Akik a vendéglátásban dolgoznak, mit szeretnek benne?
Főként azokhoz szól a kérdésem, akik pincérként, szakácsként, konyhai kisegítőként dolgoznak.
Csak pár hónapja dolgozom a vendéglátásban a Balatonnál, de már teljesen kikészített, pedig jópár munkakörben dolgoztam korábban.
Napi 12-13 óra munka, addig nem mehetünk el, amíg vendég van. Folyamatos kapkodás, feszültség. Nap végére leszakad a lábam, csak akkor ülök, mikor a wc-n ülök. Nagyon meleg van, zsír-és vegyszergőz, nap végére büdös és piszkos vagyok. Van úgy, hogy 6-8 órán keresztül nincs idő enni. Stb...
Mégis mi szerethető van a vendéglátásban??
Pénzért dolgozol,ha jól dolgozol azért jár sok jatt is.
És akad hogy van is értelme a munkádnak!
Én nekem ebben kis tapasztalatom van tudom hogy nagy hajtás,de aki ezt csinálja az ezért csinálja mert szeret pörögni,szeret különböző emberekkel foglalkozni.
Vannak helyek ahol lehet jobban be tudják tartani a szüneteket,mert van váltóember(de ez is ritka).
Szerintem egy pincért jobban megbecsülnek mint egy biztonsági őrt.
Diákmunkán voltam egy Balaton parti kávézóban, és teljesen kikészített. Ha jól csináltam a munkám, le se szartak, ha rosszul, lebsztak, jattot meg a legtöbb vendég bszott adni.
Akkor telt be a pohár, amikor a pultosnak adták a jattot azok után, hogy én ugráltam őket körbe 30 percen keresztül, úgy, hogy más vendégekkel is foglalkoztam.
Ráadásul nappal koffeinen éltem, hogy bírjam, éjszaka pedig nem tudtam aludni. Egész éjjel a parton cigiztem meg whiskey-t ittam, hátha elnyom, de nem jött össze 3-4 óránál több alvás.
Ha tovább kellett volna csinálnom, megöl a vendéglátóipar. Számomra semmi szerethető nincs benne.
Én pultos/felszolgáló voltam, de az idióta főnökök miatt volt csak szörnyű a munka, alapvetően szerettem az emberekkel beszélgetni, felvenni a rendelést, jó érzés volt gondoskodni a kajájukról, pláne ha büszke is vagyok mondjuk a kivitt ételre. De iszonyatosan sötét turisták vannak, akiktől a vége felé már kezdtem teljesen kiborulni, azért mert pestre jött számára egyértelmű volt például, hogy oroszul beszélek és kérdezés nélkül beszél hozzád az orosz oroszul, majd felháborodik, hogy nem beszélsz oroszul. Minden népnek van egy stílusa, de én már nagyon kivoltam tőlük.
A többi munka meg nem annyira "vendéglátás", egy szakács, konyhai kisegítő vendéggel nem nagyon találkozik, bent rohad a konyhán és bámulja a fazekat. Szóval azt megértem, ha elég nehéz lelkesedni érte. De mondjuk ha jó a társaság, akkor élvezetesebb a napi robot.
Szakács vagyok. Szeretek főzni, ez vonz a vendéglátásban. És szeretek kedves lenni a vendégekkel. Sokat kell kint lennem vendégek közt a svédasztalnál, és igen én is körül ugrálom őket, amiért nem én kapom a jattot, de én nem jattért csinálom, hanem azért, hogy tartsam a hotelünk színvonalát, és a vendég úgy menjen haza, hogy de segítőkész volt az a szakácssrác is...
És sok a hajtás, ez tény, minden reggel 5.30kor kezdek, viszem magammal az energiaitalomat, de általában fél1kor iszom csak meg, mert előtte annyi időm sincs, hogy 2,5 decit megigyak. De szeretem ezt csinálni, mert szeretek főzni. A vendéglátás azoknak való, akik szeretik csinálni, akik csak pénz miatt csinálják, azoknak megerőltető. Közel fél éve mindennap 4.30kor kelek, és heti 1 szabadnapom van. De mivel szeretem ezt csinálni, annyira nem igazán zavar. Persze jól esik pihenni, de az is jól eső érzés, mikor 5 asztal rendelését 10 percen belül kiadom precízen. Szóbeli elismerés kevés van, inkább az, hogy előre jut az ember. 3 csillagos hotelban kezdtem konyhai kisegítőként, de most már Ausztria legjobb hotelében vagyok szakács. Nekem ez az elismerés, nem az, hogy a vendég mennyi jattot ad.
És az hogy egésznap az ember futkározik, és le nem ül.. Növeli az állóképességet: ) Mióta konyhán dolgozok már nem nyavalygok ha nincs üres hely a buszon, Kaposvár-Budapest távolságot nyugodt szívvel végig állom: )
# 5/5
Meki...Hát tudnék sokat mesélni Én is,Én diákkoromban olyan főnököt kaptam ott ki aki nem engedett ki még wc-re se.ha látta hogy van egy kis szabadidőd mert mindennel végeztél és akkor mostál, fel akkor egyből felmosatott megint hogy nehogy unatkozzak.meg mikor jöttek ellenőrizni a kajákkal egy konténer szemeteset tele pakoltunk...és ezért mennyit is kaptam? Az nevetséges volt.A pénztárosoknak sem könnyű ,mert ha - van akkor azt levonják,és minden köc sög embert ugyanúgy kell kiszolgálni(bár ez máshol is így van)
A Meki az gyorsétterem,ez nem vendéglátás!
#5
Nem értem, milyen jogon nézik le a Mekiben a diákmunkásokat. Szerintem szánalmasabb ha "felnőttként", teljes állásban, huzamosabb ideig dolgozik valaki gyorsétteremben.
Ennyi puhanyt! Tuti mind diák! Bár én is dolgoztam már konyhán amikor még csak tanultam a vendéglátást, de nem emlékszem hogy ennyit nyigtam volna.
:))
Lehet, hogy nem egy balatoni szezonmeloval kéne kezdeni, vagy nyáron zsebpenzt keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!