Szabadság alatt elérhetőnek kell lenni?
Szóval szabadságon voltam múlt héten, be volt állítva ilyen out of office üzenet.
Azonban nem egy ember írogatott nekem teamsen munkával kapcsolatban.
Nem értem, hogy nem látják hogy nem vagyok elérhető?
El sem olvastam a szabi utáni első munkanapog. Aztán teljesen fel voltak háborodva.
Szerződésben és sehol sincs olyasmi, hogy nekem szabi alatt rendelkezésre kellene állnom.
Sajnos megszokták,hogy gyorsan és jól dolgozom így mindenki fut utánam a problémáival.
Ilyenért őszintén,hogy lehet valakit felelősségre vonni?

Szerintem szokás kérdése, nálunk változó, hogy ki-hogy kezeli, a főnök pl mindig elérhető, illetve még aznap visszahív, kollégáim közül pedig vegyes, valaki a laptopot is előveszi pár órára szabi alatt, valaki csak telefonon intézkedik, valaki meg átirányítja mindenét és teljesen elérhetetlen.
Én úgy vagyok vele, hogy kizárólag "favágó" munkát végzek, a fizumtól se dobok hátast, a szabikat amúgy sem otthoni láblógatással töltöm, így rá se nézek a céges mobilra, laptopra. 3 év alatt még nem volt ebből probléma. Szerintem ez lenne az egészséges, ha nem igazgató az ember.

Jogszabály szerint - hacsak nem állapodnak meg a felek másban - nem kötelességed elérhetőnek lenni. De amennyiben az vagy, úgy - "megfelelő indokkal" - berángathatnak dolgozni. Ezen helyzetekről külön rendelkezik is a Munka Törvénykönyve, hogy milyen indokkal hívhatnak be szabadság alatt dolgozni, és milyen módon és mértékben köteles amunkáltató kárpótolni. De csak akkor, ha el tudnak érni. A munkáltató nem hatóság, nincs joga téged "előállítani", ha nem vagy elérhető, akkor bele kell törődniük.
Én eleve nem írnék alá olyan szerződést, amiben kikörik, hogy állandóan elérhetőnek kell lennem, mivel az nem szabadság, hanem ügyelet. És alapból úgy vagyok vele, hogy nem az életemet, éjjelemet-nappalomat adom el, amikor munkába állok, hanem a teljesítményemet, heti 40 óra erejéig. Az az idő a munkahelyé, az azon kívüli idő meg az enyém. És persze, ha olyan a munkám, amit szeretek, és olyan a munkahely, amit szeretek, akkor nem leszek megveszekedetten merev, de akkor is vannak olyan helyzetek, amikor célszerűbbnek tartom kizárni a munkát. Mondjuk ha épp párommal vagyok együtt, netán épp a régóta tervezett hétvégi programot valósítjuk meg, akkor nem fogok a munkahelyről lehetőséget adni senkinek arra, hogy belerondítson. Teló ki, aztán majd hétfőn reggel visszakapcsolom.

#12: De, lenne rá 5 percem, csak nem akarom az éjszakámat elbszni azzal, hogy azon kattogjak, XY megint milyen baromsággal állt elő.
Meg egyáltalán: az a szabadidőm része. Egyébként is: mit nyerek azzal, hogy előtte nap elolvasom, hogy ki mit írt?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!