Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Fizetett szabadságon kívül...

Fizetett szabadságon kívül elmehetek még egyéb szabadságra? Pl nem fizettre?

Figyelt kérdés

2 hónapja vizsgáztam le úgyhogy főállásban még nem dolgoztam. És senki nem világosított fel e felől. Annyit tudok hogy az alap szabadság 20 nap, de mást nem találtam a neten. Ezen kívül természetesen van beteg szabadság. De teszem azt én 2 hónapig nyaralni akarok jövő nyáron, akkor megtehetem, ún. nem fizetett szabadsággal? Van erre törvény? Vagy cég válogatja, hogx bele mennek-e? Természetesen megtaláltam a neten az egész munka törvénykönyvét, átolvashatnám az egészet hátha ír erről valamit, de ezzel az a gond, hogy szó szerint egy regény. 2-3 napig kellenr olvasnom. Aki nem pálya kezdő biztos tud válaszolni.

Ja és a fizetett szabadság milyen? Már mint ugyan úgy kapok arra a napra ugyan annyi pénzt mint ha dolgoznék? Vagy csak fele annyit?

És a betegszabadság? Az után is kapok valamennyit? Csak mert szokták "táp pénz"nek is nevezni. Vagy csak siket vagyok és nem "táp pénz". De mind egy is mert a pénz szó benne van, szal beteg szabadságnál is jár valanennyi lóvé? Ha igen, akkor mennyi? Mert gondolom nem ugyan annyi mint ha dolgoznék rendesen.

2017. aug. 19. 20:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

#10 Hol olvastad hogy csöpögtetve kapják meg?

Vagy a törvényben azt hogy 2 hét egybefüggően jár? Max akkor ha valakinek 33 napja van egy évben...

Ugyanis a szabi 70%-a felett a munkaadó rendelkezik, ennyi.

2017. aug. 24. 11:45
 12/18 Andizsuzsi ***** válasza:

" Hol olvastad hogy csöpögtetve kapják meg? "

Te írtad többször is, hogy havonta 2-t ki kell venni.

"Vagy a törvényben azt hogy 2 hét egybefüggően jár? "

Munka Törvénykönyve 122.(3)" A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól."

2017. aug. 24. 18:14
 13/18 anonim ***** válasza:

Ja már értem - azt nem én írtam hanem valaki más.

"eltérő megállapodás hiányában" - igen.

2017. aug. 24. 18:31
 14/18 Andizsuzsi ***** válasza:

"Ja már értem - azt nem én írtam hanem valaki más. "

Akkor csak egyforma a százalékotok. 9. hozzászóló.

"eltérő megállapodás hiányában" - igen.

Így van. De az eltérő megállapodás elég ritka.

2017. aug. 24. 18:48
 15/18 anonim ***** válasza:
Igen ritka. Mi (multi, bp-i telephely) pl. pár dologban eltérünk, de a legtöbben a munkavállaló javára. Van pihenőnap, egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap, szóval minden - de rendkívül flexibilisek vagyunk. Elég ritkán történik hogy valakinek meg kelljen tagadni a kérését (de még ha így is történik, akkor egy következő, hasonló szituációban előnyt élvez). Működik, senki sem panaszkodott még, "protest-betegszabi" nincs is.
2017. aug. 24. 19:16
 16/18 anonim ***** válasza:

Az egybefüggő 14napnak nem kell mindnek szabinak lennie. Ebben lehet hètvège (mondjuk 4 nap), munkaszüneti nap is.

Meg lehet àllapodni, hogy a felek eltekintenek ettől, deazt elég szóban is. Illetve ha valaki sajàt kérésének megfelelően kapja a szabikat akkor az is elfogadható, hiszen ő nem kèrte az egybefüggő 14 nap munkavégzés alóli mentességet.

2017. aug. 26. 08:11
 17/18 Andizsuzsi ***** válasza:
Igen, ez így van, de ez a dolgozónak is jó, hiszen így több szabadsága marad. Viszont ez nem változtat azon a 0%-ra értékelt válaszomon, hogy semmi nem írja elő, hogy havonta időarányosan ki kell venni/adni a szabadságot.
2017. aug. 26. 11:57
 18/18 anonim ***** válasza:

Előttem szólóak szerintem mindent leírtak amit kell tudni ezekről. Ez hogy te szabadságok terén mit akarsz ez a munkáltatódon múlik mennyire él a törvényileg előírt jogokkal, vagy mennyire kezeli rugalmasan. Általában ezt interjún szokták közölni hogy náluk mi a módja ennek.

Legtöbb helyen mindenkinek beszabályozzák mikor menjen el szabira és mikor ne. A barátnőm munkahelyén közölték velük hogy a vállalat a szabadságok 70% val rendelkezik, úgy tervezzenek minden évbe, ha plusz napot akarnak akkor van ledolgozási lehetőség erre.

Én munkahelyemen a főnököm pedig közölte hogy ő 5 nap szabadsággal rendelkezik amit akkor ad ki, illetve akkor nem enged el amikor ő gondolja, a többivel meg azt csinálunk amit akarunk. Ha esetleg nem vesszük ki év végéig a szabadságaink ránk eső részének 60%át akkor vagy ő adja ki valamikor vagy évvégén kifizeti és jóság van, de általában kiadja mindenkinek maximum 2 napot fizet ki. Volt már olyan kolléga aki 6 napot vitt át a következő évre mert elfelejtették kivetetni vele, és kifizetni neki. Így a következő évben amikor nem volt úgy meló mondták ha akarja akkor legkésőbb márciusig kiveheti, vagy ha nem akar élni ezzel, akkor kifizetik.

2017. szept. 10. 00:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!