Csak nekem tűnik ellenszenvesnek az, amit sokan istenítenek, hogy a Nyugat-európai országokban sokkal nehezebb kirúgni a munkavállalót?
Szerintem, az én értékrendem szerint, sokkal fontosabb, hogy az emberek tömegeinek meglegyen az egzisztenciális biztonsága, mint hogy a cégek a profitjukat maximalizálják.
De most jön a csavar: jellemzően azoknak a cégeknek magasabb a profitjuk, akik emberként kezelik a munkavállalókat. Ergo mégcsak a logikád se jó.
De az egész biztosan igaz, hogy sokkal nehezebb olyan vállalkozást építeni, ahol a munkavállalók jól érzik magukat, mint olyat, ahol kizsegerelik őket.
Csak nekem tűnik ellenszenvesnek az, amit sokan istenítenek, hogy a Kelet-európai országokban sokkal könnyebb kirúgni a munkavállalót?
Munkavállalóként az utolsó hely, ahová dolgozni mennék, az a kelet: nyugatabbra menve sokkal nehezebb megszabadulni az emberektől, jobbak a fizetések (mérföldekkel, márpedig egy embernek a megélhetés a prioritás), gyakoriak a képzési lehetőségek, és igyekeznek tisztelettel és odafigyeléssel fordulni a kollégák felé.
---
De, csak hajrá, kedves kérdező! Menj, telepíts céget a balkánon! Aztán majd csodálkozz rajta, amikor a gestapó-szerű hozzáállásod és az ostorral hajtott, kiégett dolgozóid miatt az éves fluktuáció 80% lesz.
De sebaj. Légy büszke. Hisz te pikpakk meg tudtál szabadulni Jucikától, aki bár lehúzott nálad 3 évet és szó nélkül tűrte a kisfőnökök folyamatos megalázását, de a bitang némber nem volt hajlandó bejönni húzni az igát nálad akkor, amikor a gyerekének ballagása volt.
Emiatt a hozzáállás miatt hoznak ide összeszerelő üzemeket amiknél a munkavállalók alacsony hozzáadott értékkel bírnak. Na őket nyilván legyen könnyű kirúgni, úgysem panaszkodnak, nem szerveződnek, mivel nehéz helyzetben vannak ezért alá fognak írni olyan szerződést is ami nem az ő javukat szolgálja, hanem a profitokat.
Ahol valódi értékteremtő munka folyik, ott ennél egy picit komplexebben gondolkodnak az emberi erőforrásról. Ezeken a területeken a nyugat magasan lepipál minket.
Ott meg erősen van baj fejben ahol a woke meg a cancel culture vezényszavakkal kell folyton dobálózni, mintha ez egy kicsit is befolyásolná egy komoly cég beruházási döntéseit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!