Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Szerintetek lehet ma Magyarors...

Szerintetek lehet ma Magyarországon igazi karriert befutni cégnél, alkalmazottként? Arra gondolok hogy elkezdet pincérként és cégvezetőként mész nyugdíjba? Vagy belerohadsz a státuszodba örök időre?

Figyelt kérdés
2013. aug. 27. 09:01
 1/8 anonim ***** válasza:

Ha van hozza vegzettseged,tudasod,varatlan helyzeteket jol kezelsz,akkor szepen lassan eloleptetnek majd,bar nem feltetlenul ugyan azon a cegen belul.Nem hiszem,hogy a tartozkodasi hely fuggvenye lenne,de ha Magyarorszagon nem megy,probald meg kulfoldon.

Nekem foiskolai idegenforgalmi vegzettsegem van,en is pincerkent kezdtem meg mielott befejeztem a fosulit.Nem vartam evekig az elso munkalehetosegre,ahova azonnal felvettek,ott kezdtem el dolgozni.Szallodaban lettem baros,majd 2 gyakornokom is lett.

A kovetkezo evben atmentem egy nagy 5*-os szallodaba,ott recepcios lettem,1 honappal kesobb mar muszak vezeto.1 evvel kesobb en tartottam a traininget az uj alkalmazottaknak.

A kovetkezo evben atmentem egy kisebb szallodaba, jelenleg en vagyok a tulaj jobb keze,nincs mas fonokom,en kezelem a szamlakat,foglalasokat,utazasi irodakkal valo kapcsolat tartast.

2 honap elteltevel a tulaj mindent rambizott amivel eddig o foglalkozott.Ha szemelyesen ot hivjak telefonon,akkor is velem targyalnak 10 perc elteltevel,o pedig inkabb a masik cegevel foglalkozik.

Hozzateszem,hogy 28 eves vagyok,es meg kozel sincs a nyugdij.1-2 ev mulva valoszinuleg megint tovabb allok...

Szoval ha talpraesett es kovetkezetes vagy,valamint nem hibazol akkor miert ne lehetne karriered?

2013. aug. 27. 10:07
 2/8 anonim ***** válasza:
Van rá esély, de óriási szerencse is kell hozzá. Meg jó hosszú nyelv. Lefelé tapos felfelé nyal ,ez már sokaknak bejött. Másik és szerintem sokkal jobb megoldás ,ha saját vállalkozásba kezdesz ,így nem lesz főnök akinek naponta meg kell alázkodni.
2013. aug. 27. 10:52
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem lehet mindenki vállalkozó! :)
2013. aug. 27. 11:13
 4/8 anonim ***** válasza:
De főnök se. Viszont egyszerűbb elérni egy vállalkozói cégvezetői-tulajdonosi státuszt mint legalulról felküzdeni magad egy akármilyen cégné. Viszont akkor sem leszel te a cégtulaj "csak" egy kis-közepes főnök akit szintén számonkérnek, ugráltatnak ,csak több fizetésért.
2013. aug. 27. 21:33
 5/8 anonim ***** válasza:

Kedves utolso! Amig osszeszeded a kedzo toket ahhoz,hogy ceget alapithass,nem art azert valahol dolgozni,ha csak oledbe nem zuhan a penz a szuleidtol.

Vagy olyan 1 alkalmazottas cegvezetore gondoltal,akinek az adok befizetese utan kevesebb a jovedelme mint az alkalmazottjanak? Azert ez nem az alom melo. Ahhoz,hogy valaki ne csak egyszeruen vallalkozo legyen,hanem egy jol meno ceg vezetoje,szinten rengeteg ido es szerencse,kockazat vallalas kell,es meg akkor sem biztos, hogy a hasznod meghaladja egy nagyobb vallalo "csicskas" igazgatojanak a keresetet.

Inkabb vagyok alkalmazottkent vezeto 30 beosztottal es egy tulajjal a fejem folott,mintsem vagy bejon vagy nem alapon nyissak sajatot,csak azert,hogy ne legyen fonokom.

2013. aug. 27. 23:12
 6/8 anonim ***** válasza:
Kinek mi a fontos. Nekem a szabadság a fontos még ha kevesebb is a pénz. Nem tűröm az utasítgatást és hogy egy általam butának ítélt személynek kelljen hajbókolni és engedelmeskedni, hogy adjon pénzt és jaj ki ne rúgjon ,meg hallgatni a hülyeségeit mert éppen bal lábbal kelt fel. Voltam több munkahelyen, mindenhol ez volt, plusz az intrika áskálódás a kollégák részéről. Ezért váltottam. Persze sokat kellett érte melózni, de sokkal nyugodtabb vagyok. Biztos vannak álom munkahelyek én is tudok ilyet ahol semmi munkáért dől a pénz ,de oda nem egyszerű bekerülni ,nem hirdetik az újságban, kihalás és csók kell hozzá.
2013. aug. 28. 14:17
 7/8 A kérdező kommentje:
Szóval azt akartam kérdezni, hogy Magyarországon TÁRSADALMI MOBILITÁS? A kis szegény legény elindul...és a végén karriert csinál?
2013. aug. 28. 19:15
 8/8 anonim ***** válasza:

ez egy sokkal összetettebb kérdés annál, hogy igen/nem el lehessen dönteni. meglehtősen sok tényezőn múlik. a környezeti adottságok nem rajtunk múlnak. viszont az, hogy ezekkel az adottságokkal mit kezdünk, hogyan kezeljük őket és hogy váltunk-e, ha végképp nem megfelelőek számunkra, az már rajtunk múlik.

nagyon nagy részben múlik az illető képességein, kitartásán, eltökéltségén, helyzetfelismerő készségén, alkalmazkodókészségén, kommunikációs és kapcsolatteremtő készségein, meg hogy mennnyire hajlandó tanulni és mindezeket fejleszteni.

persze nagyban múlik azon is, hogy milyen környeztben van, az adott munkahelyén mennyire segítik, mennyire nyitottak a fejlődésére, előrelépésére, illetve mennyire hagyják váltani, ha az adott helyen nincs lehetőség előrelépésre.

a cégek, települések, régiók sem egyformák. vannak kisebb, laposabb szervezeti felépítésű cégek. az ilyenekben nehezebb előlépni, mert kevés a különböző szint és azok ritkán üresednek meg, akkor sem biztos, hogy belülről építkeznek. ilyen cégnél dolgozva az előrelépésre inkább máscéghez váltva van lehetőség.

kevésbé lapos, összetettebb szervezeti felépítésű cégekben, több a hierarchikus szint, több az átmenet a nagyobb lépcsők között, könnyebb alacsonyabb szintekről egyre magasabb és magasabb szintekre jutni.

aki egy szakmában elhelyezkedik, ott gyökeret ver és évtizedekig egyhelyben állva, semmit sem fejlődve várja, hogy előléptessék, abból sosem lesz semmi - és ez nem a környezte hibája lesz.

aki tesz a fejlődésért, keresi a lehetőségeket, jól alkalmazkodik a változásokhoz és változtat a helyzetén, ha a helyzet nem megfelelő számára (pl. másik munkahelyet keres, ha az addigi már nem felel meg neki), az előtt sok lehetőség megnyilik.

2020. márc. 10. 14:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!