Szerintetek mi lenne a legjobb leehetőség?
Sziasztok! Egy 20 éves lány vagyok, aki idén májusba végzett környezetvédelmi méréstechnikusi szakon veszprémben. Emelett van egy érettségi bizonyítványom, és plusz a szakma. Az a helyez, hogy tovább akartam tanulni, pesten de az árak olyan magasok voltak(vannak) az egyetemen, és a főiskolán, hogy anyagilag nem tehetem meg, hogy 360.000 ft-t kifizessek egy pesti egyetemre, plusz a lakbér. Jelenleg 50.000 ft-ért dolgozom, ami nem nagyon elég, hogy spóroljak. A veszprémben pedig nincs olyan munkalehetőség amilyen szakmám van. Szüleimtől pedig nem is tudok, és nem is szeretnék már segítséget kérni, mert amint az előbb említettem, nem tudok(anyagilag)
Ti mit tudnátok ajánlani, hogy mit csináljak?
Ha a tandíj a legfőbb akadály, akkor igazán egyszerű: legyen több pontod a felvételinél, vagy olyan szakra jelentkezz, ahova felvesznek. Milyen szakra szeretnél menni? Hány pont kellett oda idén?
Úgy írsz, mintha alap lenne, hogy egy egyetemi szakért 360.000 ft-ot ki kell fizetni, de ez hülyeség. Ha jól tanulsz, nincs tandíj, sőt még ösztöndíjat is kapsz. Én amúgy is azon a véleményen vagyok, hogy akinek nincs elég pontja az államilag támogatott képzésre, annak talán nem is való az a szak... persze tudom, hogy vannak szakok ahol csak nagyon kevés embert vesznek fel, ezekre nem vonatkozik a véleményem.
Szóval, ha a tandíj a gond, akkor egyszerű: nyelvvizsgázz, tedd le újra a gyengébben sikerült érettségiket, stb., és akkor majd lesz elég pontod. Ha nem vagy hajlandó tanulni azért, hogy felvegyenek államilag támogatottra egyetemre, akkor miért akarsz egyetemre menni? Ott még többet kellene tanulni.
A lakhatást tényleg nehéz megoldani, de a legtöbb egyetemnek azért van simán megfizethető kollégiuma, én havi 15 ezerért laktam egy szuper koliban. De ha összeállsz másokkal, és lakótársként laksz valahol pár évig, az is kibírható. Ha nem ragaszkodsz a külön szobához, havi 30-35 ezerből kijöhet a lakhatás, még a mai árak mellett is.
Egyetem mellett lehet dolgozni is. Pesten rengeteg munkalehetőség van, akár diákmunkáról, akár rendes munkáról van szó. Sokan lenézik pl. a gyorséttermi munkát, de tanulás mellé az simán összeegyeztethető, én is egyetem mellett dolgoztam ilyen helyen, esténként és hétvégén, és volt hogy egy hónapban összejött 90 ezer ft, pedig mellette minden egyetemi órámra bejártam, és még aludni is volt időm rendesen.
Én Pesten lakom és rengeteg munkalehetőséget látok, csomó boltba keresnek eladót (könyvesbolt, pékség, ruhabolt...), gyorséttermekbe is folyamatosan, szerintem irodai melót is találnál. Ha pedig a szakmádnak megfelelő munkát szeretnél, de a mostani végzettségeddel nincs lehetőség, tanulj tovább. Nem, nem kerül 360 ezerbe.
Nem érdekel, hogy nem írtad, a hitel meg sem forduljon a fejedben, egy életet tehet tönkre... :(
Keress új munkát, tudom nem egyszerű, de muszáj lesz. Diákmunka? Mit dolgozol? Szüleidnél élsz?
Szerintem olyan kompromisszumot is megbeszélhetnél, hogy a keresetedet mostanra elrakod, és lakásra gyűjtesz Pesten. Kereshetnél lakótársat is, vannak ilyen appok, oldalak, olcsóbb lenne. Ott meg számtalan lehetőség van.
Fizetős egyetemi szakkal egyáltalán nem garantált ugyanúgy, hogy el tudsz majd helyezkedni.
Nem írtad, van-e terved/célod, elképzelésed a szakmáddal?
Vagy nem határolod be.
Ha ebben szeretnél elhelyezkedni, azt javaslom amit én is csináltam ( bár rühelltem), de sajnos egy nem annyira keresett szakkal így lehet valahogy érvényesülni: ha otthon vagy és megteheted, dolgozz csak legalább egy ideid vagy kevés pénzért benne, vagy akár ingyen. Én ingyen csináltam pár hónapig -fél évig kb, két helyen is.
A lényeg hogy valamit tudj írni majd tapasztalatként a cv.dbe, úgy tudsz versenyezni majd a többivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!