Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Táppénz után muszáj , le...

Táppénz után muszáj , le dolgozni?

Figyelt kérdés
Ma van egy hete, hogy beteg vagyok, nem javul az állapotom , csak romlik. Semmi olyan durva betegség, szerintem csak valami durva baci vagy vírus. Eddig be jártam dolgozni , betegen is de már úgy érzem nem bírom tovább , mert rosszabbodik és már nagyon ki vagyok, teljesen ki merültem. Holnap szabadnapom van már de sajnos nincs orvos, csak pénteken de akkor már mennem kellene dolgozni. Ha elmegyek táppénzre akkor azt muszáj utána le dolgoznom valamikor, mert kereskedelemben dolgozom, és azt mondtak a kollégák le kell, mert más megy be olyankor helyettem. Ez tényleg így van? Amióta kereskedelemben vagyok meg nem voltam beteg, 2,5 év alatt. De a kevés szabadidomet ami karácsonykor lenne a csaladdal nem akarom beáldozni akkor inkább betegen be megyek szenvedni.

2022. dec. 7. 22:55
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A munkáltatód beoszthat túlórára a törvényes maximumig. Tehát nem "kell", de a munkáltató dönthet így.
2022. dec. 7. 22:57
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A táppénzt nem kell ledolgozni. Ez hazugság. A táppénz arra van, hogy betegen otthon maradhass gyógyulni, de közben ne legyél pénz nélkül.

Teljesen más dolog az, hogy a kereskedelemben, kisebb boltokban kevés embernél csak úgy tudják megoldani a helyettesítést, hogy valakinek túlóráznia kell.

Gondolom a főnököd úgy képzeli el, hogy az egyik kollégád dolgozik amikor te beteg vagy és majd te többet fogsz dolgozni és akkor a kollégád szabadnapos lesz - így nem kell túlóráért fizetnie.

De ez nem így működik.

Vagy a kollégádnak kell túlórát fizetnie vagy neked, mert a munkaidőd része az amit táppénzen vagy. Pont mint ha szabadságon lennél. (már persze ha nem dolgoztatja le veletek azt is, mert barátnőm olyan hülye, hogy még tapsol is hozzá a főnökének hogy 25 éve nincsen fizetett szabadsága, csak "elengedi" pár napra és utána azt ledolgozza. )

Tehát a törvény szerint ha holnap szabadnapod van és pénteken elmész orvoshoz, akkor az orvos a pénteki napodra már táppénzre (betegszabadságra) fog kiírni addig amíg meg nem gyógyulsz. Mondjuk táppénzen leszel pénteken, szombaton, mert hétfőn már mész.

Innentől neked a pénteki és szombati munkanapod rendben van, a munkaidőd "le van dolgozva" a táppénzes állományba vétellel. Nincs mit ledolgoznod.

Ha pénteken meg szombaton valaki helyettesített, akkor vagy neki kell ezért túlórapénzt kapnia, vagy ha jövő héten te többet dolgozol hogy a kollégád szabadnapon lehessen, mert a saját szabadnapján, pénteken, szombaton helyetted volt dolgozni - akkor neked kell érte 2 napnyi túlóra pénzt megkapnod. Mert ez már túlmunka lenne tőled.

Érthető ha meg akarja úszni a főnököd hogy többet fizessen érte, de ettől még a túlóra az túlóra és meg kell fizetnie. Vagy a helyettesítő kollégádat vagy téged.

A már említett barátnőmnél a főnök ilyenkor maga megy be a boltba dolgozni a hiányzó ember helyett, így oldja meg hogy ne kelljen túlórát kifizetnie.

2022. dec. 7. 23:30
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem
2022. dec. 8. 02:11
 4/9 A kérdező kommentje:
És ha például hétvégére olyat ir be helyettem , aki most hétvégén nem dolgozna de jovohet hétvégén igen. Annak a helyére engem be ir Jovoheten , ot pedig most hétvégére. Akkor ebben az esetben is az van, hogy nem lehet?
2022. dec. 8. 09:48
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

4: tehát átírja a beosztást, és te nem leszel egy napot se betegszabin, mert azokon a napokon amikor lettél volna, nem lesz munkavégzési kötelezettséged?

Hivatalosan az adott műszak kezdete előtt legalább 96 órával tájékoztatnia kell róla (egy hirtelen betegségnél ez nem igazán reális). Az más kérdés, hogy ha ez nincs meg, de lepapírozza ti meg nem teszitek szóvá, akkor sose lesz belőle ügy.

2022. dec. 8. 12:19
 6/9 A kérdező kommentje:
Ha leadom a tappenzes papírom akkor ez nem jön majd ki berzarasnal? Tehát csak akkor tudja megcsinalni ezt, hogy más helyett majd pluszban be menjek és ne fizesse ki túlórában ha nem ir be tappenzre?
2022. dec. 8. 13:12
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
6# te most komolyan ennyire értetlen vagy? A táppénz, az táppénz. Nem dolgoztathatja le veled. Akit behív helyetted, annak majd fizet túlórát. Te meg ne menj bele hülyeségekbe és nem kell engedni, hogy a főnököd megvezessen!
2022. dec. 8. 15:34
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

7: elméletben, aztán hogy egy kis kkv (de néha multi is) mit csinál, az más kérdés.

Kérdező, nem tudjuk mit csinál a főnököd, ha kapsz betegszabit akkor a "ledolgoztatás" túlóra és neki több kiadás; ha meg azokra a napokra pihenőt ír akkor nincs se betegszabi se túlóra, a sima béredet kapod. Utóbbi csak akkor jogszerű, ha a beosztás változásáról 96 órával előre értesített - de ezt vagy betartja vagy nem. Te tudod mennyire korrekt a főnököd és a cég.

2022. dec. 8. 20:45
 9/9 anonim ***** válasza:

Az elméletet nagyon szépen leírták elöttem, teljesen igazuk van. Az elméletben!

DE!

A gyakorlatban ez úgy szokott kinézni, hogy van egy beosztás, hogy ki mikor jön és mikor nem. Ha valaki beteg, a beosztás átírásra kerül, elvégre valakinek be kell jönnie aki amúgy otthon lenne. Amig beteg vagy, addig minden nap "cserélsz" valakivel, így ezeket a "cseréket" le kell dolgozni, mert végeredményben csak máshogy oszlanak el az otthon töltött napjaid, és a munkanapok.

Évekig dolgoztam ebben a rendszerben, célszerű minnél elöbb menekülni az ilyen helyekről.

2022. dec. 21. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!