Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Sokan csak úgy random jelentke...

Sokan csak úgy random jelentkeznek egy állásra?

Figyelt kérdés
A cég ahol dolgozom bővíteni akarja a mérnök és értékesítő csapatot is. Mivel mind a két területen van tapasztalatom ezért én dolgozok együtt a HR-rel az egész projekten. 2 hét alatt a 2 mérnöki pozícióra ~360 jelentkező volt. Az értékesítőre 500+. Mind a két esetben meghatároztuk milyen végzettségekre, tapasztalatokra és képességekre van szükség. Ma válogattuk le az életrajzokat. Finoman szólva katasztrófa a helyzet. Ha mind a 3 hirdetést nézzük 400 plusz ember kiesett már csak végzetség hiánya miatt is. Kb. 60 ember az életrajza miatt esett ki. Nem egy volt aki 1-1,5 évente már másik cégnél volt egymás utan 4-6 alkalommal. A kedvencem azok voltak akik a realis berigény 1,5-2x írták be friss diplomával, 0 tapasztalattal. Nem értem ha valaki egyértelműen nem felel meg az elvárásoknak, miért jelentkezik egyáltalán. Hozzá kell tennem mindenkinek visszajeleztünk aki kiesett ma.

ma 14:55
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Mérnöki pozicióra megfelelő végzettség nélkül jelentkezni elég meredek.

Gondolom annyira ostobák voltak, azt sem tudták merre van előre.

A bérigényt mondjuk meg lehet érteni, mert iszonyat gagyi fizukat ajanlanak. (Persze lehet ti nem.)

ma 15:06
 2/5 anonim ***** válasza:
75%

Nincs munkája, és úgy van vele, nem veszíthet semmit.

Úgy érzi, megvan a kellő szaktudása, tapasztalata függetlenül attól, hogy pont a végzettsége nincs.

"Nem egy volt aki 1-1,5 évente már másik cégnél"

Na, ilyenkor lenne kedvem a HR-es arcába röhögni. :D

Hányszor jött ez elő interjún, aztán mondom: nézd már meg a pozíciókat. Másfél-két év alatt lépkedtem egyre magasabb pozícióba.

Másik meg, hogy talán nem a jelentkező hibája, ha sz*r helyeken dolgozott.

De Ti csak a számokat nézitek... nem csoda, ha már a fejvadász is úgy küldi tovább a CV-t, hogy átírja az évszámokat.

Ja, meg írod, pályakezdőt: honnan a viharból tudná, mi a reális bérigény? Meg miért nem Ti mondjátok meg a bért? Ha már ez a "kedvenced". Komolyan nem értem, mit vártok. Mintha sakkoznánk, én lehetek a fehér, és elkezdesz pattogni, miért e4-et léptem...

ma 15:09
 3/5 Katona Dius ***** válasza:
76%
Én tavaly év elején kerestem magam mellé másik könyvelőt, mert aki korábban volt, elment máshova. Szépen le lett írva minden. Milyen végzettséget kérünk, mennyi gyakorlatot, stb. Amikor megláttam, hogy heggesztőtől a lakatosig jelentkezett mindenféle végzettségű, hát én is közel voltam az agyvérzéshez.
ma 16:54
 4/5 anonim ***** válasza:

2.

Ez a "bérigény megjelölésével"

a legaljább dolog.

A másik a mosdó, folyóvíz, biciklitároló, mint extra, irodai munkahelyen. 😂😂😂

De nincs mit tenni többnyire rabszolgartás van éhbérért.

ma 16:59
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha nem írtad volna, hogy ebbe most csak úgy belecsöppentél, nagyjából akkor is megmondtam volna a kérdésed alapján. Röviden a kérdésedre a válasz: igen, sokan csak random jelentkezgetnek.

Amúgy a második válaszolóval egyetértek annyiban, hogy tényleg elég meredek dolgokat írsz HR szempontból, de pont azért, mert elmondásod alapján nem ezzel foglalkozol, inkább a HR-esetek kompetenciáit kérdőjelezem meg, hogy ezeket miért nem magyarázta el. De akkor tessék, megteszem én helyette.

Egyrészt igen, minden hülye jelentkezik mindenre. Ennek az oka egyszerű. Ma már a toborzási folyamatok olyan hülyebiztos és olajozott rendszerben működnek, hogy ha véletlenül nem vigyázol, még arra is jelentkezhetsz, amire nem akarsz. Profession-ön keresztül konkrétan több ilyen is volt nálunk, ahol annyira nem passzolt a jelentkező önéletrajza a pozícióhoz, hogy felhívtam, hogy mégis miért gondolta, hogy pl. az ő építészmérnöki diplomájához, ehhez kapcsolódó 20 év tapasztalatához és nulla nyelvtudásához ideális dolog lenne egy cseh nyelven beszélő pénzügyi menedzser pozíció. A válasz: "Bocsánat, csak nézegettem, és véletlenül rákattintottam."

Másrészt olyan világot élünk, ahol a csapból is az folyik, de a mindenféle önjelölt megmondóemberek és influenszerek szájából mindenképp, hogy jelentkezz, mert ha nem jelentkezel, sose tudod meg, hogy felvettek-e volna. A papír és a tapasztalat az csak egy dolog, úgyis a képesség számít. És igen, ennek hatására jönnek azok, akik fél éve portások voltak, jelenleg árufeltöltők, és most úgy gondolják, hogy mindig is IT projektmenedzserek akartak lenni.

Önmagában az, hogy 1-1,5 évente váltott, még nem szükségszerűen red flag. Az, aki 4-6 havonta vált, az az, akinek semmi nem jó, aki 1-1,5 éve, az nagyobb eséllyel amiatt váltott, mert előre akart lépni, az akkori helyén pedig erre vagy nem volt lehetőség, vagy nem olyan mértékben, mint azt elképzelték. Én legalábbis nem sok olyan emberrel találkoztam, aki azt mondta volna, hogy "bár megadták volna, amit kértem, minden jó volt, de csak változatosságot akartam". Szó se róla, ilyenek is vannak, de inkább 3-5-7 év után.

Az meg, hogy egy pályakezdő mennyit ír be, megint csak nem releváns. Nem ismerik a piacot, nem tudják, mi a reális ára a munkájuknak, az ehhez hasonló fórumokból tudnak kiindulni, ahol azért elég torzak a bérről alkotott elképzelések. De ez sem probléma. Mi vettünk már fel úgy pályakezdő programozót, hogy az általa mondott bér felét kínáltuk, elmondtuk neki, hogy ez miért ennyi, és elfogadta, azóta is nálunk dolgozik, ennek talán már 4 éve.

ma 17:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!