Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ez jó ötlet? Egy fidessnyik...

Ez jó ötlet? Egy fidessnyik munkatársamnak megvettem a Magyar polip A posztkommunista maffiaállam c. könyvet karácsonyra-mindenkinek venni kellett vmely munkatársnak valamit.

Figyelt kérdés

Többek szerint nem, szerintem meg nagyon is jó ötlet -tán magához kap az illető. (hiú ábránd persze)

[link]

Magyar Bálint 2001-ben Magyar polip - a szervezett felvilág címmel írt cikket az egész pályás lenyúlást alkalmazó, a jogállam intézményrendszerét szétzüllesztő Fideszről, illetve az általa berendezett világról, ahol a demokratikus intézményrendszer keretei között működő hatalom maffiamódszerekkel, állami segédlettel terjeszkedik lefelé. Ebben a rendszerben az állam nem a maffia eszköze, hanem maga a maffia, amely az államhatalom teljes fegyvertárát beveti politikai és gazdasági érdekei érvényesítéséért.

Akkor még sokan vitatták az új fogalmi megközelítés helyességét, amelynek kulcskategóriái a szervezett felvilág, a maffiamódszereket alkalmazó állam és a politikai családtagok voltak. 2010-ben azonban a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségével jórészt megszűntek a hatalomgyakorlás intézményes korlátai. A párt után az állam is egyetlen személy fennhatósága alá került, aki azóta az engedelmességre kényszerítést már a társadalom egészén alkalmazza.

A rendszert leíró új fogalmi keret az elmúlt hónapokban revelációként hatott sok politológusra, szociológusra és közgazdászra. Felmerült a gondolat, hogy ezen az új nyelven lehetne modellszerűen értelmezni a jelenlegi magyar gazdasági és társadalmi viszonyokat. A kötet szerzői - mindenki a maga szakterületén - erre tesznek kísérletet.

A téma és az annak feldolgozását szolgáló fogalmi keret nemcsak Magyarország, hanem az autokratikus kísérleteknek szintén kitett kelet-európai országok esetében is fontos és időszerű, hozzájárulhat a volt Szovjetunió utódállamaiban végbemenő folyamatok megértéséhez is.

2014. dec. 14. 14:50
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
64%
Na,ebbe viszont teljesen igazad van! :) Nem is tudom,minek van...érthetetlen számomra is. A Karácsony a szűk családi baráti körre vonatkozik, nem mindenkire!
2014. dec. 20. 02:29
 12/13 anonim ***** válasza:

Van ám fogalomzavar...

Nem, nem kell mindenkit szeretni valóban. Szeretni nem "kell", de a másikkal TISZTESSÉGESEN VISELKEDNI, azt kell...

Nem, nem kell jó pofizni, egyszerűen egy semleges ajándékot adhattál volna egy kellemes ünnepeket szöveggel és kész, meg van oldva.

Tudod ezt én nem nevezném kétszínűségnek, hanem viselkedési minimumnak!

Ha az ellenszenveden ilyen szinten nem tudsz túllépni, akkor azt inkább kicsinyes, piti dolognak tartom.

2015. jan. 1. 20:17
 13/13 anonim ***** válasza:

Azokon túlmenően, amiket írtam, elég sok szempontból sérti ez a "gesztus" az alapvető illemszabályokat.

Tipikusan az ajándékkal való sértés esete.

1. Igazából nyilván ajándéknak nem is nevezhető.

2. Ráadásul még azt íratlan, de bölcs illemszabályt is sérti, hogy kollégának nem illik drága ajándékot venni. Ennél jóval olcsóbban jó bort vehettél volna.

Ez a "gesztus" legkevésbé sem használ az "ügyednek" kontraproduktív lesz, méltán.

2015. jan. 1. 20:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!