Hogyan legyek jú főnök?
Ez attól függ, hogy milyen munkáról van szó. Én ugyan nem tapasztalatból beszélek, főnök még nem voltam sokszor, csak kisebb jelentéktelen dolgokban, viszont főnököm már volt nagyon sok, és így el tudom dönteni, hogy melyiknek öröm dolgozni, szóval amit írok hasznos lehet :)
Először is ne legyél nagyképű, mert ha az a főnök rang mellé társul, akkor sokkal rosszabb, mintha csak simán az lennél. Fontos, hogy ne legyél nagyon szigorú, ne ordibáld le minden apróságért az emberek fejét, hanem próbáld türelemmel kezelni. A humor és a hozzáállás itt is fontos. Ezekkel ki tudod fejezni, hogy ne biorobotként kezeled őket hanem emberként, ami sokat emel a színvonalon. Ha néha el viccelsz olyan dolgokat amit lehet, és persze szabad is, akkor azzal megnyerheted a szimpátiát. Én személy szerint azt várom el egy főnöktől, hogy tudja előre, hogy bizonyos helyzetben mit kell tennie és ez a legnehezebb. Munkától függően erre persze fel lehet készülni. Ha valamit nem úgy csinálnak az emberek amit te szeretnél, tudnod kell megfelelően döntened arról hogy az aki csinálta az mit kapjon utána. Ha apróság, akkor nyugodtan el lehet nézni, egyszer kétszer, de nem szabad túlzásba esni, mert ezzel könnyen visszaélhetnek. Nem szabad a csoportot minden helyzetben egységben kezelni, mert ahogyan a nevében is van csoport, azaz több különböző képességű, tulajdonságú, fizikumú, intelligenciájú személyből áll, így személyre kell szabnod, hogy hogyan viselkedsz vele. Néhány helyzetben azonban tilos külön kezelni őket, pl amikor valami hiba történik, ami esetleg lehet komoly gond is. Ebben az esetben ugye tudatnod kell az okozójával, hogy ne forduljon elő többet, stb, stb, viszont ebben a helyzetben mindenképpen igazságosnak kell lenned, mert a többiek viselkedését is befolyásolhatod azzal hogy az egyikőjüket felelősségre vontad, méghozzá azzal, hogy mire kell számítaniuk akkor, hogy ha ők követik el a következőt. Vigyázni kell, hogy ne utáltasd meg magad, mert akkor az veszett fejsze nyele, nem azért fogják a dolgukat csinálni mert te mondtad, hanem mert kell nekik a pénz, innentől nem te dirigálsz.
Összességében, ha emberként kezeled őket, és úgy viselkedsz velük mint ha a barátaid lennének és nem az alkalmazottaid (bizonyos keretek között) akkor halál biztos hogy nem lesz gond. Ismerd meg őket minél előbb, egyenként, mert így tudod majd hogy kire kell több figyel mert fordítani, és ki az aki probléma okozó lehet, vagy pont fordítva, ki az aki jól elvégzi a munkát esetleg a többiekében tud segíteni, vagy egy esetleges gondot meg tud oldani.
Érdemes ismerkedésnél megemlíteni azt, hogy nem kell feltétlenül főnök ként tekinteni rád, hanem egy segítő kész barátként, mert ha ezt sikerül megértetni velük, kevésbé lesznek feszültek a jelenlétedben, és jobban megy a munka. Fontos, hogy amikor ezt el mondod, ne úgy nézz rájuk mint egy jégcsap, kifejezéstelen komor arccal, hanem mondjuk kicsit vidámabban, mint amikor új haverokat szerzel :D
Tudom hogy nyálasan hangzik, meg olyan mintha egy rossz hippi írta volna a szöveget, de ha mélyen elgondolkozol, biztos hogy arra fogsz jutni, hogy te is egy ilyesmi főnökre vágysz.
Türelem, őszinteség, igazság, és emberismeret. Ezeket kell gyakorolnod. A megoldani való problémákat felsoroltam, neked csak utána kell nézned. Ebben a témában rengeteg irodalom van. Érdemes olvasnod pl testbeszédről, emberismeretről.
Nem kell meg ijedni, nem nehéz, de a felelősséget ami az irányítással jár azt már el kell tudni viselni.
Folyamatosan írtam, ahogy eszembe jutott, ezért lehet hogy kicsit össze-visszára sikerült. Ha valamit nem értesz szólj.
11-es vagyok
Hidd el ezek is emberek. Meg lehet mindent oldani, ha a körülmények engedik akkor az italozásról is lehet szó. Ha buták, akkor próbáld az ő szintjüknek megfelelően elmagyarázni a dolgokat.
Mindennek van határa. A jó pofizásnak is. Ha az előző főnök rendes volt, mégis loptak akkor pont az történt amiről beszéltem: visszaéltek a rendességével, valamin nem volt jó ember ismerő. Ha te vagy a főnök akkor tudtommal elintézheted a beosztottak dolgát, és pikk-pakk elintézheted, hogy az aki lop olyan helyre kerüljön ahol nem tud, vagy simán kuka, és jöhet a következő. Buta munkásokból van annyi az utcán, mint szemét, csak meg kell találni azt a butát, aki nem akar lopni. Ennyi :)
Azt hogy ki lop baromi egyszerű kideríteni... Egyenként kell őket kikérdezni őket, persze úgy hogy a többiek ne tudjanak a beszélgetésről. Ha a kapott válaszok nagy része egy emberre utal akkor megvan a bűnös. Ha nem akkor gáz van mert akkor vagy mindenki lop, vagy tartják a hátukat, ami siralmas, hogy nem kukázzátok az egész bandát. Összehívod őket, figyelmet kész, majd Közlöd velük hogy lopás történt. Itt egy kis hatás szünet, pont annyi, hogy végignézel rajtuk. Majd ecseteled a következményeket, mivel te új vagy és te sokkal szigorúbb leszel. A sztoriba bármilyen hidegvérű gondolatot beleszőhetsz, az a lényeg, hogy hihető legyen, legyen ok okozat, támaszd alá a hazugságokat újabb hazugságokkal:
Uraim! Lopás történt!
Sajnos mint vezetőjük kénytelen vagyok olyan eszközökhöz folyamodni, amit előző kollégám félt meg tenni.
A rendőrségi ügyön felül számítsanak arra, hogy a jó élet megszűnik, napi szinten 2x lesz alkohol szondázás, és aki megbukik, az sajnos mehet haza. Az új [ide bármilyen kitalált törvény számot mondhatsz] lehetőségeim között szerepel a testi erőszak alkalmazása is. Ha tényleg buták úgyis elhiszik. Naponta reggelente minden szesz elkobzása, majd megmondani, ha nincs több lopás lehet róla szó. Ennek működnie kell.
Vagy valami ilyesmi. Az a lényeg, hogy miközben megijeszted őket figyeld a reakciójukat. A bűnös tuti hogy sokkal kiugróbb, látható módon reagál, mint a többi. ha mindenki ugyan úgy reagál, akkor az összes bűnös.
Olvass utána, ha olyan főnök akarsz lenni, akit nem basznak át és rendesen dolgoznak, akkor tanuld meg az emberek kezelését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!