Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Csak leégetem magam? Ti hogy...

Csak leégetem magam? Ti hogy oldanátok meg?

Figyelt kérdés

Ausztriában szeretnék dolgozni, nézem az állásajánlatokat.

Írásban jól tudok németül, csak úgy rakosgatom egymás után a szavakat, jól megy a szórend is, olvasva le sem fordítom a mondatot, értem a szöveg 90%-át.

De sok helyen telefonálnom kell és itt a bibi:

a magam dolgát még el tudom mondani, de amit nekem mondanak, abból egy szót sem értek. Vagyis ha kihallok 1-1 szót, az okés, de egyszerűen nem értem mit akar...

Az első telefonálásom gond nélkül ment, pedig akkor nagyon ideges voltam, féltem, múltkor kicsit elakadtam 1-1 mondatnál, de a mostaniak/mai az valami nagyon gáz volt.

Felhívom, elmondom, az elejét még értem is, aztán kész... Mintha elvágták volna a drótot. Makogtam, csak azt halogattam, hogy nem értem, rossz a vonal, nem hallom (ami részben igaz is, csak szótöredékeket hallottam, én pedig nem tudom még kikövetkeztetni, milyen szó lenne a teljes).

Csak mondta-monda, kérdezett én meg néztem magam elé...

Leblokkoltam. Végül 3szor elköszöntem tőle, mire le tudtam tenni a telefont, de semmire nem jutottam vele csak annyira tudtam válaszolni, hol olvastam a hirdetést. (Holott még az állás is szabad volt, azt értettem)

Tudok németül én, de szóban lefagyok. Már hónapok óta amikor csak szabadidőm engedi, direkt hallott szöveget hallgatok hogy begyakoroljam és elkerüljem az ilyen eseteket, de látjátok, hiába.

Minél többet telefonálok (annál több a telefonszámla haha), annál rosszabbul megy az egész, úgy érzem. Pedig újra és újra tárcsázok, bízván magamban, hogy "gyakorlat teszi". Hát nem. :(

2015. márc. 23. 15:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Csak német nyelvű adást nézz a tévében vagy neten (ha kell, magyar felirattal vagy olyan filmet, amit kívülről fújsz), és menni fog.
2015. márc. 23. 15:08
 2/5 A kérdező kommentje:

Ezt csinálom már jóideje sajna.

Sokszor azt hiszem tudom, de a mai eset nem ezt tükrözi.

Annyira ciki volt, nagyon kellemetlenül éreztem/érzem magam.

2015. márc. 23. 15:12
 3/5 anonim ***** válasza:

Nyugodtan mondd meg, hogy beszéljen lassabban, mert a gyors beszédet nem érted. Ha utána megint begyrosul, akkor megint kért meg, hogy isméletje meg lassabban.

Ez nem gond, csak egyszerüen gyorsabban beszélnek, mint amit egy külföldi megszokott. De a németek/osztrákok ezen a téren nagyon segítökészek, csak nem veszik észre a legtöbb esetben, hogy mi a probléma. Ugyaneu érvényes, ha valami olyan szót használnak, amit nem értesz (és fontos lenne a megértés szempontjából) - kérdezz nyugodtan vissza, hogy azt a szót nem érted, tudna-e másikat használni helyette szinonímaként.

2015. márc. 23. 15:46
 4/5 A kérdező kommentje:

2 beszélgetésnél már kérnem kellett, hogy lassítsanak, tényleg segítenek, mert elvégre az nekik is érdekük, hogy egy jó munkaerőt (még ha kicsit ügyetlenebb is szóban telefonon) ne szalasszanak el. :)

De az a bajom, hogy néha miután letettem a kagylót, ugranak be a szavak is amiket nem értettem, meg akkor jövök rá mit akarhatott mondani, mit kellett volna nekem stb.

Egyszóval hiába hogy segítenek, én görcsölök be úgy, hogy nem tudom beszéd közben értelmezni az elhangzottakat.

Ha nekem valaki egy német szövegű papírt helyez elém, semmi gondom nincs, folyamatosan olvasom és értem. De ez a szitu elég bosszantó néha, főleg ha valami simán összejöhetne, csak én szúrom el a dolgokat.

Köszönöm az eddigi válaszokat, mennek a zöldek!

2015. márc. 23. 16:08
 5/5 anonim ***** válasza:

Éppen ezért szólj mindig, hogy lassabban beszéljenek.

Rövid idö múlva - ha nem leszel ennyire stresszben, illetve ha megszokod a beszédet - nem lesz probléma. Ezzel mindenki így van, szóval nem kell magadnak problémát csinálni belöle.

2015. márc. 23. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!