Felmondás postán küldött levélben is érvényes ha nem veszik át akkor is- de milyen időponttal?
Felmondást ha a munkáltató nem hajlandó „kézből” átvenni, feladhatom postai tértivevényes levélként. Ha azt sem veszi át, nem gond, mert a második kézbesítési értesítéstől számított 5. napon kézbesítettnek tekintendő. És él a levél tartalma ha a feje tetejére áll is a munkáltató akkor is.
De milyen kezdőnappal él a felmondás ebben az esetben?
Feladom ma a levelet, hogy munkaviszonyomat adott nappal felmondom. Mondjuk ma feladom ma 1-e van (pl) és 3 nap múlva 3-án mondom fel.
Nem veszi át. Őrzési idő 10 munkanap a postán (= 14 naptári nap) + 5 nap és kézbesítettnek tekintendő.
De mikortól él a felmondás?
Amikortól kézbesítettnek tekintendő (feladás + 14 nap + 5 nap)
-vagy a levélben írt általam megjelölt dátumtól (3-a a példánál maradva)?
Olyan nincs, hogy nem veszik át a felmondásodat!
Levélben megírod a felmondásodat, majd személyesen beviszed az irodába és ha a főnök nincs ott, akkor valamelyik irodai dolgozónak adod át.
"Olyan nincs, hogy nem veszik át a felmondásodat"
Te hol élsz öcsém? Ez Magyarország.
Én is ezt kérdezem!!!!
Hol élsz te!!
Hogyne lenne olyan hogy nem veszik át???
Nem is értem hogy írhartsz le ilyet!!
Ugye a felmondás átvétele bizonyítható legyen. Ez úgy szokás hogy felmondólevél lefénymásol, eredti példány marad a cégnél fénymásolaton meg a munkáltató dátum pecsét aláírással igazolja az átvételét.
ÉS HA ERRE NEM HAJLANDÓ???
Mit tetszel vele? megvered? felnyomod a seggébe?
Ezt megteheted de attól még nem lesz bizonyítható az átvétel. És amíg ő alá nem írja (+dátum pecsét) addig NINCS ÁTVÉVE.
Na most erre varrjál aztán gombot.
Magyarországon élek okoska. Akkor is azt mondom, hogy olyan nincs, hogy nem veszik át a felmondást. ha nem megy normális keretek között akkor a posta sem fog menni. Ilyenkor felemeled a fenekedet, elmész egy közjegyzőhöz vagy egy ügyvédi irodába és hivatalos úton adod be a felmondásodat. Egy ügyvéd vagy jogász átadhatja, és azt nem teheti meg, hogy nem veszi át.
Mellesleg ha postán feladod, akkor sem kapsz vissza elismervény, lepecsételt másolatot..
Nyugalom már!
Itt a meleg mindenki hűtse le magát.
"nem veszi át.
Mellesleg ha postán feladod, akkor sem kapsz vissza elismervény, lepecsételt másolatot.."
KÖNYÖRGÖM árulj el valaki ha valakinek fingja sincsen róla mi a szarnak szól hozzá?
A tértivevényes levél lényege hogy az átvétel igazolható. És ugye tudni kéne olvasni és értelmezni: az ÁT NEM VETT LEVÉL IS KÉZBESÍTETTNEK TEKINTENDŐ.
vagyis ha visszajön a levél bontatlanul olvasatlanul a benne levők akkor is éppúgy élnek mintha olvasták volna.
"A második kézbesítési kísérlettől számított 5. napon a küldemény kézbesítettnek tekintendő".
Tudni kéne értelmezni.
Tök8 átveszi -e olvassa-e aláírja-e. Ha nem veszi akkor is él.
csak az a kérdés MIKORTÓL?
Az eredeti dátumtól vagy a visszaérkezéstől?
Mert a kettő között 14 + 5 nap eltelik! Ami nagyon nem mindegy.
„Mellesleg ha postán feladod, akkor sem kapsz vissza elismervény,„
Ha postán feladom NEM SZÁMÍT kapok-e ilyet. Ha nem kapok akkor is él a dolog, mert BIZONYÍTHATÓ A KÖZLÉS. Ha átveszi ha nem.
„és azt nem teheti meg, hogy nem veszi át.”
De ha már itt tartunk: aztán miért ne tehetné meg?
Láttam én már ügyvéd előtt bevágni az ajtót.
Láttam én már ügyvédet biztonsági őrökkel kivezettetni.
Az ügyvéd nem hatósági személy…
Aztán lehet hogy az ügyvéd rendőrökkel jött vissza – csak addigra már „érdekes” módon nem volt jelen akihez az ügyvéd jött, úgyhogy cseszhette hogy rendőrökkel beverekedte magát az addigra üres főnöki irodába…
„Egy ügyvéd vagy jogász átadhatja,”
Ja és melyik? Ügyvéd VAGY jogász? mert a kettő marhára nem ugyanaz.
te azt se tudod eszik vagy isszák.
A korábbi szabályozás úgy szólt, hogy ha a címzett megtagadja vagy megakadályozza a jognyilatkozat átvételét, akkor a jognyilatkozat hatályosulásához erről az eseményről jegyzőkönyvet kell felvenni. Magyarán írásba kellett foglalni a történteket, és találni kellett két tanút, akik aláírásukkal igazolták mindezt. Ahogy nézem, ez most kikerült az Mt.-ből, a 24.§ csak annyit ír, hogy "a közlés akkor is hatályos, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy az átvételt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza". Ennek ellenére természetesen jegyzőkönyvet felvenni és tanúkat keríteni érdemes, hiszen ha a címzett később vitatja a dolgot, akkor neked kell bizonyítanod, hogy mindent megtettél a nyilatkozat közlése érdekében.
Neten vannak fent dokumentumminták. Például:
Csak egy kicsit át kell írni persze, mert nem munkáltatói, és nem azonnali hatályú felmondásról van szó.
„és találni kellett két tanút,”
Szép duma de életszerűtlen.
Szted hol találok egy retek cégnél ahol mindenki be van szarva a főnöktől két embert aki mellém mer állni? mernek azok … nyikkanni se! nem tanúnak lenni.
Külső ember meg nem léphet be. Erről ennyit.
„természetesen jegyzőkönyvet felvenni és tanúkat keríteni érdemes”
Egy munkahelyen ki vehet fel jegyzőkönyvet? Ki írja alá? Ki a két hitelesítő? Én a mezei dolgozó? Hát én biztos nem.
Na most a főnök aki meg megtagadja az átvételt biztos nem fog jegyzőkönyvet adni arról hogy megtagadta az átvételt… életszerűség!
Ne haragudj ez egy "speciális" kérdés és nem igazán tudjuk rá a választ.
Szerintem ma inkább nézd a meccset, hagyjuk ezt ma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!