Pontosan mit jelent az időarányos szabadság?
Mit jelent az, hogy időarányosan vehetem ki a szabadságom?
Hamarosan új munkahelyen kezdek. Felmerült így a nyár miatt hogy elmennék augusztusban szabira. Erre mondják, hogy össz-vissz 5 napot vehetek ki, mert időarányosan így jön ki decemberig. De miért? És ha 5 napot vehetek ki már csak ebben az évben, mi lesz a fennmaradó szabadnapokkal?
Nem értem...
Éves szabadság:
20 nap alapszabadság + a munkavállaló életkora szerinti pótszabadságok + egyéb pótszabadságok = éves szabadság
éves szabadság / 365 nap x az évből még hátralévő napok számával = az ARÁNYOS szabadságok (tört szám)
HA a tört szám …,5 vagy e felett van, akkor FELfele kerekítünk.
HA pedig …,49 és alatta, akkor LEfele kerekítünk
Adott egy 28 éves munkavállaló, 1 gyermeke van. A céghez május 10-én lép be.
20 nap alapszabadság + 2 nap a munkavállaló életkora szerinti pótszabadság + 2 nap egyéb pótszabadság (egy gyermek után) = 24 nap éves szabadság
24 nap éves szabadság / 365 nap x 236 nap az évből még hátralévő napok számával = 15,5178 nap ARÁNYOS szabadságok (tört szám)
Az első nagyon szépen levezette.
Ettől függetlenül az 5 nap eléggé sántít. Kb/majdnem az év felét ledolgozod, akkor egy 8-9 nap szabidnak kéne legaláb lennie akkor is, ha semmi pluszszabira nem vagy jogosult. Nem lesz esteleg vmi leállás, amire kötelező meghagyni x napot?
25 leszek júliusban, és ebben a hónapban is fogok kezdeni, gyerekem nincs. Én is eléggé keveslem, de azt mondta 5 napot vehetek ki ha nyaralni akarok...
Tudtommal nem lesz leállás se semmi...
Mi van egyénként ha több szabadnapra lenne szükségem, de már nincs szabadnapom? Akkor csak szívtam és ez nem opció vagy mi?
A szabadnap és a szabadság az két külön dolog.
Nem tudom hány éves vagy, van-e gyereked.
Itt meg tudod nézni hány nap jár neked egy évre:
Ha mondjuk 22 nap jár egy évre, de csak június elsején kezdtél dolgozni, akkor havi két nappal számolhatsz. Mivel azonban a szabadságot a már ledolgozott időre adják ki, így augusztusban csak 6 (5) napot vehetsz ki, mert addig csak 3 hónapos munkaviszonyod lesz a cégnél. Előre nem fizetnek neked szabadságot. Gondolj bele, belépsz januárba, februárba szinte végig fizetett szabira mész, aztán márciusban otthagyod a céget!
25. életévedtől jár + 1 nap.
Számoljunk így:
20+1
21/365*182 (Hétfőtől lesz 182 nap hátra az évből)
Ez nagyjából 10 nap szabadságnak felel meg..
Karácsony miatt esetleg nem lehet -5 nap?
"25 leszek júliusban, és ebben a hónapban is fogok kezdeni, gyerekem nincs. "
Akkor neked 20 nap az éves szabid.
ugye azt tudod, hogy mai ennek a hónapnak az utolsó napja?
Úgyhogy te valószínűleg júliusban fogsz kezdeni.
"Mi van egyénként ha több szabadnapra lenne szükségem, de már nincs szabadnapom? Akkor csak szívtam és ez nem opció vagy mi?"
Akkor így jártál.
Vagy elmehetsz betegszabadságra, vagy kérheted a munkaidőd áttervezését, ledolgozhatsz előre csúszót.
Tényleg nem bántani akarlak, de még ott sem dolgozol, de már kevesled a szabadságot. Nem leszel ott hosszú-életű ilyen mentalitással.
"25. életévedtől jár + 1 nap. "
Tévedés.
Ott a link amit betettem.
Az első pótszabadság a 28. évtől jár,akkor igaz egyből +2 nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!