Gyárakban dolgozni milyen? Nem az igazgatóra, könyvelőkre, mérnökökre gondoltam. Az átlag gyári munkára. Sokan pejoratívan írnak ezekről, de szerintem ők sosem próbálták.
Az audinál vagy a mercinél sem rossz dolgozni állítólag.
Tapasztalatok érdekelnének, akik esetleg dolgoztak is ilyen helyen.
Qrva *zar.
Nyilván gyártól és területtől függ,hogy egy adott munka mennyire rossz.
Ami meg tudja nehezíteni a dolgokat:
1: beöltözés. Vannak olyan területek,ahova fel kell venni köpenyt, maszkot, hajhálót... Gyógyszergyártó helyeknél lehet ilyen,hogy köpeny,hajháló és maszk is van. meg talán lábra is kell valami védőt húzni.
Én voltam olyan autóipari munkahelyen, ahol voltak tisztaterek. Szerencsére nem kellett maszkot viselni, de hajháló volt,meg köpeny, ami esd védett volt.
2: vízhiány:
ahol én voltam, oda nem lehetett bevinni kólát,egyebet,de vizet se. Miért? Mert ilyen elektronikai alkatrészek voltak és nehogy a víz rájuk menjen.
3:feszes szünetek és qrva hosszú eljutás a-ból b-be:
ahol én voltam,megvolt adva,hogy csak étkezdében lehet enni. Igen ám, de oda ki is kell jutni, ami 2-3 perc sétát jelentett,csak kifele. Visszafele nyilván ugyanennyi.Van olyan hely, ahol onnantól mérik az időt,ahogy a gépet elhagytad.
Nyilván nem mindegy,hogy a 20 perces szünet az 20 perc,meg a séta,vagy úgy 20 perc,hogy akár 6 perc is elmehet a sétával.
Ehhez társulhat az, hogy ha valaki be van öltözve és csak úgy mehet szünetre, ha leveszi a ruhát(köpeny, maszk,összes ilyen), aztán visszafele fel kell vennie a maszkot,meg társait. Hallottam olyanról, hogy maga a séta 10 perc volt,tehát mire az étkezőbe kijutna az ember,addigra már vissza is kell fordulni.
4: ugyanaz minden egyes kibaxott napon. Tehát, ha te első nap két darab csavart tettél be a termékbe, majd adtad tovább,akkor ugyanezt fogod csinálni a 282. munkanapon is.
Persze van, ahol rotálják az embert,de nem mindenhol van ez.
Emellett, az se mindegy,hogy az ember kikkel van együtt. Én olyanokkal voltam, akik miatt nem éreztem jól magam. Míg más dolgozott és valahogy elmúlatta az időt,én karót nyelve dolgoztam. Ja és 0 beszélgetés volt. Csak a darabszám mindennek felett.
Az természetes, hogy nem lehet zenét hallgatni, én csak otthon hallgatok, de másnak ugye ez is rossz. Az is természetes, hogy nem lehet telefont elővenni.
Emellett, nem egyszer, az ember meg se állhat,mert az anyag jön.
Amikor diákmunkás voltam egy gyárban, a darabszám miatt kimaradt egy 10 perces vagy hány perces szünet,amikor én ettem volna.
Máshol (kukoricacsövezés volt vagy mi) meg nagyon hosszan kellett menni a wc-ig,meg az étkezőig. Választhattál, csak egyikre volt idő.
Problémát jelenthet, hogy a nagyobb gyáraknál ilyen beléptetős rendszer van. Tehát egyesével lehet bemenni a kapun, miközben lehúzod a kártyát. Ha sietsz a buszhoz, ez nagyon nem jó.
Van olyan hely, ahol maga a gyártásterületre is külön kapu van, a kapun túl van az étkező,de az öltöző is.
3 műszak az jónak hangzik, mondván "nem kell kivenni szabadnapot hivatalos ügyhöz",de azzal is számolni kell, hogy éjszakás héten az ember nappal alszik.
Emellett, nem mindenhol az van, hogy 5 nap munka, 2 nap szünet.
Van olyan, ahol 6 nappalos (6-14) van,egy szabadnap, utána 3 éjszaka talán, 2 szabadnappal, utána 4-5 délután 1-2 szabadnappal. Szerencsére ilyen beosztásban nem voltam, de hallottam, hogy van ilyesmi.
Túlóra lehetséges, de változó, hogy hogyan.
Van olyan,hogy bent kell maradni 4 órát. De van, hogy 8 órát kell dolgozni,bemenni szombaton mondjuk.
Az meg teljesen természetes, hogy az ember áll a műszak ideje alatt. Néhány helyen lehetséges ülni, de nem hiszem,hogy ez lenne az alapfelállás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!