolga munkát végezni, elvégez mindenféle képzést, mert Gipszjakab ismerőse is ezt végezte, és 5kilót keres, stb. Arra persze nem gondol, hogy Gipsz ismerőse csak a nagybácsi, nagynéni gondos közreműködésével kapta meg a pozíciót, mert egy olyan pozícióra 80-100-an jelentkeznek, ugyanolyan végzettséggel, vagy egyszerűen mákja volt.

A másik, amikor inkább tanul mindenfélét, csak dolgozni ne kelljen. Persze eljárogat az ismerős haver vállalkozásába besegíteni valami laza, telefonálgatós, városban rohangálós feladatokba, de ha heti öt napot kell menni, az már "g%ci pörgős hét". Aztán 30+ évesen pislog, ha visszadobják a CV-jét a 0 releváns tapasztalat miatt.

Van olyan emberke is, -őket mondjuk annyira nem hibáztatom, inkább sajnálom, - akik karriert építettek egy olyan területen, ahol a családalapítás egyenlő a karrier derékba törésével, vagy egyszerűen nincs fizetőképes kereslet a speciális tudásra, amit egy,-másfél évtized alatt megszerzett. Így olyan munkákat végez külföldön, amihez elég egy megbízható angol tudás, meg egy érettségi.

A nagy öntudat mögött legtöbbször a realitástól való teljes elszakadás áll, és a legöntudatosabbak azok a fiatalok, akik az életszínvonalukat egy belét is kigüriző szülőn keresztül tudják csak tartani.

2017. dec. 16. 19:07
 18/20 anonim ***** válasza:

A "régi poroszos" oktatási rendszert meg nem kell ám fikázni, mert annak alapja a VALÓ világ felépítésére, működésére épül: a valós tényanyag megismerésére, elsajátítására, az EREDMÉNYES tevékenységhez szükséges képességek kialakítására, készségek fejlesztésére. Ha ezt nem elég következetesen végzik, akkor van csak az értelmetlen adat magolás.

Persze vannak üzleti modellek, amik látszólag szembe mennek a világ törvényszerűségeivel-pl. startup, kriptovaluták, stb, - lehet visszafordítani a folyok vízét is .... egy darabig. Ezekhez, meg a fantasztikus jövőt vízionáló megtévesztettek ábrándjaihoz, ahol gépek szedik a szamócát, cserélik a sz"ros pelenkát, lehet kitalálni mindenféle forradalmi, magolás-mentes, tapasztalás alapú oktatási modellt, de a vége mégis ugyanaz: a kevés munkából kevés eredmény, a semmiből pedig a semmi lesz.

2017. dec. 16. 19:28
 19/20 anonim ***** válasza:

16/18 ki mondta hogy mindenki ilyen? Van egy kisebb resz, igen, de ok is javareszt (szerintrm legalabbis) azert ilyenek, mert a szulok toljak belejuk talicska szam a penzt, es ha mindenuk megvan akkor meg minek menjenek el pl egy gyarba vagy a mekibe havi 90-100ert?

De a tobbseg nem ilyen, csak korbe kell nezni. Vagy te ugy meg tudod allapitani valakirol hogy milyen, hogy nem vagy tisztaban az anyagi helyzetukkel, vagy hogy egy szot sem beszeltel vele? Legyszives gondolkodj el ezen.

17/L (ja, es lehet, hogy kozepsuliba jarok meg, de en voltam mar havi 100ert gyarban)

2017. dec. 19. 22:03
 20/20 anonim ***** válasza:

19:

Kezdjük azzal, hogy a kérdés megfogalmazása is arra utal, hogy MINDEN mai fiatal öntudatosabb, mint a régebbiek. MÉGSEM gondolja itt senki, hogy MINDEN mai fiatal öntudatos, csak éppen egyszerűbb így fogalmazni, hiszen intelligens ember tudja, miről van szó.

Te csak direkt tapasztalás útján vagy képes elfogadni valamit igaznak? Gondolom nem. Bizony, nem beszéltem minden mai fiatallal az anyagi helyzetéről, és -csodák-csodája- mégis van valós tapasztalatom , ennél fogva véleményem a fiatalok öntudatosságáról, elvárásairól, kötelességtudásukról.

Mivel lassan háromszor annyit éltem, mint te, sőt, ebből kicsit több évet töltöttem tanulással, mint ahány éves vagy,van egy viszonylag átfogó képem a világról. Már csak az összehasonlítási alap végett is, ami ugye a munkaerőpiacon, illetve úgy általában a világban eltöltött aktív éveimből adódik. Nagyon sok emberrel, köztük "mai fiatallal" is volt munkakapcsolatom, úgy is mint munkatárs, beosztott, és úgy is, mint a kiválasztási, interjúztatási folyamat vezetője. A szűkebb-tágabb ismeretségi körömben- és itt nem a facebook bejelöléseimről van szó- sok, sajnos túl sok olyan fiatal van, akiket a fentebbi hozzászólásomban leírtam. Az látom, hogy trend lett az a valóságtól való elrugaszkodás, és az indokolatlan mértékű önérzet a fiatalok körében. Túl sokan viselkednek úgy, mintha sok, nagyon jó lehetőség közül lehetne válogatniuk a korábbi évekhez, évtizedekhez képest, holott inkább sokkal kevesebb,ám vitathatatlanul jobb lehetőség adódik számukra manapság.

2017. dec. 21. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!