Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Te megtagadnál olyan feladatot...

Te megtagadnál olyan feladatot, amit elvár a főnök, és amiért sokkal több fizetés járna?

Figyelt kérdés

Röviden: olyan munkakörben vagyok, ahol már eleve 3 ember munkáját végzem. Tegnap felkért a főnök hogy tolmácsoljak neki idegen nyelvről... én jó vagyok benne, viszont megtagadtam ezt a feladatot, mivel úgy érzem, sokkal több járna már egy ilyen plusz skill-ért (azt mondtam, ne haragudjon, de nem érek rá). Hadd ne mondjam, milyen órabérben van egy tolmács, és milyenben én (1000). Ezért semmilyen ellenszolgáltatást nem kapnék, csak egy "köszi"-t esetleg. Szörnyű érzés, tegnap óta ezen kattog az agyam.

A főnöknek érdemes lenne megfizetni azt, aki többet tud a munkakörénél és plusz szolgáltatást vár el tőle?

2016. febr. 3. 06:54
 1/6 anonim ***** válasza:

Ne csodakozz, ha ezek utána fönököd elküld, ugyanis te NEM tolmácsként vagy alkalmazva, ezért nemis tölmács bér járna - mellesleg azt nem írtad, hogy tolmács végzettséged van (papírral!, így gondolom, nincs, csak valamennyire tudod az adott nyelvet.).

Ha EGYSZERI alkalommal kellett volna fordítanod, akkor azért értelemszerüen nem jár külön juttatás, ha renszeres lenne, akkor meg nem hazudni kellene, hanem szólni a fönöknek, hogy ezért szeretnél külön juttatást.

2016. febr. 3. 07:24
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha olyan a fonokod hogy hanynod kell ha szivesseget ker, akkor keress mas munkat. Ugraltasson mast
2016. febr. 3. 07:30
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Én csak olyan szinten dolgozom, amilyen szinten megfizetnek. Mindig, mindenütt úgy vagyok, hogy eleinte feszegetem a korlátokat, próbálok az elvártnál jobban teljesíteni és ha azt látom, hogy ezzel előrébb lehet jutni, akkor odateszem magamat. Sok olyan munkahelyem volt már, ahol viszont ez nem működött: aki jobban dolgozott, mint a többiek, az magának csinálta a bajt, mert az ő nyakába akasztották a nemszeretem-munkákat. Ilyen munkahelyen szigorúan csak az elvárt minimumot szoktam teljesíteni, többet úgysem fizetnek meg.

"A főnöknek érdemes lenne megfizetni azt, aki többet tud a munkakörénél és plusz szolgáltatást vár el tőle?"

A főnöknek az érné meg legjobban, ha minden dolgozó öt ember munkáját végzi el és még fizet is azért, hogy a cégnél dolgozhasson. A versenyszférában a profit az elsődleges, azt kell az egekig emelni, úgy működik a biznisz. A közép- és felsővezetők, illetve a vállalkozók (vagyis mindenki, aki a "főnök" kategóriába illik) azon erőlködnek, hogy a dolgozó az adott pénzért a lehető legtöbb munkát végezze el. Azért testálják 2-3 ember munkáját egy főre, azért vannak ilyen, vatikáni valutában fizetett plusz munkák, mert ezzel mind-mind munkabért spórol a cég. Ha egy részlegen 10 fő heti 40 órás munkájára lenne szükség, akkor óriási megtakarítás, ha a feladatot 10 fő helyett 6 látja el, a túlórákat meg úgysem fogják szóvá tenni. 4 teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozó bérköltségét sikerült megspórolni. A tolmácsolás is ilyen: fel lehet kérni hivatásos tolmácsot kemény pénzért, de ha úgyis ott van a dolgozó, aki egy köszönömért megcsinálja, az sokkal olcsóbb. Megint csak fogtunk némi költséget, spórolt a cég, jót tesz az a profitnak.

Persze ezt nem lehet a végtelenségig űzni, előbb vagy utóbb beleun a dolgozó. A munkáltatónál ezt a pontot nehéz megtalálni: addig kell feszíteni a húrt, amíg éppen nem sokall be az alkalmazott és még épp hajlandó megcsinálni a munkát. Akkor spórol a cég a legtöbbet. Ha egy grammal több terhet raksz rá, már összecsuklik, vége van, buktad a munkaerőt.

Ebből adódik az a bizonyos munkaerőhiány, amiről manapság egyre többet beszélnek itthon. Évekig bármit meg lehetett csinálni a munkavállalóval, mert tudta, hogy nincs hová mennie: dolgozott 2-3 ember helyett, 12 órázott 4 órában bejelentve "a többit majd zsebbe kapod" rendszerben, hónapokig várt a fizetésére - a lényeg, hogy munkahely legyen, a fizetésből tudja törleszteni a lakáshitelt. De mióta (a korábbiakhoz képest) gyerekjáték külföldön munkát vállalni, rengetegen untak rá az itthoni viszonyokra és inkább elhúznak Németországba vagy Londonba, ott ugyanazzal a munkával sokkal többet kereshetnek, jobban élhetnek. A cégek meg maradnak munkaerő nélkül, mert a jól bevált módszereken nem nagyon akaródzik változtatni nekik sem, hiszen akkor oda a profit.

2016. febr. 3. 08:05
 4/6 anonim ***** válasza:

Közlöd vele, hogy Oké, de előtte gyorsan hívjál meg egy kávéra!

CSak hogy vegye a lapot...

2016. febr. 3. 08:58
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha ez rendszeres, akkor nem várhatják el tőled, hogy megtedd.

Viszont ha időnként van ilyen, akkor szerintem igen. Tőlem is kértek már ilyenfajta szívességet. Eszembe sem volt plusz pénzt kérni érte. Tudtam, hogy majd valahogy úgy is meghálálják.

De volt olyan, hogy valakinek a feladatát (aki nem végezte el normálisan) rendszeresen nekem passzolták tovább. És akkor szóltam, hogy ha ő ezért pénzt kap, és még meg sem tudja rendesen csinálni, akkor nekem is járna. Őt elküldték és megkaptam a pénzét :)

2016. febr. 3. 09:43
 6/6 anonim ***** válasza:

Egyszerűen meg kell húzni a határt. Eleinte én is csináltam bármit látástól mikulásig, aztán amikor rájöttem, hogy max magamat teszem tönkre, de előrébb nem jutok, akkor felmutattam a stop táblát. Egyszerűen csak nem veszem fel a telefont, ha éppen nem alkalmas és rá sem nézek a céges mail-ekre. Nyilván ha bent kell maradni néha valamiért tovább, akkor bent maradok, de azért ne essünk át a ló túlsó oldalára.

Van az a pénz, amiért hajlandó vagyok 2 emberes munkát csinálni (reggel 7-től este 8-9-ig), de egy ez nem nettó 150 ezer forint.

2016. febr. 3. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!