Házi segítségnyújtás(idősgondozó) munkahelyemen kellene biztosítaniuk védőitalt?
Napi 8 órába dolgozok, 9 időshez járok házhoz, bevásárlás posta ügyintézés orvos stb a legfőbb feladat, tehát legalább 4 órát kint töltök a szabadban. A munkáltatómat megkérdeztem, azt mondta nem kötelességük még ebben a melegben sem védőitalt biztosítani.
Ez valóban így van? Meg tudom venni a vizet, nem arról van szó, csak hallottam ilyet, hogy kellene.
Közkút? Én ebbe a városba még sosem láttam, pedig itt élek 40 éve.
És honnan szedjek csapvizet, menjek haza minden alkalommal?
A munkáltatód rosszul tudja (vagy csak sumákolni akar).
24 C fok felett köteles megfelelő mennyiségű védőitalt biztosítani a munkavállaló igénye szerint, de legalább félóránként, aminek még a hőmérséklete is jogszabályban meghatározott; 14-16 C fokos ásványvíznek, csapvíznek vagy ivóvíznek kell lennie, de lehet alkoholmentes ital is, aminek a cukortartalma maximum 4% (tömegszázalék).
A hatályos jogszabály itt:
A helyiségek, terek hőmérséklete című résznél keresd. Ez a szabadban végzett munkavégzésre is vonatkozik.
7.§ 8-12. pontjai.
"Nem kell adjanak , mert van iható csapvíz, közkút stb."
Nem kötekedésnek szánom! És előre is bocsánat! De ahol pl. nincs? Pl. aki az alföldi tanyavilágot járja? Útközben hol van iható csapvíz? Meg szerintem az sem elvárható, hogy a munkavállaló a gondozottaktól kérjen folyamatosan vizet. Ezekről a munkáltatónak kell gondoskodnia, pont úgy, mintha bent ülne a dolgozó egy irodában.
Nem kérek tőlük ez egyértelmű, csak boltba tudok venni.
8 óra alatt 3-4 litert ebbe a hőségben megiszok simán.
Inkább sumákolni, vagyunk vagy 60 an gondozók, nyilván sokba lenne nekik.
Soha nem adtak semmit az elmúlt 8 évben fizetésen kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!