Munkavállalói felmondás: köteles-e a szabadságot kiadni a munkáltató, vagyis a szabadság azon részét amivel én, a dolgozó rendelkezem? Nincs már hova tolni!
Ha a dolgozó felmond, 30 napos felmondási idő van. A munkáltató megteheti hogy a bennmaradt szabikat időarányosan kiadja de erre semmi se kötelezi. Ha nem adja ki, ki kell fizetnie.
A szabadság zömével a munkáltató rendelkezik. De van egy kis része ami felett én, a dolgozó.
Kérdésem: mi van akkor, ha én felmondási idő alatt kérem, hogy a szabi azon részét ami felett én rendelkezem adja ki? És akkor amikor én kérem?
Létezhet indok amivel ezt megtagadja? Mert felmondás van így nincs hova tolni a dolgot, és köteles kiadni, ha és amennyiben 15 napos határidővel írásban kérem - ki kell adnia vagy nem?
Ugyanis vita van köztem és a cég közt. A cég azt mondja ő rendelkezik a szabi felett és nem köteles kiadni, úgy is dönthet hogy inkább kifizeti.
De ez nem igaz szerintem, mert csak a szabi egy része felett rendelkezik más része felett meg én rendelkezem és ha én azt kérem adja ki, tekintve hogy hamarosan felmondással távozok-akkor ki kell adja? Tolni már nem tudja.
Szerintem (és szigorúan szerintem) ki kéne adni. Más kérdés, hogy a felm. idő lényege pont az, hogy bent legyél, átadd a melót, betaníts, zárd le a dolgaid stb. Ha szabin vagy, értelmét veszti. Másrészről figyelj rá, hogy a felm. idő felétől fel vagy mentve a munkavégzés alól, ez fizetett távollétet jelent. Nehogy a szabi rovására menjen, mert az pluszba jár.
Ui.: már feltéve, hogy ez 2016-ban is így van...
" Másrészről figyelj rá, hogy a felm. idő felétől fel vagy mentve a munkavégzés alól,"
Nincs így csak munkáltatói felm esetén de ez munkavállalói felmondás.
Más kérdés: új ember az utód betanítása meló átadása hát ez már a "szar ügy" kategória, mert ez a cég érdeke és nem az enyém.
Mert mi van ha éppen "megbetegszem" a felm idő teljes egészére (ami ugye beleszámít a felm időbe) akkor hogy adódik át a meló?
Ez a "szívás" kategória-a munkáltatónak de nem nekem?
Nem biztos hogy köteles kiadni.
Egyik kolléganőnk elment 2 hónap felmondási idővel. Amikor beadta a felmondását, onnantól egy napra sem mehetett el, inkább kifizették neki. Semmi gyakorlati oka nem volt ennek, csak szimpla betartás.
Mondjuk ez a "akkor meg táppénzre megyek" ez a kérdező részéről sem korrekt hozzáállás. Nem szerencsés haraggal távozni sehonnan. Nem tudod, hogy pár év múlva nem leszel-e azokra rászorulva, akiket most magadra haragítasz. Vagy nem keltik-e szakmán belül rossz híredet.
Ha TE mondtál fel akkor nem köteles kiadni, de a végén köteles megváltani pénzben a "bennragadt" szabadnapokat.
A törvény feltételezi, hogyha te mondtál fel akkor van új állásod.
hát én akárhogy olvasom a jogszabályt csak ugyanoda jutok. a szabadság egy részével én rendelkezem és azt a munkáltató köteles akkor és úgy kiadni ahogy kérem
és ugye ha felmondtam akkor még az se lehet indok hogy "majd" mert nincs többé majd.
"A törvény feltételezi, hogyha te mondtál fel akkor van új állásod."
Mi köze az én új állásomnak a szabimhoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!