Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ezèrt megróhatnak?

Ezèrt megróhatnak?

Figyelt kérdés

Elmèletben kapok ma egy szóbeli figyelmeztetèst. Ennek az a következmènye, hogy nem kapok 13. Havi fizetèst.

Előtörtènet:

H-p dèlelőtt dolgozom. Sokszor felhívtak dèlután munka miatt. Múlthèten szabadsâgra mentem. Elmentünk nyaralni. Az első nap csörgött a telefon. Munkahely. Megmondtam, most veszem fel utoljára. Tegnap felhívtak, amikor aludtam, nem vettem fel. Megmondtam nekik, higy nem veszem fel munkaidőn kívül. Erre ma beközöltèk ezt. Mit tehetek?

2023. júl. 13. 06:36
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Nem szerződés 9 - es, hanem - közvetett szabályokból levezetve - A munka törvénykönyve.

A szerződés, vagy megbeszélés az elérhetőségnek csak technikai kérdéseit rögzíti.

Ilyen pl. a munkáltató "kivételesen fontos gazdasági érdeke", vagy a "működést közvetlenül súlyosan érintő ok" , mely esetkeben akár haza is rendelheti a már megkezdett szabadságáról a munkavállalót.

Ezt nem akadályozhatja meg a munkavállaló azzal, hogy pl. elérhetetlen.

De az "együttműködési kötelezettség", vagy az "elvárható magatartás", a "jóhiszemű és rendeltetésszerű jogggyakorlás" alapkövetelményei is , melyek mindkét felet illetik és terhelik a munka világában, szintén alapul szolgálnak az ilyen esetekre.

2023. júl. 13. 08:46
 12/19 anonim ***** válasza:

Hát látod, bármilyen indokkal. Ezért is megyünk külföldre nyaralni.

Volt egy vállalkozó főnököm, azt csinálta, hogy hívott és kezébe nyomta az ügyfélnek, hogy beszéljen velem, én meg hétvégén karneválom voltam, szerinted mit hallottam? Fel is mondtam, mert minimálbérért nem akartam 0-24-ben elérhető lenni, egyszerű alkalmazottként.

2023. júl. 13. 11:17
 13/19 anonim ***** válasza:
11: Tehát akkor ezen logika szerint a dolgozónak kötelessége felvenni a telefont vakáció alatt?
2023. júl. 13. 12:05
 14/19 anonim ***** válasza:
Hát, nagyjából igen.
2023. júl. 13. 12:28
 15/19 anonim ***** válasza:
14: És mi van, ha otthonfelejtette a telefont, és netközelbe sem kerül a vakáció alatt?
2023. júl. 13. 12:37
 16/19 anonim ***** válasza:

Na erre van a megbeszélés még a szabadság előtt, hogy a feltételeket letisztázzák a felek...

Pl. vigye-e magával a munkállaló a nyaralásra a céges telefont, laptopot, van-e net a nyaralóhelyen, az S.O.S jelzésű email, messenger, sms üzenetekre milyen határidőbe kell válaszolni.....etc.

Ezt mind meg kell beszélni nyaralás előtt, lehetőleg úgy, hogy nyoma maradjon.

Ez később egy fegyelmi vagy munkaügyi bírósági tárgyaláson még jól jöhet.

2023. júl. 13. 12:45
 17/19 anonim ***** válasza:

A saját érdeked, hogy ezeket tisztázd.

Nehogy az legyen, hogy visszajössz a nyaralásból és állás nélkül találod magad, valamilyen kötelességszegésért.

2023. júl. 13. 12:48
 18/19 anonim ***** válasza:
16: Az ilyen dolgokat még azelőtt tisztázni kell, hogy a delikvens elkezdene náluk dolgozni.
2023. júl. 13. 13:26
 19/19 anonim ***** válasza:
Engem a főnök a privát mobilomon zaklatott. Semmi céges laptop. Még amikor felmondtam, 2 hónap múlva is felhívott, hogy mi hogy van.
2023. júl. 13. 19:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!