Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Orvosok, ápolók hogyan gondolk...

Orvosok, ápolók hogyan gondolkodtok a diagnózis felállításkor?

Figyelt kérdés

Ápolói alapvizsgára készülök. De időbe telik, mire eszembe jut az a szó, vagy a szituáció megoldása.

Ti hogyan gondolkodtok? Van valami taktika, vagy valamilyen sorrend, hogy miből mire következtek?

Pl. A beteg nem tud rendesen levegőt venni. Mellkas megkopogtatáskor nem megszokott hangokat ad.

Mi a diagnózisod?

Volt ilyen kérdés a próba vizsgán, nem tudtam gondolkodni. Annyi minden lehetett.. és csak egy választ lehetett írni. Én a tüdőödémára gondoltam, és nem volt jó a válasz.

Ne kövezzetek meg emiatt, most kezdem az egészségügyi pályát, tudom van még hova fejlődnöm.

Köszönöm, ha tudtok segíteni ebben.

2023. dec. 6. 07:37
 1/8 anonim ***** válasza:
63%

Még a pálya legelején vagy. Természetes amit érzel.

Én pl 10 éve vagyok a pályán más területen, de annyira nem használom az ismereteimet, hogy jóformán úgy érzem elbutultam, pedig régen annyi mindent tudtam 😕

A szakma szerteagazo és más egy belosztaly, traumatologia vagy épp neurológia.

2023. dec. 6. 08:27
 2/8 anonim ***** válasza:
36%
Majd jön a rutinnal
2023. dec. 6. 08:38
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem tippelni kell, hanem leszűkíteni a lehetőségeket. Erről szól az egész differenciáldiagnózis.
2023. dec. 6. 08:47
 4/8 anonim ***** válasza:
91%

"A beteg nem tud rendesen levegőt venni. Mellkas megkopogtatáskor nem megszokott hangokat ad.

Mi a diagnózisod?"

Azért ez a feladat dr. House-nak is feladná a leckét. Mi az, hogy nem megszokott hang? Dobos? Dobozos? Tompa? Visszaszól egy hang, hogy "Ki az?"

2023. dec. 6. 17:56
 5/8 A kérdező kommentje:

4#

Ezt tanultam valamikor még az elején, hogy az Egészséges mellkas esetén a kopogtatás hangja tompa és rezonáns lehet, míg kóros állapotok, például tüdőbetegségek esetén a hang elnyomottabb vagy különböző tartományokban megváltozhat.

Ezekre a hangokra gondoltam. :)

2023. dec. 6. 19:58
 6/8 anonim ***** válasza:

Na de ez az, hogy többféle hang van, ami kóros és mindegyik más-más betegség tünete lehet.

Vagy a feladatban meg volt adva, csak a kérdésben nem akartad részletezni?

2023. dec. 7. 00:25
 7/8 anonim ***** válasza:
Az ápolónak is kell ilyesmit tudni? Nem csak az orvosnak?
2023. dec. 7. 12:36
 8/8 A kérdező kommentje:
Sajnos igen. Ágazati alapvizsgában benne lehet. És ahhoz, hogy a kórházban el tudjam kezdeni az iskolai gyakorlatot, ezeken túl kell lenni.
2023. dec. 7. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!