Jó-e így a felmondás?
Dátum "2023.0x.xx." (persze az az "x" nincs oda nyomtatva)
Az van, hogy most még nem tudom napra pontosan, hogy mikor adok be felmondást, de biztosan valamikor 1-2 hónapon belül szándékozom ezt meglépni. Ha éppen délelőttös leszek, amikor úgy döntök, hogy "most", akkor csak műszak után tudnék elmenni nyomdába (nincs a jelenlegi lakásomon saját nyomtatóm, túl csak a közelmúltban volt a külön költözésem a szüleimtől), és az eredeti szándékomhoz képest másnapra csúszik a dolog, és az számít, amikor a munkáltató tudomásul veszi. Ezért előre szeretném a közeljövőben (pár napon belül) kinyomtatni, és amikor meghozom a döntést, akkor már készen a kezébe nyomni a főninek a papírt. Ehhez gondoltam a dátumozás fenti formáját használni, azaz nyomtatva "[Helység], 2023.0_.__." és a döntésem tényleges napján tollal ráírva a maradék számjegyeket a majdani aktuális dátum szerint. Ez hivatalosan rendben lenne, lehet ilyet?

Egy kapcsolódó kérdés jutott eszembe.
Amikor beadom a felmondást, meg szeretném próbálni azt, hogy megkérem őket a felmondási időtől történő eltekintésre. Maga a felmondásom sima felmondás lesz, nincs a birtokomban olyan indok, ami miatt maga a felmondásom lehetne azonnali hatályú, azonban vissaztérve az előző mondatra, úgy hallottam, hogy "meg lehet próbálni" ezt is. Ekkor melyik kéne? (Vagy mind2 helyes?) A papíron csak a felmondás szövege és szóban is történhet a "megpróbálom rávenni a főnit" dolog (mert amúgy is csak próbálkozás, ami vagy sikerül vagy nem)? Vagy ezt a kérdést is bele kell írni? Utóbbi esetben az erre nemleges válasz még nem érvényteleníti az egész felmondást, ugye?

Írd bele ezt a mondatot: Kérem a felmondási időtől eltekinteni szíveskedjenek.
Aztán vagy elfogadják vagy nem, vagy alkudoznak, de ez nem befolyásolja magát a felmondást.

Lényeges dolgot megosztanék:
A felmondás akkor vált ki joghatást, ha azt a másik féllel közlik.
Mivel az írott megállapodást kizárólag írásban lehet módosítani, megszüntetni, ezért ehhez az írásba fektetett felmondást kell a munkáltatónak átadni. A felmondás napja lesz a mérvadó, nem az, hogy Te milyen dátumot írtál rá, melyik napon gépelted azt le, vagy vetetted kockás papírra.
Ezért is kell a felmondást két egyező példányban megírni, az egyiket átadni a munkáltatónak, a másikon pedig dátummal átvetetni vele.
Ha Te a felmondásodra 2022. január 14-i dátumot írsz keltezésnek, és március 02-án nyújtod csak át, az március 02-án lesz közölt függetlenül attól, hogy január 14-i keltezés van rajta. A két fél közötti további kötelezettséget, jogokat a március 02-ai dátum határozza meg. Másnap elindul a felmondási idő például, vagy ha még próbaidő alatti a felmondás közlése, akkor március 02-án megszűnik a munkaviszony.
Ha nem szeretnéd letölteni a felmondási időt, vagy annak egy részét, nyugodtan fogalmazd bele ezt a kérést a felmondásodba.
Ha csak egy részét töltenéd le, azt is beleírhatod kérésként, hogy X. Y napon szünjön meg a munkaviszonyod.
Innentől kezdve kizárólag a munkáltatón múlik, hogy teljesíti vagy sem a kérésed. Ha "rábólint", azt azért vessétek papírra a későbbi jogi herce-hurca elkerülése végett. :)

"Vagy másért írtál, azért,"
Igen, azért írtam. Lényegtelen az írás keltezése. Te azt már akár - kicsit lesarkítva - papírra vethetted 2 éve, ha idén adod át a munkáltatónak.
A keltezés nem releváns, az átvétel dátuma a döntő.
Csak azért írtam le, mert láthatóan nagyon rágörcsöltél a keltezésre.
A példám nyilván némileg túlzó, mert általában a felmondás átadása előtti napokban szokták papírra vetni azt. :)
De ha Te úgy szeretnéd meglépni, ahogy eredetileg eltervezted, hát tedd azt!
Értem, ismét köszönöm.
(akkor akár megírom és keltezem pár napon belül, aztán átadom egy hónapon belül ‒ azért ha már januárban is megírtam volna és keltezve is akkori lenne, azt azért gondoltam úgy, hogy hülyén venné ki magát, merthogy rólam mit gondolna úgy a munkaadó, hogy már rég ezt terveztem; tudni valóban már tudtam és terveztem némi ideje, csak nem kell ezt is tudnia)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!