Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mit lehet tenni egy ilyen...

Mit lehet tenni egy ilyen munkahelyi közösségben, hogy jobb viszonyom legyen a kollégákkal?

Figyelt kérdés

Nagyjából egy éve dolgozok ezen a helyen, egyetem után ez az első munkahelyem, ahol a szakmámban dolgozok. Már interjúkor voltak problémáim a munkahellyel, de tapasztalatot akartam szerezni, így belevágtam. Röviden sok stressz, sok felelősség, veszélyesebb részei is vannak, fizetetlen túlóra -><- diplomás minimálbér fizetés

Sokszor voltak pillanatok, amikor megtörtem, gondolkodtam a felmondáson, de B terv hiányában maradtam, illetve azért mert tapasztalatot akartam még mindig szerezni. Sajnos már egyetem alatt elment ettől a hivatástól a kedvem (gyerekkori álmom volt, tehát nem egy kényszer választás volt), most próbálok olyan irányát megtalálni, ami tetszik a szakmámom belül.

A lényeg, hogy nem szeretem a munkám és ezt még nehezíti, hogy a munkatársaimmal se találtam meg a közös hangot. Nincsenek látványos konfliktusaim velük, de sokszor azt érzem, hogy semmibe vesznek vagy lenéznek.

Egy kis csapatról van szó, vannak akiket kihagyok, mert keveset vannak bent, főnöki státuszban vannak, így kevesebb velük a kapcsolat. Akikkel többet vagyok:

- Van 1 személy (A), akinek azonos végzettsége van, mint nekem, azonos munkakör, csak mentorált kezdetekben, nagyobb tapasztalata van, mint nekem. Csak részben van átfedés a munkaidőkben, így ritkábban találkozunk.

- Van egy háttérmunkás csapat, 2 fő (B és C), ők csinálnak mindent, ami nem szakmai feladat. Velük érzem azt, hogy igazán nem találtom a közös hangot. Legalább az egyikük mindig bent van, így velük folyamatos a kapcsolat. Amikor kezdtem, az egyikük helyén egy másik személy volt (D). A régi személy elég közvetlen volt, azonos korúak voltunk, korábban pár nap erejéig dolgoztunk együtt. Vele kicsit tudtam barátkozni. Ez idő alatt párszor visszajött hozzám, hogy “B” kiközösítve érzi magát. Nem érzem, hogy ez valóban megtörtént volna, max. mostmár nem csak kettesben voltak, hanem én is ott voltam. Egyáltalán nem lett “D”-vel személyesebb viszonyom.

“C” mintha “B” hiányzó darabja lenne. Gyorsan nagyon jó barátság lett köztük, sok szempontból nagyon hasonlóak. Én viszont teljesen elmagányosodtam. Ez még annyira nem lenne gond, de ha egyszerre ketten bent vannak, akkor jön igazán, hogy semminek vagyok nézve. Úgy érzem egész nap minden szavamra vigyáznom kell, bármit mondok, lekezelően válaszolnak. Valamiért ha egyedül vannak, egész normálisan hozzám tudnak szólni, de azért olykor ilyen helyzetben is van, hogy kérdezek és van, hogy nem is válaszolnak.

Részben szerintem az is gond lehet, hogy fiatalabb vagyok, de közben meg feladatkörben felettük vagyok. És itt nem csak a korom, hanem a tapasztalati időm mennyisége is benne van. (Pár év van köztünk, de mindkettőjüknek családja van, ami miatt nagyobbnak érződik a korkülönbség köztünk)

Ebből volt nemrég konfliktus. Bejött egy váratlan feladat, ami miatt a másnap reggelt át kellett szervezni. Én és “C” voltunk bent. Gyorsan összegeztem, hogy alapból mik lettek volna a másnapi teendők és ez az új feladat, hogy variálja át a napot. Megkérdeztem, hogy mit gondol, hogy tudnánk megoldani. Erre azt mondta, hogy ő nem oszthatja be az én időmet, nekem kell dönteni. Miután elmondtam, hogy akkor hogy legyen, jött a szájhúzogatás és másnap dúlva-fúlva jött be.

“B” többször hétvégén is rámír, hogy ezt meg azt megcsinálnám-e én, tehát ő nem egyszer osztott rám ki feladatot.

Máskor is volt feladat leosztással kapcsolatban probléma, akkor vállhúzogatás volt, mikor kérdeztem, hogy szeretnék. Miután megmondtam akkor, hogy legyen, ha nekik mindegy, akkor jött a sértődöttség a kiosztott feladatokra.

Másik rész ahol érzem, hogy néma konfliktus van köztünk, az a munkám segítése. Vannak olyan háttér dolgok, amiket nekik kellene megcsinálni, de helyettük én csinálom meg, mert amúgy nem lenne elvégezve. Nem kőbe vésett feladatok, hogy az ő feladatuk, de “A”-nak ők csinálják meg. Kezdetben párszor megpróbáltam őket megkérni, hogy csinálják meg, de egyből jött, hogy biztos nem lesz idejük erre. Nem nagy dolgokról van szó, pár perces feladat lenne, főleg ha napi szinten lenne elvégezve. Csak nekem nem mindig van lehetőségem arra a pár percre, így jó lenne, ha segítséget kérnék, akkor kapnék is.

Vagy amikor bent van egy ügyfél, nekik jegyzetelniük kellene a történteket, de mindig azt veszem észre, hogy nálam mást csinálnak (számláznak, szkennelnek, emailekre válaszolnak,…), így emlékezetből írhatom meg a dokumentumokat.

Hogy tudnék a helyzeten javítani?

Vagy ha javítani nem tudok, magamban ezt, hogy tudnám helyrerakni, hogy ne érezzem magam szarul a nap végére?

dec. 29. 14:18
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Bocs. A felénél abbahagytam. :D
dec. 29. 14:38
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
fizetetlen túlóráig jutottam el... egyből mondtam is volna fel az első ilyen esetnél. Nincs ingyenmunka senkinek.
dec. 29. 14:45
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

"A lényeg, hogy nem szeretem a munkám" - és ez meglátszik rajtad, akkor is, ha nem akarod. Nyilván ez zavarja őket, mert ők elégedettek azzal, amit csinálnak, te nem. Én is dolgoztam ilyen helyen, ahol így bántak velem, és ők is, én is éreztük, hogy én nem vagyok a helyemen valahogy. Persze nem kellett volna, hogy emiatt levegőnek nézzenek, de amikor nincs normális kommunikáció, az ezt eredményezi. Én mindig egyre lejjebb kerültem a szemükben, mindig egyre távolságtartóbbak voltak, pedig én kedves voltam. De hiába. Nem illettem a képbe. A szakma nehéz volt, nem az én világom és ott is hagytam. Most, hogy olyan helyen dolgozom, ahol eredendően az én személyemre van szabva a szakma, értek hozzá és jó vagyok benne, mindjárt a kollégáimmal is olyan a viszonyom.

Tanulj az esetemből: válts. Mert ez, amiben vagy, már nem fog pozitív irányba változni, csak rosszabb és fojtogatóbb lesz.

dec. 29. 14:46
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Én lelépnék. Sz*rba sem vesznek, aminek sok oka lehet: lehet, hogy a korod miatt, lehet, hogy irigyek a beosztásodra, lehet, hogy csak nincs meg köztetek emberileg az összhang. Meg lehet próbálni beszélni a főnökkel, hogy próbáljon rendet teremteni, de kutyából nem lesz szalonna. (Én hasonló okokból épp most töltöm a felmondásom.)
dec. 29. 14:53
 5/9 tejjelkifili ***** válasza:
100%

Azt jó ha tudod, hogy sok különbség van cégek, sőt cégeken belül csapatok között is. Szóval nem mindenhol ez lesz.

Amúgy én két dolgot látok.

Az egyik, hogy nem tűnik tisztának, hogy mik itt a szerep körök. Te fölöttük vagy, alapvetően azt kell csinálniuk amit te mondasz? vagy egy szinten vagytok és ezek közös döntések?

Másrészt meg szerintem ezt tekintheted tanulási lehetőségnek is. Ilyen jellegű munkának legalább a fele nem a szűken vett szakmai dolgok, hanem soft skillek, amik az ilyen emberi részek körül vannak. Ez nem tudom mennyire van meg neked, hogy ez is része a dolgoknak. Mindenesetre keress oktató anyagokat ilyen vezetési dolgokban, kommunikációs dolgok, personal influence, csapat dinamika dolgok stb.

Konkrétan szerintem lehetnének olyan rendszeres megbeszéléseitek, ahol visszatekintetek korábbi szakaszokra, hogy mi ment jól, mi nem ment jól. És itt fel lehetne hozni ilyen dolgokat. Mert itt az egyik gond, hogy nincs kommunikáció a gondokról.

De esetleg lehet ilyet nem csapat szinten is. Szóval időnként legyen egy meeting ahol leültök 1-1 be beszélni dolgokról.

de a lényeg, hogy ez a dolog alapvetően jó dolog. észreveheted hiányterületeidet.

dec. 29. 15:08
 6/9 A kérdező kommentje:

Úgy érzem senki se tudja biztosan a szerepemet a cégben. És ez nem csak a többi alkalmazottra értendő, hanem a főnökökre is. Bár egy álláshirdetésre jelentkeztem, mégis sokszor az volt az érzésem, mintha én könyörögtem volna ki egy állást és próbálnának nekem munkát találni. Ennek az egyik része volt, hogy a háttérmunkákat is megismerjem. “D” részben azért is ment el, mert úgy érezte úgyis kirúgják majd, mert engem fognak a helyére rakni. Ez részben hülyeség volt, hisz nem egy diplomás szakembert fognak egy olyan pozicióba, amihez semmilyen végzettség nem kell, de másrészt a vezetőség hibáját látom benne, hogy tényleg egy olyan helyzetet alakítottak ki, ami ezt az érzést kelthette benne.

Vannak feladatok, amiket mielőtt én jöttem, “B” és “D” csináltak szinte kizárólag. Ez a feladat azóta is rajtam maradt, pedig elvileg csak meg kellett volna ismernem.

És sok ilyen volt a tanulási fázisomban. Mikor szakmai tapasztalatot szerezhettem volna, engem küldtek el postára. Még mindig sokszor futárnak használnak, majd megbeszélésen megkapom, hogy ők mindent megtettek a fejlődésemért, ennyi volt benne.

Tehát benne vagyok mind a szakemberi csapatban, mind az irodai csapatban, de igazából egyikben sem.

dec. 29. 17:42
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
"Még mindig sokszor futárnak használnak, majd megbeszélésen megkapom, hogy ők mindent megtettek a fejlődésemért, ennyi volt benne" - ez hatalmas red flag a vezetőség részéről. Én is voltam ilyen helyzetben. Én léptem.
dec. 29. 18:03
 8/9 tejjelkifili ***** válasza:

#6 esetleg beszél a főnököddel erről. hogy bizonytalan vagy, hogy mit vár tőled, mik a hatóköreid, ez nehezíti a többiekkel való kommunikációt, döntéshozást. ha van meglátásod, hogy mi lenne a jó, akkor esetleg finoman mondd el. szerintem a jó az lenne, hogy valahogy elkezdeni proactívabbnak lenni és gondolkozni a folyamatokon, meg egyáltalán azon, hogy azért vagytok ott, hogy minél több értéket hozzatok létre, lehetőleg minnél jobb emberi hangulatban. és hogy lehetne ezt elérni, hogy lehetne hatékonyabbnak lenni a folyamatokban, meg hogy lehetne javítani az emberi részen.

ha látsz teret erre. mert lehet olyan cég is ahol nem vevők erre. de ha itt nincs is tér erre, a jövő az, ha át tudsz menni nem olyan mindsetbe, hogy miért szar minden, hanem tényleg megtudni látni hol mennek félre dolgok. aminek amúgy az is része, hogy kérdezni más emberektől, hogy ők mit látnak. stb.

de emberi részeken amúgy valami small talk is segíthet. ha pl hétfőn megkérdezed a többieket, hogy telj a hétvége. Ha kicsit tudtok egymás privát életéről az is segíthet emelni a bizalmat egymás felé.

dec. 29. 20:04
 9/9 anonim ***** válasza:
Tehát minimálbér, feketén végzett túlóra és még egy munkaköri leírásod sincs vagy ha van is, csak papíron, amúgy szarnak rá. Nem mellesleg maga a szakma sem érdekel és ez már a munkába állás előtt megvolt benned (ok, ez az utolsó nem a cég hibája). Csodálatos munkahely.
dec. 29. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!