Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mi a teendő ebben az esetben?...

Mi a teendő ebben az esetben? Jogilag mit lehet tenni? Szabályos volt ez az "eljárás" így?

Figyelt kérdés

Egy kisebb cégnél dolgozom, ahol működtetnek kis gépjárműveket a központon kívüli kisebb településeken (pl:kisebb autó, kis traktor, fűnyíró traktor) karbantartási célból. A történet ott kezdődik, hogy egyik dolgozóm lett a karbantartója ennek a szabolcsi településnek 23 évvel ezelőtt. Megörökölte az elődjétől, aki a kis autójába, az akkori főnök engedélyével beszerelt valami újítást a kocsiba (nem konkretizálnám mit, mert nem szeretném ha valamelyik kolléga olvassa ezt az oldalt és rájönne, hogy a cégről van szó). Most 23 évvel ezelőtt, egyik, azóta új vezető eladta a kocsit, de a dolgozóm ezt az újítást kiszerelte mielőtt átadta volna a cégnek az eladásra kínált autót, a gond, hogy úgy lett lefotózva az autó, hogy látszik rajta ez a dolog és a vevő ezt sérelmezte. A járművekért felelős előadó tudott az ügyről, hogy a dolgozóm kiakarja szerelni, jelezte is a vezetőnek, aki mondta, hogy nem lehet, viszont az információ a dolgozómhoz már nem jutott el, így ezt a dolgot kiszerelve adta át a kocsit. Pénteken jelezték neki, hogy menjen be a nagy központba hétfőn (tegnap), mert beszélni akarnak vele. Azt nem mondták, hogy miről fog szólni a megbeszélés. A megbeszélésen megjelent a dolgozóm, a vezető, 1 kisebb beosztású vezető és a jogászaink is. A vezető kijelentette, hogyha nem adja át azt amit kiszerelt a kocsiból, akkor feljelenti lopásért, fegyelmit indít ellene és ki is rúgja. A dolgozóm mindig precízen karbantartotta a kocsit, sosem volt panasz rá és az egyik legjobb dolgozóm, a vezető még azt is mondta, hogy utána nézett az előéletének és megtudta, hogy mindig szorgalmasan és precízen végezte a munkáját. A munkásom nyilván belement a dologba és átadta ma azt a dolgot.

Tehet valamit a dolgozóm ebben az ügyben valamit? Vagy mi legyen a tanulság? Ha még egyszer ilyen esetbe kerülne valamelyik munkásom, hol tudok tájékozódni, hogy jogilag képben legyünk? (btw: elnézést a helyesírási hibákért telefonról írok.)

2023. márc. 21. 11:14
A kérdező szavazást indított:
Szabályos volt
Nem volt szabályos
9 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha te vagy a vevő, akkor nem reklamálsz, hogy a fényképen van most még megvettem és nincs!!!

Na ugye!

2023. márc. 21. 12:15
 2/5 anonim ***** válasza:
24%
Nem szabályos. Az autó értéknövekedését okozta a beszerelt újítás és ezt a cég könyvelésében számviteli bizonylattal szerepeltetni szükséges. A dolgozónak pedig a költségeit és a munkáját anyagilag elismerni/kárpótolni szintén szükséges. A fegyelmivel és kirúgással való fenyegetőzés teljesen etikátlan. Meglopva itt a dolgozó lett és ha akarna pereskedni a munkáltatója ellen, szerintem a történtek alapján megtehetné. A vásárlóhoz a dolgozónak nincs köze, az ő reklamációja jogos lehetett, amennyiben jóhiszemű volt, hogy az árban az adott újítás is benne van.
2023. márc. 21. 12:37
 3/5 A kérdező kommentje:

#1 Persze értem vevő álláspontját is. Bár nem láttam az adás-vételi szerződést, de ha jól tudom szerepel benne, hogy amit vásárolt áttekintette, megvizsgálta.

#2 A gond, hogy szegény dolgozómnak erről, hogy ő szerelte ezt be semmiféle dokumentuma nincs. Ugyebár az elődje végezte el ezt az újítást. Engem valamiért nagyon nem hagy nyugodni az ügy. Ha a cég jogásza is jelen volt a megbeszélésen, nem lettek volna kötelesek tájékoztatni előre? Értem ez alatt azt, hogy a dolgozóm is feltudjon készülni és/vagy jogi képviselővel megjelenni.

Egyébként köszönöm a válaszaitokat! :)

2023. márc. 21. 15:40
 4/5 anonim ***** válasza:

Most akkor kié az újítás, mikor és ki szerelte be?

Mert egyszer azt írod: "szegény dolgozómnak erről, hogy ő szerelte ezt be semmiféle dokumentuma nincs"

Ezzel ellentétben azt is írtad: "Megörökölte az elődjétől, aki a kis autójába, az akkori főnök engedélyével beszerelt valami újítást a kocsiba" és "Ugyebár az elődje végezte el ezt az újítást"

Ezek szerint az előd beszerelt egy újítást a kocsiba, és a kocsit az újítással együtt "megörökölte" a mostani dolgozó. Nyilván használatra, nem tulajdonosa lett.

Amikor a tulajdonos eladta a kocsit, a dolgozó, aki most használja a kocsit, jelezte, hogy az elődje által beszerelt újítást ki akarja szerelni és ki is szerelte anélkül, hogy erre engedélyt kapott volna.

Ez a történet lényegre törően?

2023. márc. 21. 17:33
 5/5 A kérdező kommentje:
Igen, jól értelmezted a leírtakat. Elnézést az előző kusza válaszért, félbe kellett hagynom az írást és nem olvastam vissza.
2023. márc. 21. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!