Meddig tart teljesen pályakezdő mérnökként munkát találni (BSc)? Személyes tapasztalat érdekelne, hogy nektek meddig tartott?
Januárban végeztem el az alapképzést egy mérnöki szakon a BME-n. Csúsztam, mert nekem nehéz volt és nem vagyok egy zseni se, nincs motivációm, se önbizalmam, pályakezdő vagyok. Az életrajzomban kb csak a szakdolgozatomról van egy rövid leírás, meg a szakmai gyakorlatomról, meg a nyelvismeret.
Nehezen tudom eladni magam interjún, eddig két helyről kerestek, de elég gáz volt az első (marhaságokat válaszoltam), a másodiknál pedig nem értem, miért nem hívtak vissza a második körre.
A többi helyről pedig nem is válaszolnak egyáltalán, nemtom hány helyre jelentkeztem, sztem 8-10. Csak pályakezdő pozikra jelentkezek, volt ahol érettségi is elég volt.
Mérnökként mennyi ideig tartott elhelyezkednetek tapasztalat nélkül? Ciki, hogy már lassan egy hónapja nem találok állást, de nem is nagyon keresnek?
Húzza le az önbizalmam a helyzet még jobban, pedig reálisan tudom, hogy a munkaadóknak se könnyű a jelenlegi gazdasági helyzetben, de hogy mérnökként nem kellek... Valszeg én rontok el valamit, ez van bennem folyamatosan.
Na de nem csak vegyész karosoktól várok választ, ezért nem akartam szándékosan ennyire specifikus lenni, hanem esetleg olyan más mérnök szakról, ahol valaki úgy érzi, hogy szintén nem olyan népszerű a végzettsége a munkaerőpiacon, mint pl a mérnökinfó.
Most nyilván nálunk is van, aki könnyen elhelyezkedik, de én pl nem vagyok annyira kémia/biokémia/laboros stb.... zseni és emiatt okoz nehézséget, szvl még azoknak a válaszára is kíváncsi lennék, akiknek szintén nehézséget okozott a mérnöki szakuk elvégzése általánosságban.
Bocsi kérdező de nekem úgy tűnik hogy velünk akarod igazoltatni hogy jogosan nem megy neked az álláskeresés.
Elárulom egy mérnökinfós semmivel nincs hátrányban egy sima proginfóssal szemben.
Egész napod ottvan, ahelyett hogy mondogatod magadnak hogy miért nem megy, ott a youtube ezernyi videót lehet találni arról hogy hogyan rakj össze pályakezdő CVt. Nem baj ha nincs sok tapasztalatod, azért vagy pályakezdő.
Másodszor az internet tele van interjúkérdésekkel akár szakmai akár személyes szinten, menj át rajtuk és készülj fel.
Kérj meg valakit barátok közül aki esetleg szakmabéli, hogy interjúztasson meg.
És ne te döntsed el hogy te egy céghez való bekerülésre alkalmas vagy e vagy sem, arra van az interjúprocedúra. Én úgy kerültem be ahol most vagyok hogy álmomban se gondoltam volna hogy elég jó vagyok hozzá
Nem tudom a proginfónak most mi köze ahhoz, amit korábban mondtam.
Csak azért változtattam meg a kérdést, mert teljesen más területen vagyok és így nem láttam a válaszok relevanciáját, semmi közöm az infóhoz és tudom, hogy tonna számra vesznek fel embereket ilyen területre akár rosszabb teljesítménnyel is (ez nem beszólás mielőtt valaki felkapja a vizet, hanem kereslet kínálat kérdése, és nem is a korábbi válaszolókra utaltam ezzel), mert egyszerűen több ember kell, ez van, de nekem a vegyiparhoz van közöm, jóval kisebb a kapacitás, ezért mondtam hogy ez tényleg szak függő.
Inkább véleményt szerettem volna olyanoktól, akik hasonló cipőben járnak.
Nem értem ezt az igazolás dolgot, nyilván nem megy az álláskeresés és tudom, hogy azért nem megy, mert számomra nehéz volt a szakom és nem értek hozzá úgy, ahogy kéne, ez a kérdésem lényege lenne eleve. Ezért is változtattam meg a kérdést arra, hogy hogyan vészelték át az álláskeresést, akiknek nehezebben ment a saját szakjuk, vagy legalábbis úgy érzik, hogy elmaradnak az átlag tudásúaktól.
Na de mindegy, a 4-5 válaszoló jókat mondott nekem, az tényleg segített kicsit megrázni, ezzel a válasszal már előrébb vagyok.
Azért köszi a válaszokat többiektől is! Ha meg nem voltam elég érthető korábban, akkor bocsi. Nekem már le van zárva a kérdés, szép napot!
"Na de mindegy, a 4-5 válaszoló jókat mondott nekem, az tényleg segített kicsit megrázni, ezzel a válasszal már előrébb vagyok."
Nagyon szívesen. Hajrá, majd számolj be, ha összejött valami.
Ne abban gondolkodj, hogy hogyan "kell" CV-t írni. Az már rossz hozzáállás.
Írd meg úgy, ahogy neked tetszik. A CV az önmagad bemutatása. A stílus, szöveg, stb. mind-mind fontos. A legfontosabb: NE SABLON alapján csináld.
Mindig az a jó, ha 100% MAGAD ADOD. Az a hiteles. Előbb-utóbb kiderülne, ha nem olyan ember vagy amit írsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!