Ha most a héten bejelentkezek a Munkaügyi Hivatalba, mint friss, pályakezdő álláskereső, már csak januárban kezdhetek munkahelyen?
Örülj neki, ha már januárban kezdhetsz!
Egy jó tanács: Ne várj arra, hogy ők találnak neked munkát! Figyeld az álláshirdetéseket, add be minél több helyre az önéletrajzodat!
Tapasztalatlan vagyok e téren, azért kérdeztem. Eddig is kerestem munkát, meg keresek is, de le fog járni a TB-m.
Én úgy hallottam, hogy ha jelentkezem munkanélkülinek, amíg nem találok helyet, nem kell fizetnem a TB-t, illetve, hogy ajánlanak nekem helyeket ők is. Hát nem az a céljuk nekik is, hogy megszabaduljanak a munkanélküliektől?
Igazából ha még a betanulást is figyelembe veszem, jobb lenne ha januárban tudnék kezdeni. Most már az ünnepek között nem hiszem, hogy újakat felvesznek, akikkel csak a baj van az elején. Nincs igazam?
el vagy tájolva, akkor leírom az én tapasztalataimat. Bemész a munkaügyibe, és mivel pályakezdő vagy nem vagy jogosult semmilyen segélyre csak regisztrálva vagy. Megadnak egy időpontot minden hónapban vagy két havonta és akkor meg kell jelenned. Ha nem jelensz meg, törölnek.
TB-re nem vagy jogosult, csak akkor ha segélyt kapsz vagy tanfolyamon veszel részt általuk és kapsz pénzt is. Utóbbira mehetsz is, ha érdekel. De ott is alaposan kiszűrik az embereket. 100-ból 16 embert válogatnak be és ha nem vagy hülye, akkor azt mondom könnyű is bekerülni. Nagyon sok volt ott a sötét ember, a válogatón, de még magán a tanfolyamon is. Inkább szakmunkásokat indítanak, néha van érettségihez kötött is. Sajnos ez is a férfiaknak kedvezőbb, de női is van pl szociális gondozó vagy eladó. Szoktak lenni nyelvtanfolyamok is.
Ingyen TB-t az önkormányzatnál tudsz intézni, akkor a legesélyesebb, ha nincs semmid, nincs semmi a neveden és egyedülálló vagy. Szülők nem számítanak bele, gondolom nagykorú vagy.
Ha bemész a munkaügyire, akkor elmondják milyen állások vannak, ha kéred, de ki van nekik nyomtatva. Fogsz egy tollat és egy papírt és kiírod, ami téged érdekel, hazamész, bekapcsolod a géped és elküldözgeted oda az önéletrajzodat. Ez így működik.
Holnap mennék be regisztrálni. Közben alaposabban utánaolvastam, és valóban elég tévesen gondolkodtam.
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a TB-t úgy igényelhetem csak, ha regisztrálva vagyok a központban? Mert őszintén így már nem sok értelmét látom. Annyit én is meg tudok tenni, amit ott kapnék... Egyik ismerősömnek is ajánlottak munkát - a végzettségével köszönőviszonyban sincs. Most eléggé elkeseredtem. Szóval ha nem muszáj, akkor nem vesztegetném az időm a központban, hanem igényelném a TB-t (egyedülálló 21 éves lány vagyok, van 1 szakmám, a nevemen nincs semmi) és keresnék tovább munkákat, meg küldözgetném az önéletrajzom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!