Mikor és hány nap szabadságot vehetek ki magamnak?
Én úgy tudom, hogy időarányosan adják ki a szabikat. Ha dec 7-én kezdtél dolgozni, akkor valószínűleg nincs is tavalyról megmaradt szabid.
Egyébként a szerződésben benne kell lennie, hogy hány napod van. 2/3-áról a munkáltató dönt a maradékról meg te. Mi pl 3 havi munkaidő kerettel dolgozunk és így vannak elosztva a szabik is.
Alapszabadság évi 20 nap, ez naptári hónapokra lebontva = 20 nap : 12 hó = 1,6666... vagyis havonta 2 nap alapszabadság. Tekintettel arra, hogy a hónap 15.-e előtt munkába álltál, szabadság tekintetében a december is egész hónapnak számít.
Ezt a 2 napot mindenképp kiveheted, lehetőleg minél előbb.
A további, u.n. évek után járó szabadság napok, vagy egyéb jogcímen járó szabadságok, stb. stb. amik alapján még nőhet ez a 2 nap,..
Bogozd ki magadnak.
A szabadság nem hónapokra jár meg 15-e előtt/utánra, hanem naptári napokra.
25 nap munkaviszonyod volt tavaly, az az éves szabadságod 25/366-os része. Szóval legalább 1 nap mindenképp járt volna tavaly, de amennyire tudom, következő évre átvinni nem lehet.
Egyébként a szabadságod egy részével rendelkezel te (talán 10 nappal, vagy a felével), a többit kiadhatdja a munkáltató a te megkérdezésed nélkül.
Ha beírod google-ba, hogy munka törvénykönyve szabadság, akkor ezt mind részletesen megtalálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!