Miért nincs hozzáadott értéke egy összeszerelő üzemben gyárban folyó munkának?
A kérdésem kifejtése elött mindenképpen le szeretném szögezni, hogy maximálisan egyetértek az alábbi állítással. Mert logikusan végig gondolva, én sem tartom egy nagy értékteremtő dolognak azt ha egy ember robot módjára gyárt egy ugyanolyan terméket monoton 8 órán keresztül.
Viszont szeretném kicsit érvekkel akár tudományos, vagy gazdasági szemmel (már amennyire konyha nyelven el lehet ezt magyarázni egy hozzám hasonló laikus számára) látni, átlátni, hogy miért is nincs annek hozzádott értéke, ha egy magyarországon lévő külföldi gyárban droidként szerelek össze két darab csövet.
Minden érdemleges okfejtést szívesen fogadok.
Mert csak a legalja emberek mennek ilyen helyre ezért semmit sem ér a munkájuk.
Két hét alatt én lettem köztük a művezető mert tudtam írni-olvasni és számolni.
Volt aki a saját nevét nem bírta leírni és amikor számon kértem rajta hogyan lehet ilyen fogyatékos beverték az arcom és eljöttem.
Utólag tudtam meg, hogy az elődömet megkéselték.
Azért nincs hozzáadott értéke, mert nincs mögötte tudás, technológia, innováció.Az egész gyár meg a know-how(ami tulajdonképp éri a pénzt) az másé.
Hogy most valakit betanítanak arra, hogy a kék csavart csavarozza bele a kék lyukba, a sárgát a sárgába, ez nem érték.
Erre akárki képes.A profitot is nyilván az viszi ki az országból, akié maga a gyár.
Mert nem kell hozzá sem tudás, sem tehetség, és a felelősség sem nagy.
Egy bármilyen munkakörben ezt a három fizetik meg. Pl. egy tehetséges focista sok pénzt hoz, ezért tud havonta milliókat keresni, egy nagy tudású programozót a tudása miatt fizetnek meg, egy mozdonyvezetőt pedig azért, mert nagy felelősség van a vállán.
Az operátori munkakörhöz ezek közül egyik sem kell.
Van hozzáadott èrtèke, mèghozzá nem kicsi, anèlkül becsukna a gyár.
A fizetèst pedig a kereslet kínálat határozza meg, már nem ritkán látok 400.000 ft-os nettóèrt gyári melót.
Az irodában Facebookozók nem keresnek sokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!