Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Nincs előrelépési lehetőség,...

A legrosszindulatúbb kérdése:

Nincs előrelépési lehetőség, mert a műszakvezető nem akar olyan embert elveszíteni a csapatából, aki mindent is meg tud oldani. Történt már veletek hasonló?

Figyelt kérdés

Egy 15 főt számláló műszakban vagyok technikus egy hatalmas gyáregységben négy éve. Tudvalévő, hogy e négy év alatt sikerült nagyon sok tapasztalatot szereznem, illetve ha valami probléma adódik az üzemben, pillanatokon belül megoldjuk... megoldjuk, néhányan. Itt az egyik fő problémánk, mármint a kemény magba tartozó csapatnak.

Tehát vagyunk 15-en, abból nagyjából 2-3 technikus keni-vágja a sorok működését, szerelését, javítását, karbantartását. Igyekszünk precízek, pontosak, szorgalmasak lenni, hogy a területünkre ne érkezzen panasz, illetve hogy a műszakvezetőink elégedettek legyenek velünk.

A többi munkatárs, hát hogyan is fogalmazzak, ők az "átlag". Akad közöttük olyan, aki olykor-olykor hajlamos a segítőkészségre, de akkor nagyon odateszi magát. Akad olyan, akit a technológia érdekel és elméletben nagyon ott van, de hihetetlenül ügyetlen. Akad olyan, aki nagyon ügyes és jó kollégának számít, de borzalmasan lassú. Satöbbi, satöbbi. Szóval teljesen vegyes a felhozatal. Számítsuk úgy, hogy ez nagyjából szintén 8-10 főt jelent.

Na de a többi, a maradék 2-3 fő... egyre jobban kiakasztanak bennünket, azaz a fentebb említett kemény magba tartozó technikusokat, hogy lényegében ez a 3-4 fő mondhatni, hogy nagyjából a segédmunkás szintet sem ütik meg sajnos. Hanyagok, felelőtlenek, kooperációra alkalmatlanok, munkakerülők, s közülük is 1-2 ember a pofátlan szintre süllyesztette a munkakerülést, a műszak közbeni elbújást, elrejtőzést, s mindezek mellett nem a legélesebb kések a fiókban.

Az elmúlt hónapokban számtalanszor jeleztük a műszakvezetés irányába, hogy tegyünk ez ellen valamit, de az égvilágon nem történik semmi, annyi a problémánkra a javaslat, hogy adjunk nekik egy kis időt, majd belejönnek, megtanulják. De nem, ilyen nincs. Ezekkel a borzalmasan rossz kollégákkal képtelenség együttműködni, illetve pontosítok, ők azok, akik képtelenek az együttműködésre, semmit sem lehet rájuk bízni, mert csak hátráltatják a csapat 3/4 részét.

Őszintén szólva tele van a hócipőm, hogy állandó jelleggel másik 3-4 ember helyett dolgozok és a velem hasonlóan gondolkodó munkatársak is velem azonosan vélekednek. Viszont amikor sikerült egy komplett berendezést, sort, bármit megjavítanunk, vagy az előre látható problémát kiküszöbölnünk, ez a lébecoló 2-3 fő, a "lógós" csapat, ők szaladnak rögtön az első sorba, hogy ők is learathassák a babérokat.

Na de nem is ez a lényeg. A lényeg inkább az, hogy a műszakvezetőnk feljebb fog kerülni, át fogja venni az egész üzem irányítását belátható időn belül. Pontosan egy éve jeleztem neki, hogy ha ő előrelép, nagyon szívesen átvenném a helyét, ugyanis ismerem az egész üzemet az elsőtől az utolsó csavarig, a végzettségeim is adottak, alapjába véve nagyon precízen igyekszem végezni a munkám, a papírmunkákban pedig szintén nagyon ott vagyok, borzalmasan háklis, talán a legháklisabb vagyok arra, ha a papírozás hanyag, nem rendezett.

Szóval egy éve azt mondta a műszakvezetőnk, hogy egy kis türelmet szeretne kérni tőlem, meglesz a gyümölcse. Viszont a tegnapi beszélgetésünk eltántorított attól, hogy egyáltalán itt maradjak, ha egyszer semmi előrelépésre nincs lehetőség, és a naplopó, semmit sem érő, haszontalan kollégák tevékenységeinek sincs semmi következménye annak ellenére sem, hogy már rengetegszer jeleztük felfelé.

Ugyanazt a fizetést kapják, mint mi néhányan, miközben sokszor a belünket kidolgozzuk, ők meg ellébecolnak egész nap, egész héten, egész hónapban, egész évben.

Szóval a tegnapi beszélgetés úgy hangzott el a műszakvezető és köztem, hogy ő amiatt nem szeretné, hogy feljebb lépjek, mert egy értékes karbantartót veszítene el ezzel. Neki szüksége van jó szakemberre, és ha ebből a 2-3 főnyi magból kilépnék, kevés lenne számára a megmaradt 1-2 ember, akire bizton számíthat.

Történt már veletek hasonló a karrieretek során? Mi lett végül a történet vége? Hagytátok az egészet és leléptetek a cégtől, vagy kitartottatok addig, ameddig csak lehet és sikerült feljebb lépnetek?

máj. 6. 17:56
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Én azt gondolom, hogy ott, ahol másnak termeled meg a pénzt, mindig egy kb. közepes teljesítményre kell törekedni, vagy a minimumra.

Mert hiába érted a dolgod, nincs előrelépés. Persze ehhez dilettáns főnökség is kell.

Szerintem válts, tudd az értéked. Esetleg, bár utálom a hazugságot, blöfföld, hogy keresel új lehetőséget, itt még itt ezt meg ezt ajánlották.

A főnök, ha valóban értékel téged is, nemcsak a munkádat, akkor lehet rálicitál a nem létező ajánlatra, ha nem akar elveszíteni.

máj. 6. 18:11
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A kemény magnak kellett volna egy olyan nyomást gyakorolni, hogy ha nincs változás, akkor egyszerre felmondanak. Ott egyből kiderülne, mennyire vannak megbecsülve. Ha semennyire, akkor elengednek, más esetben egy kis béremeléssel motiválnak a maradásra.

Most hasonló helyzetben vagy. Mondhatod, hogy ha ennyire fontos munkaerő vagy, akkor ezt fejezzék ki pénzben is. Ha megtagadják, vagy inkább elengednek, akkor nincs értelme maradni. Ott te csak a hasznos hülye maradsz, aki viszi a hátán a dolgokat a naplopókkal egyenértékű szinten.

máj. 6. 18:13
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Meg nem, de hasonlo helyzetben vagyunk paran.

Tapasztalt mernokot utasitottak vissza, es inkabb kulsost vettek fel, mert ugyanugy keves aki A-Z ert mindenhez, sot hajlando tovabb fejlodni.

máj. 6. 18:13
 4/10 A kérdező kommentje:
Még azt elfelejtettem leírni, hogy pár hete összeültünk a 15 fős csapatunkból 12-en, s beszélgettünk arról, hogy ha adódna sansz rá, hogy valaki esetleg feljebb jusson a ranglétrán, ki lehetne az? 11-ből 11 ember részéről egyöntetűen rám esett a választás, hogy egyértelműen engem tudnának elképzelni leendő műszakvezetőjükként, mert állításuk szerint emberségesnek és szakavatottnak tartanak. Többen is jelezték a műszakvezetés felé a karbantartók értekezletén elhangzottakat, de ugyanazt kapták ők is, hogy türelmet kérnek és senkit nem akarnak elveszíteni a csapatunk szorgalmasabb részéből...
máj. 6. 18:14
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanúgy hoppon maradhatsz, ha csak az ígérgetés marad, aztán majd csak megunod a kérdezgetést. Közben már rég eldöntötték, hogy a te pozíciód annyira fontos, hogy onnan felfelé nem mozdulhatsz.
máj. 6. 18:44
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Én hasonló helyzetben vagyok, csak irodai munka 11 fővel. Ugyanúgy van egy kemény mag 3 fő, 4 fő aki átlagos, 4 fő aki semmirekellő. Azért lettem én a csoportvezető, mert egyedül én értettem a össze ügyfélhez, maximálisan elégedettek voltak velem.

A 4 logóssal semmi nem történik. Ők az elsők akik biztosak abban hogy jól dolgoznak és tartják a markukat fizetésemeléskor és még keveslik is az összeget, pedig számszerűsíthető a teljesítményük, számszerűsíthető a lógásuk. Több kolléga panaszolta is őket, én is panaszoltam őket a felettesemnek. Amire azt a választ kaptam, hogy "ne cseszegessem őket, mert a végén még felmondanak" - hozzátenném, hogy meg se éreznénk a hiányukat, mert nemhogy lassúak de még toxikusak is. Akkor mondtam, hogy felettesükként majd én intézem a dolgot, lógásért írásbelit adok. Meg is adtam, viszont a felettesem azt nem írta alá, így nem lett valid, nem kapták meg. Felettes szerint azért mert valaki 40 percet szünetel az amúgy 1 óra szünetén felül, még nem kell írásbelit adni, lehet csak rossz napja volt.

Nem tudom mi a teendő, csoportvezetőként kötve van a kezem. Nem szankcionálhatom őket semmilyen formában, hisz felettesem oldaláról védve vannak. Most már csak azt tudom, hogy minden meetingen felhozom ezt a témát és bízom abban, hogy a felettesem ezt megunja és tesz ellene vagy engem küld el vagy hagyja hogy tegyek valamit ez ügyben.

máj. 6. 19:22
 7/10 anonim ***** válasza:
* az kimaradt, hogy én már a váltást fontolgatom és aktívabban keresek állást.
máj. 6. 19:23
 8/10 A kérdező kommentje:
Mondjuk az is érdekelne, hogy a multinacionális cégek miért folytatják rendre ezt a fajta üzletpolitikát emberi erőforrások terén. A #3-as hozzászólóhoz hasonlóan én is több helyről értesültem hasonló gondokról, hogy inkább felvesznek majdnem kétszeres bruttóval külsőst nulla helyi tapasztalattal, de egy évek óta ott dolgozó, tehetséges, fejlődésre vágyó alkalmazottat sem emelnek ki még egy minimális fizetésemeléssel sem. Kottára ugyanez történt egyébként tavaly a cégünkben. Felvettek egy halom műszakvezetőt és mérnököt, természetesen marha jó fizetést ajánlva nekik, olyanokat, akiknek az azóta eltelt időben sincs halvány lila gőzük az üzemrészleg működéséről, miközben a Quality, a Maintenance, az IT is rendelkezik olyan talpraesett, jó képességű, szorgalmas emberekkel, akik fejlődni szeretnének, még akkor is, ha nem dupláznák meg a bérüket. Ugyanúgy náluk is hatalmas probléma az általam fentebb leírt jelenség.
máj. 6. 20:12
 9/10 anonim ***** válasza:

Egy nálam kb 10 évvel, és ennyivel több munkatapasztalattal rendelkező rokonom ezt úgy magyarázta nekem, hogy nem szabad lógni, mert akkor megkapod a többiek megvetését, meg te leszel az első, akit kirúgnak, de túl jól sem szabad végezned a munkádat, mert sosem fognak előléptetni, ha azt látják, hogy 1) bármit megcsinálsz, 2) a jelenlegi szinten is 110%-ban kihajtod a beled a semmiért, mert erre a jövőben is szükségük lesz.

Most már bennem is van lassan 10 év tapasztalat, és tényleg így van, azt a lovat ütik, amelyik húz. Aztán legtöbb helyen csak a pislogás megy, mikor említett ló megdöglik, vagy fogja magát és elhúz másik munkahelyre.

máj. 7. 00:11
 10/10 anonim ***** válasza:
Ugyanez van nálunk, mint amit a 8as hozzászólasodban leírtál, bár en irodában vagyok. Egy pár évig én is nagyon hajtottam, de csak azt láttam, hogy ki vagyok zsigerelve, más meg nem hogy nem dolgozik, de ha megmozdul, azzal kárt okoz, és a hibáit kell javítani többszörös idő alatt. Több alkalmatlan, buta, de tenyleg nagyon buta, már-már fogyatékos embert vettek föl magasabb pozícióba, mint én, sokkal több fizetésért. A többiek mentik, ami menthető, hogy a butaságot ellensúlyozzák. Nem értem ezt a vezetést, mintha szándékos karokozás folyna. Én a több év hajtásban nagyon kikészültem, végül alacsonyabb, nyugisabb pozícióba váltottam, itt elvagyok jól, nem hajtom magam, nem éri meg, az idegrendszer, az egészség fontosabb.
máj. 7. 04:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!