Németországi munkavégzés hogyan számít bele a nyugdíjba?
A ledolgozott évek és befizetések alapján kapod a nyugdíjadat.
Németországban jelenleg 67év a korhatár ami annyit jelent, hogy 65 éves korodban kapni fogod Magyarországon a nyugdíjadat és ha betöltötted a 67et akkor Németországból is jön valamennyi.
Minden attól függ, mennyi ideig dolgoztál kint.
Ugyanúgy érvényes, mint ha Magyarországon dogloztál volna.
Ha Magyarországon is meg Németországban is dolgozol, akkor a magyarországi éveket is meg a németországiakat is külön-külön felszorozzák az összesen ledoglozott évekkel (pl. MO 10 év. NO 25 év, akkor összesen 35 évvel számolnak), meg a befizetett összeget is, majd utána visszaosztják részarányosan az adott országra.
Ez azért szükséges így, mert akkor nem esel bele abba, hogy az adott helyen nincsenek meg az éveid, akkor ugyanis nem lenne meg a jogosultságod.
(Nekem így számolták, ezért tudom pontosan)
Ez tényleg így van?
Apám 65 éves lesz jövőre, és dolgozott Németországban is, de akkor a többlet nyugdíjat csak + 2 év múlva fogja megkapni?
Azt mondta az ügyintéző, hogy ha német nyugdíj is van, akkor kicsit hosszabb lesz mire nyugdíjat kap, 3 hónap helyett, akár 6 hónap is lehet, de erre nem kérdeztünk rá.
De nekem is megfordult ez a fejemben.
AZ 1-es vagyok: attól függ, mikor született (pontosan, év hónap) apukád, mert vannak, akiknek nem 67 éves kortól érvényes, hanem már korábban nyugdíjkorúak lesznek. (fokozatosan vezetik be a 67 évet)
Emellett apukád kérheti már a nyugdíjkor elérése elött is az aktuális nyugdíjjogosultság kiszámítását a német nyugdíjhivataltól, utána évente kap egy aktuális tájékoztatást.
Ha ez elöre megvan, akkor aránylag gyorsan megy a nyugdíj megállapítása, illetve 3 hónappal a jogosutság elött már be lehet adni a kérvényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!