Házi segítségnyújtás(idősgondozó) munkahelyemen kellene biztosítaniuk védőitalt?
Napi 8 órába dolgozok, 9 időshez járok házhoz, bevásárlás posta ügyintézés orvos stb a legfőbb feladat, tehát legalább 4 órát kint töltök a szabadban. A munkáltatómat megkérdeztem, azt mondta nem kötelességük még ebben a melegben sem védőitalt biztosítani.
Ez valóban így van? Meg tudom venni a vizet, nem arról van szó, csak hallottam ilyet, hogy kellene.
Na most akkor valaki, aki TÉNYLEGESEN TUDJA, ismeri a jogszabályokat (nem csak tippelget, mint én) sorolja már fel, hogy mi egy idősgondozó feladata, mik tartoznak a munkaköri leírásaiba HIVATALOSAN!?
Mert szerintem (de mondom, én csak tippelgetek!) van az időskorúak ÁPOLÁSA, ami egészségügyi ellátást, gyógyszeres ellátást, etetést-itatást, pelenkázást stb. jelent.
Az ÁPOLÁS mellett meg van az idősGONDOZÁS, ami sokkal kiterjedtebb feladatkör, rengeteg minden beleférhet akár az egészségügyi ellátáson túl is. Akár a gyógyszerek kiváltása vagy a bolti bevásárlás is, otthoni takarítás, tűzifa behordás, stb. bármi, amivel az időskorúakat segítik.
"Egyèbkènt simàn megtöltheted a gondozottnàl az üveged. Legalàbbis nàlam ez nem problèma."
Lehet, hogy nem probléma, de:
1) Nem várható el minden gondozottól, hogy áldását adja erre,
2) Ezt a munkáltatónak lenne kötelessége biztosítani a munkavállalója számára, nem az ápoltnak vagy gondozottnak. Már csak etikai, morális alapon is, nem csak anyagi szempontból. Oké, hogy Margitka néni meg Béla bácsi megengedi, hogy megtöltsem a butykosomat amíg ott vagyok nála, de a munkáltatóm nem várhatja el, hogy a legszegényebbektől, legelesettebbektől, legrászorultabbaktól kérjek segítséget, "védőitalt", akik maguk is segítségre szorulnak, mert ő (a munkáltató) nem hajlandó ezt finanszírozni. A munkáltatónak kötelessége a munkavégzés megfelelő körülményeit biztosítani (ebbe beletartozik hőség esetén a védőital is), nem a gondozottnak.
Ez már olyan, mint amikor bizonyos munkahelyeken maguknak viszik be a munkavállalók a saját eszközeiket, mert pl. a kis autószerelő műhelyben nincs elég imbuszkulcs vagy az irodában nem működik a laptop és otthonról kell vinni. Vagy amikor a beteg viszi be a gyógyszereit magának a kórházba. Oké, hogy van ilyen és előfordul, de akkor se ez a normális és nem ez a jogszerű. Ahogy az se, hogy a beteg és segítségre szoruló Aranka nénitől kéregessek ivóvizet. A munkáltatónak lenne ez a kötelessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!