Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Egy apáca kap fizetést?

Egy apáca kap fizetést?

Figyelt kérdés

Hogyan lesz valaki apáca?

Lehet ez életút valakinek, aki nem igazán tud normál életet élni?

Tehát nem képes normális munkahelyen dolgozni, nem tud párkapcsolatot kialakítani, magyarán életképtelen mai szemmel.

Viszont kedves, segítőkész.

ma 03:30
 1/8 anonim ***** válasza:
50%

"Egy apáca kap fizetést?"

Válasz:

Ezt az adott szerzetesi rend belső szabályzata határozza meg. Van olyan is, hogy pénzt gyakorlatilag nem látnak, de ha az adott rendnek jól megy, akkor egy "szerzetesi ösztöníj" vagy valami hasonló cím alatt kapnak egy rendszeres pénzbeli juttatást, mely egy kvázi minimálbérnek felel meg.

Ezzel a rendszerrel sok országban ki van játszva, hogy a rendházi életvitelt jogi szempontból rabszolgatartásnak lehessen minősíteni.

Ezt a pénzt az olyan apró személyes igényeikre költhetik, melynek a rendházi beszerzése sok felesleges adminisztrációval járna (szerény alsóruházat, körömnyíró készlet, vény nélkül kapható farmakológiai készítmények, olvasószemüveg, stb.) - ráadásul a maradékot a pasztorációs tevékenységükre költik (hittanos gyerekek alkalmi befagyiztatása, vidéki kiutazások csip-csup kiadásai, stb.).

ma 04:41
 2/8 anonim ***** válasza:
19%

Helyesen: "szerzetesi ösztöndíj"

(Külföldiként nem tudom, hogy mi ennek a fogalomnak a pontos Magyarországon használt megfelelője, de ez könnyen kikutatható.)

ma 04:45
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem tudom hogyan működik ez, nyilván mélyen nem látok bele.

Én úgy gondoltam, hogy mivel az állam támogatja az egyházakat, így az apácák is kapnak fizetést, nyilván mivel ingyen laknak, így csak jelképes összeget, amiből azért alapvető dolgokra futja nekik, étel, kozmetikumok, stb.

Én azt gondolom, hogy biztos van közöttük olyan is, aki nem vallásos, csak azért megy oda, mert nincs más választása, jobb ötlete, és próbál beilleszkedni, kiveszi a részét a feladatokból.

ma 04:48
 4/8 anonim ***** válasza:
19%

Kérdező - szerinted egy "nem vallásos" képes lenne elviselni egy ilyen életformát?

Szerintem - egy fiatal esetében - mindenképp valamilyen beszűkült tudatállapottal járó pszichológiai defektus és libidószegénység szükségeltetik egy ilyen életvitelbe való beilleszkedéshez!

ma 05:17
 5/8 A kérdező kommentje:

A szükség nagy úr, van, akinek nincs választása, jobb, mint a hajléktalanság.

ma 05:25
 6/8 anonim ***** válasza:
40%
Ma már alig van apácaság.
ma 05:27
 7/8 anonim ***** válasza:
75%
Az nem úgy van, hogy bekopogsz hozzájuk, és már apáca is vagy.
ma 07:29
 8/8 anonim ***** válasza:
72%

Apáca nem azonnal lesz valaki, és aki nem gondolja komolyan, azt előbb utóbb kiszórják.

"Az apácajelölteknek hosszú utat kell végigjárniuk az örökfogadalomig: erre azért van szükség, hogy kiderüljön, valóban elég elhivatottak-e, alkalmasak-e a feladatra, és be tudnak-e illeszkedni a közösségbe. Piroska nővér elárulja, hogy a soklépcsős folyamat akár 10 évig is eltarthat."

Azt se gondold, hogy egy apáca nem dolgozik, szóval ha te azt hiszed, hogy nem vagy képes normál munkahelyen dolgozni, akkor inkább százalékoltasd le magad, mert ha apácának mész, nem fognak csak úgy eltartani. Vannak betegápoló rendek, ott nyilván kórházi munkát kell végezni, vannak, akik időseket ápolnak, létezik egyházi szociális munka is, az kb olyan, mint amit a sima szociális munkás végez, csak ezzel a vallásos szemlélet is együtt jár, de vannak apácák által működtetett kollégiumok is, vannak apácák, akik tanítanak, stb.

"Teréz nővér úgy érzi, hogy van hasznosítható tapasztalata, mivel sok éve dolgozik már kollégiumukban és pár évig hittant tanított egy katolikus középiskolában, igaz, ott volt, hogy csupa fiúból állt a hallgatósága."

(Forrás: [link] )

"2002 augusztusában költöztem a közösséghez, jelenleg a rend gazdasági felelőse, az általános elöljáró titkára, jelöltfelelős, a miskolci ház pénztárosa vagyok. Külső szolgálatomat szintén Miskolcon, egy hospice-házban és egy idősek otthonában végzem."

"Miskolcon jelen vagyunk az általános iskolai hitoktatásban, idősek otthonában, hospice-ban, működik nálunk az Imádság Háza, imacsoportjaink is vannak. Bükkszentkereszten többek között falupasztorációval foglalkozunk, kántori szolgálatot látunk el, lelkigyakorlatokat kísérünk a Betlehem Lelkigyakorlatos Házban. Az arlói fiatalokat az Elfogadlak Alapítványon keresztül érjük el, kézműveskedéssel, játékokkal, sporttal, iskola utáni együtt-tanulással, lelki napokkal, önismereti és drogprevenciós alkalmakkal állunk rendelkezésükre”

(Forrás: [link] )

Szóval én nem tudom, hogyan képzelted el az apácaságot, de nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy ott nem kell dolgozni. Eléggé be van osztva minden percük, nem csak az a napi nyolc óra, amit egy átlagos ember munkával tölt. Csak ők ezt nem munkának, hanem szolgálatnak hívják.

De nem is értem, ott a kezedben az internet, neked is van lehetőséged utánanézni, bőven lehet erről (is) első kézből információt találni.

ma 08:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!