A munkahelyi igazságtalanságot hogyan kezeled jól?
Volt egy kolléganőnk, akivel amúgy különösebb probléma valóban nem volt, de rengeteget hibázott és sokszor indokolatlanul szorult segítségre pl.elúszott a munkával, nem tartotta a határidőket, több kárt csinált sok esetben, mint hasznot stb. Végül néhány nagyhangú kolléga kifogta (én nem voltam köztük), aminek ez volt az egyik oka, a másik pedig az, hogy a főnökünk látványosan nagyon kedvelte, mindent elnézett neki. Végül a lány felmondott és elhelyezkedett máshol, nyílván utána is voltak itt problémák ezekkel a "hangos" kollégákkal, de az ő esete szerintem egyedi volt abból a szempomtból, hogy sok bántást jogosan kapott. Nagyjából egy év telt el és a hangoskodókat kirúgták, majd a főnökünk a semmiből bejelentette, hogy visszahívták ezt a kolléganőt és fogadjuk szeretettel, segítsük, hogy újra beilleszkedjen és hasonlók. Mindenki tudja, hogy magas bérrel vették újra fel és sokan csak pislogunk, hogy olyan exmunkatársakat nem vesznek vissza, akiket kellene akkor sem, ha egyébként kimagaslóan dolgoztak és jelentkeztek újra, őt pedig egyenesen hívták is. Ezzel már nagyjából megbarátkoztunk, hogy igazságtalan, de hát ez van erre most bejelentették, hogy a felettesünk lesz. Még csak 2 hónapja dolgozik itt, szószerint próbaidőn van és előléptetik miközben más erre vár évek óta és, ha pusztán a tényeket nézzük ez a lány semmit se tett le az asztalra, sőt amikor ki kellett volna állnia magáért inkább felmondott, és akkor ő lesz a felettesünk. Munkában és emberileg sem teljesít jól, de a főnök kedveli és ezzel el is dőlt a sorsa.
Nekem már régóta kezd elegem lenni ebből az igazságtalanságból, de most már pláne, viszont a munkámat nagyon szeretem, nem szivesen váltanék, hisz tényleg örömmel végzem a feladataimat, alapjáraton jó itt dolgozni. Közben meg látom, hogy milyen rossz irányba megyünk és baromira zavarnak ezek a dolgok, de a nagyhangú kollégáim a példák rá, hogy ha "fellázadok" a főnök döntése ellen akkor simán kirúgnak. Ti az ilyesmit hogyan kezelitek jól?
"Még csak 2 hónapja dolgozik itt, szószerint próbaidőn van és előléptetik miközben más erre vár évek óta és, ha pusztán a tényeket nézzük ez a lány semmit se tett le az asztalra, sőt amikor ki kellett volna állnia magáért inkább felmondott, és akkor ő lesz a felettesünk. Munkában és emberileg sem teljesít jól, de a főnök kedveli és ezzel el is dőlt a sorsa."
. Azért ez így szakmai szempontból nem biztos, hogy ilyen egyszerű. Nem lehet így ismeretlenül igazságot tenni, hogy nem tudjuk, nálatok mi a munka, mit jelent vezetőnek lenni stb.
Volt egy kollégám a korábbi helyemen, aki csapnivaló adminisztrátor volt. Nem is szerette az egészet. Aztán sok átalakítás volt a részlegen, és végül kordinátorrá, illetve team leaderré előléptették: ebben a pozícióban viszont már kiváló volt.
Itt én hiba teljesítettem kétszer olyan jól, mint a többiek, velem sosem számoltak vezetőszerepben.
Én elsősorban a vezetőséggel beszélnék, hogy mit gondolnak a Te teljesítményedről, és milyen formában számolnak veled hosszútávon.
A, elfogadod
B, váltasz
Sajnos többségben ilyen 'igazságtalan' munkahelyek vannak. De vannak olyan helyek ahol ki lehet teljesedni és nem megy a furkálódás az alkalmazottak között.
Ennyi. Két opció van, amit a hármas írt.
Vagy a harmadik, hogy megpróbálod megvizsgálni, benned milyen érzéseket kelt, amikor valakinek a semmiből meglesz mindene.
Az igazságtalanság nem érzés, mert nem fogható meg. Ha valaki így bánik veled, mármint igazságtalanul, akkor mit érzel? Dühös, szomorú leszel, esetleg irigy?
Ha nem rátermett a pozícióra, segíteni kell neki - látványos passzivitással, - hogy saját magát nyírja ki.
A látványos passzivitás alatt jelen esetben azt értem, hogy amikor felszínre kerül, hogy képtelen önállóan (jó) döntéseket hozni, hagyni kell, hogy teljes mellszélességgel végig csinálja a személyre szabott hülyeségeit vagy olyan szinten kell neki "segíteni", amelynek semmi hasznát nem veszi.
Idő kérdése és az fogja leváltani is, aki kinevezte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!