Ha megkérdezik, hogy milyen nyárimunkát akarnék 17 évesen, akkor milyen választási lehetőségekre gondolnak?
Ez a havi 80+ ezres kereset úgy értendő hogy minden munkanap bejársz dolgozni. Ez egy hónapban kb 21-22 nap. Egy átlagos diákmunka amire azt mondom hogy nem alulfizetett, kb 700Ft/óra (persze ha órabéres és nem teljesítmény béres).
Ha 8 órával számolunk akkor az egy nap 5600 Ft. Ezt felszorozzuk 21 nappal 117 600 Ft, szóval messze 80 ezer felett van. Egy átlagos diákmelóról beszéltem, vannak 900, meg 1000 forint/órás melók is. Szóval én biztosan nem mennék el 80 ezerért dolgozni egy helyre se.
És a második kérdésre is válaszolva, nem csak hogy reális, de inkább a felháborító lenne a jó szó rá.
A diákmunka egyeseknek nem csak arra kell hogy nyáron legyen pénzük a VOLT fesztiválra belépőt venni, meg elinni, hanem (pl egyetemisták, vagy akár középiskolások) abból élnek. 80 ezerből senki nem tud fenntartani egy albérleti szobát, emellett utazni, élelmiszert venni, plusz még tisztálkodószerre,ruhára költeni. A minimum a 110 ezer szerintem.
Koszonom, ez jol hangzik.:)
Nyilvan nem Volt belepot szeretnek.
Ja, és hogy milyen lehetőségeid lennének?
17 évesen szinte semmilyen.
A törvény azt mondja hogy 16 éves kortól vállalhatsz diákmunkát. Azonban egyetlen munkaadó sem szeretne nem hogy 16 éves, de még 18 év alattiakat sem. Ha te 17 éves és 11 hónapos vagy, akkor sem fognak szóba állni veled. Diákszövetkezet nélkül meg csak ismerősökön keresztül tudsz munkát találni. (mondjuk bátyád dolgozik egy helyen. és beajánl téged is oda)
Ha elmúltál 18 akkor viszont már vannak lehetőségeid. Érettségi nélkül azonban még mindig nehéz kiemelkedőbb melót találni, gyakorlatilag csak fizikai munkákra tudsz menni.
Ilyen munkákat végezhetsz 18 éves érettségi nélküli diákként mint raktári kisegítő, csomagok pakolása,csomagolás, szortírozás, szórólap osztás, boltban áruk pakolása, pénztárban munka, gyorséttermekben, kocsmákban kisegítő, poharazás, felmosás, esetleg számítógépen táblázatokban adatrögzítő. (persze ahhoz legalább ismerned kell az excelt). Ha vidéki vagy akkor van lehetőséged még a gyümölcsösökben.
Ha van esetleg valamilyen nyelvtudásod akkor már az idegennyelvű munkák is játszanak.
"Azonban egyetlen munkaadó sem szeretne nem hogy 16 éves, de még 18 év alattiakat sem. Ha te 17 éves és 11 hónapos vagy, akkor sem fognak szóba állni veled. Diákszövetkezet nélkül meg csak ismerősökön keresztül tudsz munkát találni. "
1 diákszövetkezeten át KELL dolgozni, mert nem mindegy, hogy 15 vagy 33,5 %t kell adó és járulékfizetésként leadni az államnak
2 Nálunk teljes állásban is van egy csávó, aki nincs 18, de nyárra még 15 éves is jön, konkrétan én vettem fel, excel és eord doksikat fog szerkeszteni 6 hétig
Havi 80at nem egyetemista diákként akkor keresel, ha minden nap bemész dolgozni legalább 6, de inkább 8 órában... ha csak hétvégente meg nyáron tudsz dolgozni, akkor felejtős.
Mekibe pl. anno vettek fel 18 év alatti ismerősömet. Komolyabb munkákra (pl. iroda) csak 18 év felettieket keresnek, de néha még a nem komolyakra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!