Pontosan mit jelent az időarányos szabadság?
Mit jelent az, hogy időarányosan vehetem ki a szabadságom?
Hamarosan új munkahelyen kezdek. Felmerült így a nyár miatt hogy elmennék augusztusban szabira. Erre mondják, hogy össz-vissz 5 napot vehetek ki, mert időarányosan így jön ki decemberig. De miért? És ha 5 napot vehetek ki már csak ebben az évben, mi lesz a fennmaradó szabadnapokkal?
Nem értem...
25 évesen +1 nap
28 évesen +2 nap
31 évesen +3 nap
33 évesen +4 nap
35 évesen +5 nap
37 évesen +6 nap
39 évesen +7 nap
41 évesen +8 nap
43 évesen +9 nap
45 évesen +10 nap
Egyáltalán nem tévedés.
Ezt most már én sem értem. Július 11-én kezdesz, és augusztusban már kapsz 5 nap fizetett szabadságot? Kvázi 15, 20 ledolgozott nap után? Igencsak nagyvonalú a céged, becsüld meg! Általában az első három hónapban nem szoktak szabadságot kiadni, három hónap után pedig részarányosan, azaz az éves szabadság egynegyedét.
Ha elfogy a szabadságod, akkor az van, hogy nem mész szabadságra, esetleg kérhetsz fizetetlen szabadságot, de azt indokolni kell. Ez már csak így működik egy munkahelyen.
Ha 25 éves leszel idén, akkor 21 nap szabadság járna egy teljes évre, időarányosan leosztva egy hónapra az 1,75 nap.
Az elkövetkezendő két hónapra (júl., aug.) ennek kétszerese jár nyilván, vagyis 3,5 nap, felkerekítve 4 nap.
Szóval ha 5 napra elengednek, akkor még örülhetsz is, mert igazából annyi nem is járna, ha ragaszkodnak, hogy időarányosan adják ki, csak 4!
Egyszerű példa:
Tegyük fel egy évre szól a szerződésed (2017 július 1- 2018 június 30)!
Erre az évre jár x nap szabadság, lényegtelen, hogy mennyi.
Pl egy hónapra 1,5 nap.
Ez azt jelenti, hogy mondjuk szeptember elején 3 napot vehetsz ki. Mert ennyi jár arra a kép hónapra amit már bedolgoztál. Ettől többet is kiadhat a munkáltató, de nem köteles rá.
A másik dolog, ha decemberig 5 napot vehetsz ki, akkor a többit 2018 július 11ig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!