Igaz, hogy a főnökök nem szeretik a kreatív, gondolkodó munkaerőt?
Nekem volt egy munkám, ami gondolkodást igényel, mármint maga a feladat gondolkodós volt.
Ennek ellenére azt várták végezzem gépszerűen, ne gondolkozzak csak csináljam.
Amikor így tettem, akkor meg az nem tetszett.
"Sok döntéshozót, vezetőt, tulajdonost is riaszt a kreativitás, a humor, az egyéniség, az ész, az intelligencia."
Szerintem ez nagyrészt baromság. Én legalábbis az ellenkezőjét látom. Persze minden attól függ milyen munkát is kell elvégezz.
Kreativitás, ész, intelligencia...nem egy munkakör van, ahol kifejezetten az kell, hogy dörzsölt legyél, vágjon az eszed, vagy épp folyamatosan új ötleteken, új megoldásokon agyalj, és azon, hogy tudod a munkát hatékonyabbá tenni.
Egyéniség...én ahogy látom, a munkahelyek többségén vannak bőven egyéniségek, szinte mindenki annak mondható.
Humor...na ez meg főleg pozitív dolog. Én azt vettem észre, hogy kifejezetten bírják a főnökök, ha humoros beosztottjuk van, aki vidámságot hoz a napokba. Nálunk pont akkor szólnak, hogyha csendben vagyunk, hogy mi a fene baj van?
Attól függ, milyen munkakörről van szó. Betanított munka esetén például kifejezetten veszélyes a gondolkodó dolgozó: komoly veszélyt jelent a sorvezetőre, aki azzal emelkedett ki a biodroidok közül, hogy szinte egyedüliként tudott írni-olvasni, nem kizárt, hogy hamarosan leváltják, ha jön valaki, aki még több okosságot talál ki és akkor mehet vissza a gép mellé, elveszti a havi pár ezerrel több alamizsnáját. Ha még merészebb a melós, a csoport- vagy műszakvezető pozícióját is veszélyeztetheti. Ilyen munkakörökben jellemzően nem szeretik a túl kreatív munkaerőt: amit betanítottak, azt csináld meg gyorsan, jól és pontosan, de eszedbe ne jusson gondolkodni azon, miért úgy kell!
Vannak munkakörök, ahol egyenesen elvárás a kreativitás, ez a másik véglet. A kettő között meg egyensúlyozni kell. Általánosságban elmondható, hogy amíg a kreativitásod kimerül abban, hogy a kiadott feladatot hogy lehet minél gyorsabban és olcsóbban megoldani, addig jó, ha gondolkozol. De ha megpróbálod áttervezni a feladatot, abból hamar bukás lesz, mert a ranglétrán fölötted állók hamar megérzik, hogy a helyükre pályázol.
"Sok döntéshozót, vezetőt, tulajdonost is riaszt a kreativitás, a humor, az egyéniség, az ész, az intelligencia."
Félnek tőle,hogy kiderül,hogy az alkalmazott ugyanolyan okos,vagy okosabb náluk.
De ez egyénfüggő,hogy melyik főnököt zavarja,melyiket nem.Lehet olyan is,hogy szigorúbban veszik a főnök-alkalmazott viszonyt,nem akarnak közelebbi kapcsolatot,gondolok itt a humorizálásra.
Nálunk kifejezetten nyaggatják a dolgozókat, hogy gondolkodjanak, és ötleteket adjanak le. A gond az szokott lenni, hogy időnként hülye ötleteket találnak ki, amiből látszik, hogy még a saját munka folyamatukat se értik. Esetleg jogszabály ellenes, vagy sokkal többe kerül, mint amennyit spórolnának vele.
Ezek a dolgozók szoktak megsértődni, hogy nem valósult meg az ötletük, és azt mondják, hogy elnyomják a gondolkodó dolgozót a fejesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!