Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mi legyen a stratégiám az...

Mi legyen a stratégiám az életben, ha a munkától idegkimerülést, teljes leépülést kapok?

Figyelt kérdés

Nagy nehezen kijöttem egy pánikrohamokkal tarkított idegkimerülésből úgy 4 hónap alatt, köszönhetően annak, hogy a jelentkező kezdeti tünetek után rögvest otthagytam a munkámat, amit a problémám okozójának véltem. Utólag kiderült, jó döntés volt, hiszen nem szerettem, untam, a kollégáktól pedig égnek állt a hajam. Nem valami kis mindennapi idegrohamról beszélek, hanem nagyon komoly tünetekről, már kezdtem beletörődni abba, hogy meg fogok halni, annyira durvák voltak a tünetek.

Most odáig jutottam, hogy annak ellenére, hogy úgy érzem megint jól (nem nagyon jól, semmiképp sem kitűnően) vagyok, nem merek stresszes szituációkba kerülni, nem merem kifárasztani magam, ezért nem tudok döntést hozni, hogy tanuljak, vagy keressek munkát, hiszen a kettő közül bármelyiket is csinálnám, stresszmentesen, kemény munkamentesen nem lehet elvégezni.

Szeretném elkerülni nagyon, hogy újra olyan rossz állapotba kerüljek mint amilyenben voltam, viszont nem szeretnék semmittevő sem lenni. Viszont érzem, hogy amint stresszes szituációba kerülök, a tünetek már kezdenek jelentkezni, és biztos vagyok benne, ha nem ugrok ki a szituációból akkor a pánikrohamok visszatérnek.

2016. febr. 18. 16:46
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

Nem olvastam végig, de nagyon egyszerű.

Kezdj el logikával élni. Én segíthetek e megtanulására, amivel akár 100%osan boldog életet tudsz élni( ami pánikbetegségből való végleges kigyógyulással jár) s nem lesz többé stresszes helyzet sem egyértelműen.

Ha ilyenek voltak fejedben, tényleg közel voltál halálhoz, de ha odáig nem is tudtál volna eljutni összeomlás miatt, így is rengeteget ártottál magadnak rossz hozzáállás miatt. Nagy szerencse, időben leléptél.

Írj nyugodtan. :)

2016. febr. 18. 17:18
 2/8 anonim ***** válasza:
29%
De szeretem, mikor felnőtt, huszonéves emberek, szerencsétlen szüleikkel tartatják el magukat évekig, mert nekik pánikot okoz a munka... bezzeg ha nem tennének mindent a feneked alá és választanod kellene, hogy az utcára mész csövesnek, vagy eltakarodsz dolgozni, akkor majd nem pánikolgatnál, de addig, amíg van kin élősködnöd, addig pajzsként tartod magad elé ezt a kamu betegséget. Szedj gyógyszert, az elmebajodra és menj dolgozni, meddig akarsz élősködni rajtuk? Nyugdíjukig, halálukig..?
2016. febr. 18. 19:28
 3/8 A kérdező kommentje:
2-es válaszoló: Sajnos az emberek többségének csak ennyi fogalma van a pánikról mint neked. Szerinted egy kamu valami? Hát nem szép dolog rosszat kívánni, de azért nem ártana ha megkóstolnád 1 napig. Tuti más véleményed lenne. 5 éve nem kértem még egy garast sem a szüleimtől, sőt én küldtem nekik amikor anyagi gondjaik voltak.
2016. febr. 18. 21:03
 4/8 anonim ***** válasza:
Mondhatnám, hogy keress gazdatestet, de az már +van. A probléma gyökere, hogy most el akar zavarni dolgozni. Voltam én is így a feleségemmel. Hol sikerült Herr Loosert leakasztanod? Szülj neki 3 kölyköt addig is nem piszkál majd a melóval
2016. febr. 19. 14:03
 5/8 anonim ***** válasza:
Remélem az ilyen hulladékoknak akik válaszoltak sose lesz gyerekük, sajnálnám azokat a gyerekeket
2016. febr. 19. 18:58
 6/8 A kérdező kommentje:

4-es.

Férfi vagyok, nem hinném hogy említettem milyen a családi állapotom. Az amúgy sem fontos most a kérdést illetően.

Neked is azt ajánlom, tapasztald meg a pánikot 1 napig, és utána gyere vissza egy véleménnyel. Ha az embernek csak arra tud gondolni hogy vége van, hogy elérkezett a halál pillanata akkor azt hiszed számít bármi más, hogy dolgozik vagy sem? Eltörpül olyankor minden más probléma.

2016. febr. 19. 19:09
 7/8 Blenderman válasza:

Kedves Kérdező!

Nem tudom, hogy a pánikrohamod szokott-e szédüléssel, légszomjjal is járni, de ha igen, akkor tudnám javasolni, hogy nézz utána a "Buteyko légzés"-nek. Létezik ugyan tanfolyam is, de k... drága, viszont a neten apránként össze lehet szedni infókat. Röviden az a lényeg, hogy az emberek 90%-a túllélegzik (hiperventillál). Ettől bár sok lesz az oxigén a vérünkben, mégsem hasznosul, mert túl sok szén-dioxidot is kilégzünk, amiből viszont valamennyire szükség van, hogy az oxigén le tudjon válni a vörös vértestekről, hogy a sejtek felvehessék. Ha próbáltál már felfújni szájjal gumimatracot, akkor tuti tapasztaltad a szédülést, ami ugyanettől van. Az agyunk sajnos egy idő után megszokja a csökkent CO2 szintet, amit tejsav termelésével próbál ellensúlyozni, amit viszont nehezen tud aztán lebontani (az egészséges légzéskor keletkező szénsavat könnyedén bontaná le, de hát más a helyzet ugye...). A többi már genetikai hajlam kérdése, hogy a felborult egyensúly kinél milyen krónikus betegséget okoz: asztma, pánikbetegség, magas vérnyomás...

Az alábbi linken egészen merész a betegségek sora, melyeket állítólag gyógyítani lehet a kitartóan végzett "csökkentett légzés" gyakorlatával: [link]

Én még nem vagyok elég kitartó, és kellemetlen is, hogy szándékosan úgy kell lélegezni, hogy minimális légszomjat érezzek (ha az agy visszaállt, akkor ez a kellemetlenség elvileg megszűnik), viszont személyes tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy azonnal meg tudom szüntetni a szédüléses, légszomjas pánikrohamomat, mint ahogy az legutóbb épp egy állásinterjún is történt. Stresszes helyzetben sokat beszélek, akkor is így volt, és túl mélyen és gyorsan vettem a levegőket, ami rossz. Éreztem, hogy jön az a szédülős, tompulós érzés, így azt csináltam, hogy amíg a leendő főnök beszélt, visszatartottam kicsit a lélegzetemet, és utána is csak nyugodt, kis levegőket vettem. Azonnal visszatért a "vér a fejembe", és a beszélgető partner semmit nem vett észre.

Szóval nem tudom, nálad is vannak-e hasonló tünetek, de mindenképp tudnám javasolni, hogy nézz utána a Buteyko- légzésnek. A témával felületesen foglalkozó oldalakon az asztmát szokták kiemelni, hogy ezen segít leginkább, de véleményem szerint azért említik ritkábban a többi betegséget, mert azok gyógyítása nagyobb kitartást igényel, és könnyebben lehet csalódás a vége, ami rossz fényt vetne a módszerre, holott olyankor nem a módszer hatásosságával van a baj, hanem a kitartás hiányával. Főleg, hogy komolyabb betegségeknél ún. Herx tünetek jelentkezhetnek, amelyek átmeneti rosszabbodást jelentenek a teljes gyógyulás előtt (mert mérgek szabadulnak fel a szervezet tisztulásakor, ami kellemetlen lehet), és ez könnyen elkedvteleníti az embert. Ettől még a módszer nagyon ígéretesnek tűnik, és mivel a légúti panaszokon észlelhető leggyorsabban a pozitív hatás, azért szokták az asztmát kihangsúlyozni. Remélem azért egyre többen fognak még komolyabb nyavalyákból is felgyógyulni a módszer által, és remélem Neked is jó tippet adtam, vagy bárkinek aki idetéved és olvassa e sorokat. :-)

2016. márc. 3. 11:28
 8/8 A kérdező kommentje:

Nagyon jó hozzászólás, olvastam már amúgy ebben a témában, de nem voltam meggyőződve arról, mennyire hatásos. Amikor mérsékelten vagyok stresszes, ideges, akkor megtapasztaltam már, hogy a légzés lassítása oldja a feszültséget, a pulzusszámot is lassítja, és gondolom egyúttal a vérnyomást is, mert nem érzem utána azt, hogy annyira lüktet a mellkasom.

Viszont még nem volt alkalmam arra, hogy egy totális pánikroham közepette alkalmazzam, mert nem jutott eszembe sosem, olyankor nem nagyon tud gondolkodni az ember, retteg, halálfélelme van. Szerencsére azért már jó ideje (hónapok) nem volt teljes pánikrohamom. Remélem nem is térnek vissza. Ez a technika jó amúgy a megelőzésre, mert lenyugtat. Biztosan jó ha már kialakult a pánikroham, csak nekem még nem volt alkalmam letesztelni.

2016. márc. 7. 19:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!