Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Normális, hogy inkább fizikai...

Normális, hogy inkább fizikai munkát végeznék?

Figyelt kérdés

Szellemi munkát végzek, ami megterhelő (szellemileg). Mindenki, aki nem tudja, hogy mi mindennel jár ez a munka, azt gondolja de jó dolgom van. De én már úgy unom ezt, és belefásultam, és nem szeretem csinálni. Mindig azon jár az eszem, hogy inkább végeznék fizikai munkát. A fizetés valószínűleg kevesebb lenne, és kimerítő lenne fizikailag, de most jelen pillanatban ehhez van nagyobb kedvem. Ez normális?

Szerintem jobban meg kellene becsülni a fizikai munkásokat, mert nélkülük sok minden nem lenne... például egy mérnök megtervezhet ezer meg ezer tökéletes épületet, de ki az aki megvalósítja? Néhány betanított munkás, akiket koordinál 1-2 kőműves. Nélkülük érne valamit a mérnök munkája? Vagy pl. sokan lenézik azokat akik kertészkednek, és a földet "túrják", kapálnak, gazolnak, ültetnek, majd leszedik az árút. Nélkülük mit ennénk? Ugyanez, az állattartókra is igaz. Ciki ha valaki kitakarít egy disznóólat, de disznóhúsból készült rántott hús már jólesik, nem? :D

2015. febr. 3. 08:51
 1/9 anonim ***** válasza:

Persze hogy normális, én is éreztem már úgy, hogy több örömet lelnék valaminek a fizikai megmunkálásával, ahol látnám a két kezem munkáját. Meg ülni egész nap egy irodában alapvetően sem túl szívderítő.

A szellemi munka pedig, ha nem változatos és kreatív, baromira lélekölő tud lenni.

2015. febr. 3. 09:03
 2/9 A kérdező kommentje:
Én mondjuk nem irodában ülök egész nap, én sokat járkálok a feladatvégzési helyeim között, valamennyire még változatos is, amit csinálok. Még kreatívnak is lehet lenni... de mégsem érzem, hogy szeretném. Sokszor értelmét sem érzem.
2015. febr. 3. 09:06
 3/9 anonim ***** válasza:

Miért ne lenne normális?

Nem értem.

Mi az, hogy normális? Ha egy nőnek 50 centis haja van, az normális? Vagy az a normális, ha 30 centis a haja vagy az, ha 10 centis?

2015. febr. 3. 09:15
 4/9 A kérdező kommentje:
Úgy értettem, hogy "normális"-e, hogy a legtöbb ember (és tudom vannak kivételek, mielőtt még nekem esnétek :D) nem szívesen végezne ilyen munkákat, lenézi azokat, akik ilyen csinálnak, és ha ők is ilyenre kényszerülnek, akkor az csak kényszermegoldás lenne nekik, átmenet, amíg nem találnak jobbat, esetleg valami szellemi munkát.
2015. febr. 3. 09:23
 5/9 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem teljesen normális. Elég szomorú, hogy a legtöbb ember szerint csak az "irodábanpunnyadás" a munka. Én 2 hétig csináltam, de már az első nap bőgve jöttem haza, annyira untam magam. Pedig volt dolgom elég, mert az elődöm több hónapnyi papírmunkát nem csinált meg. 2 hét után inkább elmentem könnyűfizikaizni, ahol egész nap emberek között vagyok, nyüzsi van. :)
2015. febr. 3. 09:53
 6/9 anonim ***** válasza:

Normális, én is a két kezi munkát preferálom, amikor látom az eredményt. Dolgoztam néhány hónapig irodában, hát azt hittem, megőrülök... A hátsóm folyton fájt, a szememmel együtt, romlott másfél dioptriát a folytonos monitorbámulástól és a neonfénytől.

Az excel táblázatok, a nyomtató, fénymásoló kezelése és a telefon kapkodása számomra nem munka. A lovak kialmozása, csutakolása, futtatása munka, a szép virágok ültetgetése, gondozása munka, stb...

És lehet, hogy fizikailag elfárad az ember, de legalább van kedve hazaérés után beszélgetni a párjával vagy megnézni egy filmet, mert az agya nincs tele időpontokkal, határidőkkel meg függvényekkel.

2015. febr. 3. 09:58
 7/9 anonim ***** válasza:
A fizikai munkában is ki lehet merülni szellemileg, ha olyan. Nekem gyárban kellett monotonon ugyanazt a mozdulatsort csinálnom 8 órában, ráadásul hangos volt a gyárban, így beszélgetni nem lehetett, hanem ugyanazt a hangos zúgást hallottad folyamatosan. Némán kellett dolgozni, végig ugyanazt csinálni. Két hónapig bírtam csak, de a végén már sírva jártam haza a melóból, mert teljesen kikészültem a monotonitástól. Persze izomlázam is volt ennek a tetejébe, de az annyira nem zavart, mint a mentális stressz, ami ért a munkakörülmények miatt.
2015. febr. 3. 12:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Miért ne lenne normális? Ki ezt szereti, ki azt. Nem vagyunk egyformák. Nincs ezzel semmi probléma.

A másik gondolattal kapcsolatban: előre leszögezném, én nem nézek le senkit, aki rendesen dolgozik, legyen akár kőműves, akár agysebész. Viszont a magyarázatod második bekezdésében érzek némi részrehajlást.

Való igaz, ha nem lenne, aki az épületeket felhúzza, akkor semmit nem érne az építész meg a mérnök munkája. De ez fordítva is igaz. Ha nem lenne, aki azt a házat megtervezi, akkor nem lenne szükség a kőművesre, mert nem kellene semmit felépíteni. Esetleg egy-két vályogkunyhót. Ha nem lenne, aki a telefonközpont elektronikáját és szoftvereit megírta/írja és karbantartja, nem lenne szükség telefonszerelőkre. A legtöbb fizikai munkához párosítható egy szellemi munkakör, ami nélkül az adott munkára nem, vagy csak korlátozott mértékben, vagy teljesen más formában lenne csak szükség.

Ezzel csak arra akarok rávilágítani, hogy egyik területet sem kéne sem a másik fölé, sem a másik alá helyezni. Sajnos mindkettőre van rengeteg példa. Vannak, akik egekig magasztalják a szellemi munkásokat, a fizikai munkásokra meg úgy tekintenek, mint akik nem is emberek jóformán, viszont olyanok is vannak, akik meg a fizikai munkát dicsőítik, és szinte már munkakerülőnek nézik azt, aki szellemi munkát végez. Mindkét álláspont nagyon torz. Szükség van a fizikai munkásokra is, és a szellemi munkára is. Egyik köré sem kell különösebb ideológiákat szőni, mindegyikre szükség van (elvégre a civilizációnk már túllépett azon a szinten, amikor nem volt szükség egyébre, csak némi kajára meg egy barlangra), mindkét területen vannak olyan munkakörök, amik létfontosságú dolgokhoz kapcsolódnak (élelmezés, víz- és áramellátás, fűtés), és mindkét területen vannak olyan munkakörök, ami nélkül életben maradna mindenki, csak legfeljebb bizonyos kényelmi dolgokról kellene lemondanunk. (Csak mellékes megjegyzés, hogy a fizikai munkások nagy része nem az élelmiszer megtermelésén dolgozik, mégis mindig az kerül elő érvnek, hogy nélkülük kihalnánk. Az igazság az, hogy a többségük nekik is olyan munkát végez, ami a kényelmet, komfortot szolgálja.)

De száz szónak is egy a vége: minden munka fontos, mindegyikre szükség van ahhoz, hogy a társadalmunk működjön. Értelmes ember nem néz le senkit azért, mert más jellegű munkát végez.

A fizetés meg azon oknál fogva kevesebb, mivel egy fizikai munka elvégzéséhez kevesebb előzetes szellemi befektetés szükséges, mint egy szellemi munkához. (Legalább is nagy átlagban véve ez igaz.) Egy mérnöknek/programozónak/vegyésznek/stb. jónéhány évet be kell áldoznia a tanulásra (akár közel egy évtizedet is) azért, hogy el tudja látni a feladatát. Ez nem kevés idő, és nem kevés szellemi befektetés. A fizikai munkásnak is szükséges a munkavégzéséhez előismeret, de közel sem annyi, mint egy átlagos szellemi munkásnak. Ezt nem leszólásból mondom.

2015. febr. 3. 14:10
 9/9 anonim ***** válasza:

"nélkülük sok minden nem lenne"

A szellemi foglalkozást végzők nélkül te most nem gyakoriznál, nem hallgatnál zenét Youtube-on, nem néznél esténként tévét, nem olvasnál újságot, nem olvasnál könyveket, nem tanulhatnál, és még nagyon hosszú lenne a sor. Ahogy az előző is utalt rá, nem szabad fekete-fehérben, kisarkítva látni a világot.

2015. febr. 3. 15:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!