Gyakornokoktól miért várnak el tárgyalóképes nyelvtudást?
Egyetemista vagyok, keresgéltem több oldalon is (pl. profession) pénzügyi, számviteli területen gyakornoki munkákat. Legtöbbször a legegyszerűbb (számla iktatás, lefűzés, rendszerezés) munkához is társalgási szintű nyelvtudást kérnek, általában az angolt.
Nem értem, hogy egy gyakornoknak miért kell folyékonyan, sokszor tárgyalási szinten angolul beszélnie? Hisz az elsődleges dolog, ami miatt ott van, hogy a szakmát megtanulja.
Több gyakornoki munkahely után (gazdasági területen) az a tapasztalatom, hogy mindenhol találkoztam külföldi kollégákkal, akár külföldi ügyfelekkel is. Ezek ugyan multi cégek, de sok magyar vállalat is dolgozik külföldre. Ahol én dolgoztam, ott a központi kommunikáció és a tananyagok is angolul voltak, és a cég által használt rendszerek is angol nyelvűek. Az elsődleges cél persze a szakma megtanulása, de (általában) angol nyelvtudás nélkül nehezen sajátítható el, és igen, az egyszerű adminisztrációs munkákhoz is szükség van rá.
Középfokú angoltudás szinte mindenhol elengendő, én nem igazán találkoztam még olyannal, ahol tényleg tárgyalsi szint lett volna az elvárás.
A fizetésekkel kapcsolatban pedig gyakornokként a br. 1000 már szinte a top kategóriához tartozik. Meg lehet csípni ennél jobb órabért is, de ott már vagy ritka nyelv ismerete, vagy informatikai/mérnöki tudás kell. Amiket írtál, egyiknél sem említettél olyan különleges tudást, hogy kevesellned kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!