Melyik hivatási területeken, munkahelyeken a legjobb a kollegiális légkör?
Mit tapasztaltok, hová a legjobb bejárni dolgozni? Van olyan munkahely, ahová élmény bejárni, mert annyira jófejek a munkatársak?
(A gépész, gépipari és ehhez hasonló területeket ne ajánljátok, mert azt ismerem és meg is van a lesújtó véleményem ezekről.)
Érdekes, öcsém pont gépész és jó kollegai vannak, egesz haveri a hangulat.
Nekem meg a seregben sok kolléga kb baráti szinten volt, igaz sokakat elotte is ismertem.
#4 Nekem a gépészmérnöki tervezői rész még csak-csak, de a gyártás az nagyon nem jött be (hegesztési terület, vízmérőgyártás, stb). Szellemileg eléggé "beszűkült" munkatársaim voltak és a pályám elején én magam is "csőlátással" rendelkeztem. A szakbarbár kifejezés passzolt leginkább rám és a kollégáimra is? (Egyébként ugyanezt tapasztalom a mezőgazdaság és az építőipar területén is.)
A honvédségből egy év elég volt anno, arra szerintem születni kell, hogy valaki eltudja viselni azt az eléggé "rideg" és fegyelmezett közeget.
#2 A tanárok esetében meg inkább a gyerekek, fiatal felnőttek nyelvén kell tudni profin kommunikálni és ott már kevesebb a felnőtt-felnőtt szakmai kapcsolat, nem? Mondjuk ott meg erősebben megjelenik az alá-fölé rendelt viszony. Így gondolom.
#3 Az IT, az mitől jó? Attól, hogy fizikailag kevésbé fáradnak el és így lazábbak, oldottabbak az ezen a szakterületen dolgozók?
Leszögezem: szerintem ezt nem lehet így kijelenteni. Inkább van olyan, hogy jó és rossz munkahely. Egyúttal mégis vannak olyan iparági sajátosságok, ami alapján egy munkahely lehet jó és rossz.
És akkor én is az IT-t emelném ki, azon belül is a szoftverfejlesztést.
"Attól, hogy fizikailag kevésbé fáradnak el és így lazábbak, oldottabbak az ezen a szakterületen dolgozók?"
Nem, ennél több - sőt a fizikai fáradtságnak ehhez semmi köze.
1: munkaerőhiány van az IT-ban. Egy tapasztalt szakembernek nem kell féltenie az állását, ha nem tetszik, mehet tovább. Ez kényszert rak cégekre is: ha túlságosan toxikus a környezet, nem tudnak embert felvenni.
2: a szoftveriparban van pénz, és a fejlesztők jól keresnek. Simán reális kép Magyarországon, hogy egy szoftverfejlesztő néhány év tapasztalattal annyit keres, mint egy áruházvezető a Tesco extránál. Emiatt a fejlesztők életminősége átlag feletti, megbecsülve érzik magukat, nem frusztráltak, van idejük és pénzük a hobbijaikra.
3: az IT-sok általában fiatal, magasan képzett munkavállalók, és ez érezhető a munkahelyi légkörben is. Egy szoftverfejlesztő cégnél ritkán fogsz kötekedő, lecsúszott arcokkal bajlódni.
4: az iparban erős a munkahelyi fluktuáció, ezért kevésbé jellemző a helyi kiskirályok világa, akik a 20 év alatt felépített kis szemétdombjuk tetején morogva csuklóztatják az újakat.
5: ritka a nagy felelősség a szoftveriparban. Nem kell selejtes autók visszahívása, vagy élelmiszer-mérgezéstől szenvedő vásárlók lehetősége miatt stresszelni. Nyilván vannak adatvesztéssel, anyagi kárral járó hibák, de a legtöbb hiba maradandó kár nélkül javítható.
6: nagyon nehéz monitorozni az egyéni termelékenységet. Lehet mérni, mennyit vagyok az irodában, vagy naplózni, mit csinálok a gépemen, de ezek egyike sem tud rákényszeríteni, hogy hatékonyabban találjak ki megoldásokat a problémákra. Emiatt nagyobb az autonómia, és relatíve kevés a kényszerítő eszköz alkalmazása, inkább ösztönzőkkel szoktak próbálkozni.
7: egy szoftver elkészítéséhez több, különböző szakinak kell együtt dolgoznia, akikről már mondtam, hogy nagyobb az autonómiájuk. Emiatt a cégek kénytelen-kelletlen muszáj, hogy foglalkozzanak az együttműködés fejlesztésével, mert különben fos lesz az egész.
Röviden: jobb hangualtú, megfizetett, megbecsült, magasan képzett emberekből, álló környezet, ahol költenek is arra, hogy fejlesszék a kollegiális légkört. Ez nem azt jelenti, hogy egy IT cégnél habos-babos élet van, és minden fasza, csak azt, hogy arányaiban jobbak az esélyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!