Az 50-es, 60-as generációval szemben jóval kevesebb volt
az elvárás a munka világában?
Figyelt kérdés
Korai harmincasként azt tapasztalom, hogy a szüleim generációjának munka tekintetében sokkal könnyebb dolga volt, abban az időben sokkal kevesebb elvárásnak kellett megfelelni. Pl. ha már nyelveket tudtál, akkor különleges tudásssal bírtàl, de nem kellett minden egyszerű munkához diploma sem. Manapság pedig a diploma az alap, és "verekedni" kell az állásokért, valamint az egyetemi képzésbe is sokkal több mindent sűritenek bele.
Fiatal felnőtként elmondhatom, hogy a szüleimnek sem volt konnyű eljutni egy erős közép osztálybeli szintre. Azonban hozzá kell tennem, hogy édesapám annó sokat volt külföldön + könnyen megtanulta az angol nyelvet. Ezért a hazai piacon abban az időben szinte könnyen bekerül komolyabb helyekre is a szakmáján belül. Viszont az ő elmondásuk szerint akkor is meg kelett verekedniuk a jó munkahelyekért. Ami a jelentős különbség az az, hogy nem volt számukra annyira drága az élet. Számomra viszont a legnagyobb hab a tortán az volt, mikor pár évvel ez előtt egy hoszabb beszélgetés közben azt mondta nekem, hogy "nem szivesen lenne most az én koromban".
2024. júl. 31. 04:38
2/11 anonim válasza:
1
Apád jó nagy kamugép :D
2024. júl. 31. 05:59
3/11 anonim válasza:
Én azt tudom, hogy a szüleim tudták fizetni egy családi ház hitelét, emellett nevelni két kisgyereket (engem és bátyám, mindketten a '80-as években születtünk) úgy, hogy apám egy tanulatlan gyári melós volt, anya pedig előbb adminisztrációs munkát végzett, később pedig a postán dolgozott ablakban.
Most a házunk értéke 40M körül van. Vajon egy fiatal pár előbb egy, majd később két kisgyerekkel, a fenti munkák fizetéseivel meg tudná fizetni egy 40 milliós ingatlan törlesztőjét?
2024. júl. 31. 06:00
4/11 anonim válasza:
3-as: ha elkezded kiszámolni az akkor meg a mai fizetések közötti különbséget, a házatok akkor árát - nem a mait nézve, akkor rájössz, hogy nagyon nem ugyanazt hasonlítod össze.
2024. júl. 31. 08:02
5/11 Szolovjov válasza:
Persze hogy könnyebb volt nekik. A gyárba kockázni, meg kártyázni jártak be, hiszen 1 ember munkájára 3-an voltak. Ma fordított az arány. Ma sem kell diploma a melóhoz, szakma kell. És akkor nem a munkát kell keresni, hanem annyi munkája lesz az embernek, hogy a többségét vissza kell mondania. Ács, kőműves, villanyszerelő, stb, stb. Mindenből óriási a hiány, mert elterjedt az a baromság, hogy diploma kell (nehogy dolgozzon már valaki).
2024. júl. 31. 08:50
6/11 anonim válasza:
#4 Valóban, hiszen akkor még új volt a ház, ma már 40 éves. Ma ha ez a ház új lenne mennyi lenne az ára? 60M talán? Még inkább megengedhetetlen ez egy postás és egy gyári melós fizetéséből.
2024. júl. 31. 09:07
7/11 anonim válasza:
#4 Nem tudom egyébként, hogy mennyit kerestek 40 éve a szüleim és azt sem, hogy a ház pontosan mennyibe került, szóval segíthetsz, ha neked erre ekkora rálátásod van az akkori fizetésekre és ház árakra. De lehet, megkérdezem majd anyát.
2024. júl. 31. 09:13
8/11 anonim válasza:
Ezelött 40 évvel középvezetöként kerestem 5100 Ft-ot, amit akkor vettem kétszobás panelt, annak a teljes ára volt 210000 Ft.
2024. júl. 31. 15:09
9/11 anonim válasza:
210 000 / 5100 = 41,17647
(41,17647 / 12 = 3,4313)
Tehát egy lakás ára egy akkori középvezető teljes éves fizetésének 3,5-szerese volt.
2024. júl. 31. 17:27
10/11 anonim válasza:
Az tény, hogy sokkal kevesebb volt az elvárás, viszont ez miatt szinte nem is létezett munkanélküliség, mert mindenki talált valamit pár nap-hét alatt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!