A feleségem olyan helyre ment dolgozni, ahol nem minden időt írnak be, amit ledolgozik, ő próbaidőn belül ki is lépett. Érdemes feljelenteni ezt az élelmiszer üzletet?
# 2
Ha csak nem áll oda néhány dolgozó akik tanúskodnak vagy szemmel, kézzel látható, fogható bizonyítékot löbögtetnek akkor halott az ügy.
Jelentse fel valami munkavédelmi felügyelőségnél
Talán jobban a körmükre néznek és mással nem tudnak ilyet csinálni
Menj fel egy online jogi oldalra és ott dobd ezt a kérdést fel, talán "bejelentkezik" egy munkaügyi jogász aki okosabb mindenkinél ezen a téren.
Ismerős egyébként amiről írsz, nem új keletű dolog ám ez, a szomorú az egészben csak az, hogy évek óta csúfot űznek az emberekből és tényleg semmi nem változik.
Dolgoztam egyszer valahol ahol azt sem tudtam, hogy ilyen mint jelenléti ív egyáltalán létezik. Bementem egy helyiségbe (egyedül voltam bent) ott hevert az asztalon mint a Pravda egy nagy papír (jelenléti) látom ám, hogy a hét mindennapján valaki aláírtam helyettem és mikor 12 órát dolgoztam csak 5-6 óra volt feltüntetve, nyoma nem volt soha sehol annak, hogy reggel 6-tól este 18.00-ig dolgoztam. Sem papíron, sem pedig pénzben.
Valóban undorító ez, ami Magyarországon megy. Az a helyzet, hogy 5 magyar cégből 4 szürkén ( értsd "valamennyire bejelentve" foglalkoztat, a többit zsebbe).
Nekem pl egy kis magyar szarrágó cég bejátszotta, hogy bár az elején többször hangoztatta, hogy "persze, a túlórákat is mind kifizeti, meg az elején azt a pár fekete napot is, amit feltételhez kötött nekem, hogy be kell mennem, amolyan próbaidő előtti próbaidő", érted -le tudnám hányni ). Maajd, felmondott 2 hét után, és miután egy hétig futottam a pénzem után, az arcomba mosolyogva közölte, hogy nem fizet ki, meg milyen pénzt is akarok, különben hogy bizonyítom stb stb.
Amíg ott voltam, láttam, hogy a többit sem jelenti be amúgy, plusz egy régebbi munkaügyi peres dokumentumot is. Az ilyen férgek sajnos verik a mellényt, hogy ők bármit megtehetnek, nekem is verte, hogy az is veszített meg ilyenek.
Én viszont nagyon begurultam, és jól felkészülten mentem oda ( bár naivan gondoltam, hogy végre kifizeti az amúgy nem kevés pénzemet), de még ő zsarolt engem...
Ennél a pontnál én álltam fel, hogy akkor legyen, maradjon is a hivatalod eljárás.
Mivel kamera volt az irodában is, és a portán is, tájékoztattam, hogy a rendőrséggel kikéretjük a kamerafelvételeket, mint bizonyítékot, plusz elfelejtette, hogy közvetítőn keresztül alkalmazott, ahol írásos ynoma is volt, hogy mennyi is a fizetés, hiába a szerződésbe már nem ezt írta bele. Ezen felül mondtam neki, hogy úgy 3-4 féle szabályt sértett azzal is, hogy csak most ( vagy inkább most sem fizet ki, mert azonnali elküldésnél már akkor kellett volna. És bár mosolyoghat az arcomba, de 4 vizsgálás és eljárás között, plusz az írásos és kamerafelvételes bizonyítékok miatt én leszek az, aki nyugodtan fog aludni, és ő lesz aki, hibázik a hazugság folyamban.
Természetesen kifizetett, én pedig végül nem küldtem rá a munkafelügyeleti szervet és a navot, mert ezt az utolsó ro.hadékot nem szeretném többet látni, de még hallani sem róla.
Ha van kamera felvétel, az kikérhető.
És nem tudom mikor jött el a feleséged, de van rá határidő, amíg még megteheted a munkaügyi pert, talán 30 nap azt hiszem, de ha utána nézel láthatod.
Az ellenőrzést pedig név nélkül valóban a gyakorlatban leszarják, szóval tegye csak meg névvel. Nincs vesztenivalója, sokan félnek, hogy ilyenkor megbüntetik őket is. De mivel ő eljött onnan és úgy jelentei be, nem fogják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!