Hiányzó végzettség igazolására nem a legjobb lépés lenne a bizonyítvány bemutatása? És akkor nem menne a szóbeszéd hogy azért dolgozhat ott mert a főnök rokona?
Arról van szó hogy egy munkahelyen ott dolgozik a főnök egy rokona olyan munkakörben amit a jogszabály adott végzettséghez köt. Azt rebesgetik hogy ennek a rokonnak semmiféle papírja nincs és ezt a főnök persze tudja de szemet huny hiszen rokon.
De azért a szóbeszéd eljut a főnökhöz is akit láthatóan marhára idegesít a dolog. És megy a bizonygatás hogy hogyne lenne végzettsége. Igaz hogy a személyi aktája amiben le van rakva a szerződése és a végzettséget igazoló papír másolata minden dolgozónál, ezen rokon esetében üres. Csakis véletlen nyilván. Ez is kitudódik.
És akkor a főnök összehív egy értekezletet és üvöltve és asztalt csapkodva tudtára adja mindenkinek hogy igenis van végzettsége ennek a munkatársnak és aki mást mer állítani az ajtón kívül lesz hamarosan. Érdekes módon pont a gyanúba kevert munkatárs épp nincs ott.
De bennem felmerül egy marha egyszerű kérdés. Csak józan paraszti ésszel.
Ha valakit megvádolnak hogy nincs is végzettsége akkor nem az a legegyszerűbb megoldás erre ha bemutatja a végzettséget igazoló papírt a maga eredeti valójában? Nem csak duma meg "állítólag itt végzett" szövegek hanem ott a diploma az asztalon meg lehet nézni téma lezárva.
Nem ez lenne a természetes?
Hát már bocsánat de ha valaki rólam pofázna a hátam mögött hogy nincs is papírom ahhoz mai csinálok nem őrjöngenék meg asztalt csapkodnék hanem másnapra letenném az asztalra a bizonyítványomat meg lehet nézni lehet ellenőrizni fel lehet keresni a kiállító intézményt hogy még a hamisítás gyanúja se lehessen-és ennyi.
Nem ezt kéne?
Mert azzal hogy a főnök ordibál és fenyeget a napnál is világosabbá teszi hogy pontosan igaz a szóbeszéd. Ha van papírja a rokonnak miért nem mutatja be? Miért nincs lefűzve a másolat az irattárban mint minden más dolgozóé? Mondjuk azért mert nincs is semmi papír? Mi más indok lehet?
És ha valaki azt mondaná semmi közünk hozzá-hát semmi voltaképp. Csak nehogy aztán valaki jelentse az ügyet az illetékes felügyeleti szerveknél azok meg kijönnek ellenőrizni-nekik is az asztalt csapkodja majd a főnök?
Az nem lehet, hogy most csinálja épp az iskolát, és azért nincs meg még a papír?
Lenne más kolléga, akinek megvan a papírja és tudná is azt a munkát végezni? Esetleg téged túrtak ki miatta?
Különben meg ha ennyire zavar, dobd fel a felügyeleti szerveknél, vagy válts munkahelyet. Nem te fogod megütni a bokád egy ellenőrzés esetén.
"Az nem lehet, hogy most csinálja épp az iskolát, és azért nincs meg még a papír? "
Kis naiv. De hogy tényszerűen válaszoljak: végezheti az iksolát épp most (elvileg persze tudjuk hogy nem ez a helyzet) de ha ez is lenne az se jelentene semmit: mert a jogszabály szerint a munkakör betöltésének feléttele a MEGSZERZETT végzettség (= folyamatban levő tanulámnoyk az lepkefing).
"Lenne más kolléga, akinek megvan a papírja és tudná is azt a munkát végezni?"
Az ÖSSZES kollegának megvan az a végzettsége ami ennek ÁLLÍTÓLAG megvan... erről ennyit.
"dobd fel a felügyeleti szerveknél, vagy válts munkahelyet"
Ez LESZ!! de rossz a sorrend. Majd ha munkahelyet váltottam feldobom. És nem fordítva.
Hacsak más valaki meg nem előz.
Tehát eleve kérdés hogy minek ide egy N +1 -edik ember ráadásul a végzettésg nélkül. Még ha lenne papírja se lenne rá igazából szükség de így... nagyon kilóg a lóláb hogy csak a főnök földijének kellett vmi meló.
Se végzettége se semmi hibát hibára halmoz a legelemibb dolgokat se tudja de neki szabad. Mert ő a valakinek a valakije.
Jajj de ismerős, de ismerős ez a stílus... Párszor már szétoltottál, adok újabb okot, úgy is unatkozol úgy látom. :D
A főnök hibázott. Abban hibázott, hogy üvöltve mentegetőzik, holott csak csöndben mosolyognia kellett volna a szóbeszédeken. Értelmes ember ilyen vitába nem bonyolódik bele akár igaza van, akár nem. Munkahelyi pletykák alá tenni, pf... Nehezen tudom ezt elképzelni egy vezető beosztású emberről. Ennyi.
Nem tartozik sem főnök, sem az alkalmazott beszámolóval felétek, nem vagytok ti senkik, csak egyszerű kollégák. Az alkalmazott a felettese felé tartozik elszámolással, a főnöke pedig a felettesei, illetve a különböző hatóságok/igazgatóságok felé, ennyi. Ti csak folyosó pletykálkodtok, amit vagy megcáfol HA KEDVE TARTJA, vagy NEM. Ez mindenkinek a saját egyéni döntése!
Semmi közöd hozzá és nem is lesz soha. Ha a cég megbukik ezen, akkor majd ők elszámolnak a hibáikkal, de akkor sem feléd!!!
Még valami: Szakértelmet nem egy papír ad, az maximum egy nagyon tág látókört, iszonyatosan alap tudást nyújt. Simán bele lehet tanulni papír nélkül is szinte bármilyen munkakörbe! Ezzel a szóval tehát én nem dobálóznék. Ezen felül pedig emberek vagyunk és hibázunk. Én is feledkeztem el határidőről, amiből jogilag nem tudtunk kimászni és sajnos egy egyszerű megerősítő levél is maradt már el, ami több mint fél milliós kárt hozott a cégnek, pedig diplomám van és szintén olyan munkakört töltök be, amihez előírás a végzettségem. Beismertem, szántam-bántam, vállaltam a következményeket, de ez van. Az vesse rám az első követ, aki még sosem botlott meg.
"Még valami: Szakértelmet nem egy papír ad, az maximum egy nagyon tág látókört, iszonyatosan alap tudást nyújt. Simán bele lehet tanulni papír nélkül is szinte bármilyen munkakörbe!"
Amit mondasz az tényszerűen FALS!!!!!
Uis.
Vannak munkaörök amit a jogszabály végzettséghez köt. Van végzettséged = csinálhatod. Nincs = nem csinálhatod iylen marha egyszerű.
Értesz a könyveléshez de nincs meg a mérlegképes könyvelői? Buktad!!
Értesz a buszvezetéshez de nincs hivatásos jogis és PÁV? Buktad!!!
Értesz a gyerekekhez + a matekhoz? Nagyon jó. matektanári diploma van? Nincs? Buktad!!
Szóval azért BAROMSÁGOT NE BESZÉLJÜNK MÁR!
"Az vesse rám az első követ, aki még sosem botlott meg."
Jó. Egyik dolgozó okoz 5 ft-os kárt és kirúgják.
Másik dolgozó okoz 10x akkorát és annyit se mondanak ejnye.
Mert ő a főnök szopógépe rokona stb.
Ez így rendben van?
Persze, hogy vannak ilyen előírások, amiknek nyilván meg kell felelni a felügyeleti szervek felé (meg persze ott a gyakornoki idő, amikor papír nélkül is végezheted, de akkor az iskola igazol, hogy folyamatban van a papír megszerzése), ettől függetlenül a tudást nem a papír adja, ebben igaza van az előzőnek. Ismertem olyan embert, aki már évek óta dolgozott egy bizonyos szakmában, amihez kitalálták, hogy kell a papír, a munkáltatója nem csapta ki, hanem befizette tanulni, hogy megszerezze a papírt, mert egyébként értett a szakmához, jó érzéke volt, csak a papír addig kimaradt az életéből, a munkáltatójának meg megérte, hogy beleinvesztáljon. Szóval ilyen is létezik.
Nyilván nem mennék el megműttetni magam olyan emberhez, akinek nincs meg az orvosi diplomája. :-)
Szóval oké, értem a felháborodást, jogilag jogos, de azzal, hogy itt panaszkodsz és közben rágódsz ezen az idióta cégen, és nem jutsz előrébb abban, hogy kimozdulj innen, nem fog semmi változni. Nem neked tartoznak elszámolással (hacsak nem a felügyeleti szervnek dolgozol - egyébként erre nem gondoltál még, hogy elmész ellenőrnek?).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!