Szerintetek milyen az ha egy munkás úgy dolgozik ahogy az energiája engedi és nem úgy ahogy elvárnák? F18
12#
Erre azt kell mondani hogy: Engem a kávé elálmosít!
Nálam mondjuk ha nem is álmosít de nem számít hogy iszom vagy sem. Akár alvás előtt is ihatok kávét, ugyan úgy tudok aludni, bár igaz alvókával sincs baj :D
Psycho nevü válaszoló:
Igen,valóban talán tényleg agyament és agresszív vagyok.Ezt eltaláltad,mondhatnám nagyon értesz a dolgokhoz.
De azthiszem az hogy egy ember nem illeszkedik be,munka,stb az azt jelenti hogy nem ért eggyet azzal ami van.Magyarul nem értek eggyet azzal a sok hazugsággal amiben élünk s élnek az emberek hogy nem szabadok az emberek és kis koruk óta azt verik egyesek beléjük hogy a normákat KELL követni.Mert ha nem akkor büntetés.Szoval egy olyan nagy hazugsággal teli világ ez korlátozott emberekkel hogy szinte bele kényszerülnek a szolga munkába.Nevezhetjük hisztizésnek ezt.De az a harag ami bennem van azért amiért látom hogy hogy nem mernek az emberek újat csinálni és máshogy cselekedni, az leküzdhetetlen.Ezzel a haraggal nem lehet jól funkcionálni mert engem is le korlátoztak.Nem vagyok szabad.Sok más ember nem szabad.Az emberek elhanyagolják az elesetteket.Átlépnek rajtuk és hazamennek drága autókkal a kényelmükbe miközben a hajléktalan az utcán fog aludni és éhes.Hol élünk?:(
Igazából nem szeretnék hitvitát folytatni, sajnálom, ha úgy érzed, ennyire rossz világban élünk :( Valóban nem jó, valóban sok mindent lehetne jobban is, ez igaz. Hogy mennyire áll hatalmunkban megváltoztatni bármit is, az persze más kérdés :(
Ha nem gond, leírnám a gondolataimat ezzel kapcsolatban is. Egyfelől lehet én értem félre, de nem mindegy, a norma szót milyen értelemben használjuk, érdemes ezt tisztázni. Érthetjük alatta pl. egy gyári környezetben a megkövetelt, teljesítendő minimális darabszámot. Korábban ebben a szűk értelemben használtam ezt a kifejezést, és ennek a létjogosultságáról már leírtam a gondolataimat.
Másik, tágabb értelmezés pedig, hogy a norma szót egyfajta betartandó viselkedéses etikettként értve használjuk. Úgy, mint társadalmi (= kultúrafüggő) normák. Pl. nem lopok, nem ütöm agyon a másikat, vagy épp a kölcsönösség (én is adok, te is adsz valamit) stb., sok ilyen van. Én úgy gondolom, ezeket nem azért tartjuk be, hogy a büntetést elkerüljük, és nem csak úgy lógnak a levegőben, funkciójuk van. Közös nevezőre hozzák az embereket, van mihez igazodni, a NORMÁlis társas működést szolgálják az által, hogy "körülírják", mi az, ami követendő, mi az, ami elfogadott, mi az, ami már káros. Az esetleges büntetés sem ördögtől való, eszközként használjuk, hogy a normákat betartsák: következményeket ad, ha valaki eltér ezektől (bele lehetne menni, hogyan lehetne jobban, mi a büntetéssel a gond, de ez megint másik téma).
Emiatt úgy gondolom, egy-egy ilyen norma vagy szabályozás egy keretet ad, de ugyanakkor ép ésszel mérlegelendő is, hogy az adott helyzetben mekkora a létjogosultsága. Túlnyomó többségében az. De lehetnek persze néha kivételek, nagyon spéci körülmények közt. Ez viszont már ingoványos talaj.
Viszont gondoljunk csak bele abba, mi volna, ha ezek a normák nem léteznének? Ha mindenki "szabadon" azt csinálna, amit akarna, mekkora káosz lenne!
Pl. a gyári példánál maradva egy műszakban egy soron dolgozik 15 ember, abból 4 bagózik és beszélget odakint, 3 facebookozik mert épp egy kellemes beszélgetésben van valamelyik ismerősével, ketten elmennek kajálni egy jót, egyvalaki alszik mert fáradt, a maradék 5 meg hozza le a darabszámot? Lehetetlen, és igazságtalan azzal az 5-el szemben. Persze, akkor legyünk igazságosak, pihenjenek ők is.
Elég hamar tönkremenne így a vállalat, és mind a 15-en mehetnének munkanélkülire. Ez persze csak egy példa volt, szemléltetve, hogy még a szűk értelmű normának is igen fontos jelentősége van.
Psycho igazad van.Csak anyira sz*r állapotban voltam előző kommentemnél...Magamon akarok segiteni nem a munkahelyeken vagy a világon.Tudom hogy én tehetek arról hogy ott tartok ahol és irigy is vagyok azokra akiknek jól megy:(
Kibuktam,mert annyira összejött minden de azon vagyok hogy talpra álljak:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!