Táppénz ledolgozás, tényleg így működik?
Táppénzen voltam 5 napot. Ebből 4 napon voltam beosztva. 41 órát dolgoztam volna összesen (2×11, 1×10 és 1×9 órát) ezeken a napokon. Most viszont be lettem rendelve kétszer is, mondván dolgozzam le a fennmaradó órákat, hisz a táppénz 8 órárar szól.
Én eddig 8 órás munkarendben dolgoztam, szóval nekem ez új. Ilyenkor tényleg ez a bevett dolog? Illetve akkor ez alapján 9 órát kellene ledolgoznom, ugye?
Az a durva, hogy ez a fajta szemlélet előfordul pl boltokban, ahol 10 órás msűzakok vannak. De még szabadságnál is, hogy kiveszel 2 nap szabit, az 2x8 óra, akkor menj és dolgozz le 4 órát, merthát a 2 nap az 2x10 óra munka lenne.
Nem tűnik szabályosnak, de bevett szokás és szerintem vérlázító. Főlegtáppénzre....
A táppénz napra szól, az igaz. Viszont a munkaidőkeret szerint kieső napok számítása sajnos így se jogszerűtlen (az MT megengedi mindkét féle számítási módot), emiatt ha időben módosítja a munkáltató a beosztásodat, akkor neki ez a munka nem jár plusz költséggel (így végülis miért ne tenné meg).
MT
93§ (3) A munkaidő (2) bekezdés szerinti meghatározásakor a távollét tartamát figyelmen kívül kell hagyni vagy az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni.
Ott van, hogy vagy. Ha az első variációt használjuk, akkor gyakorlatilag 8 órára jön ki a táppénzes nap, ha a másodikat, akkor 9-10-11 értelemszerűen. Szerencsés esetben a munkáltató előre közli, hogy melyik variációval számol.
Hogy ez mennyire szerencsés gyakorlat, az más kérdés. Vannak egyébként más visszásságok is bőven az MT-ben, amik a munkaidőkereteseket érintik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!