Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ha egy határozott idejű...

Ha egy határozott idejű szerződéssel dolgozó alkalmazott a felettesével vitázva meggondolatlanul kijelenti, hogy elege van, keresni fog másik állást, akkor megtehetik, hogy ezt beadott felmondáskent kezelik?

Figyelt kérdés

A munkatársam csinálta ezt, mert nincs megelégedve a fizetéssel, és levonnak tőle valamit, amit szerinte nem kellene, plusz úgy érzi, hogy néha jogtalanul hibáztatják apróbb dolgokért. A minap ezeket megmondta a felettesünknek, amikor az arra járt, plusz, hogy keresni fog új munkát márciusra, mire a szerződése lejár.

Mondtam utána neki, hogy szerintem evvel hülyeséget csinált. Mert amíg nem talált új munkát, addig nem túl okos dolog a vezetők tudtára hozni, hogy elvágyódik. Mert mi van, ha addigra mégsem talál jobban kereső helyet? Vagy mondjuk megbetegszik hetekre, és így nem tud keresgélni?

Ha nincs nagy gond a munkájával, akkor megtehetik, hogy márciusban (bárhogy is áll a keresgéléssel) nem hosszabbítanak neki, beadott felmondásra hivatkozva?

2022. dec. 2. 22:38
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Abszurd lehet elképzelni, de attól még létezik ilyen. Mint írtam, az indoklással vigyázni kell, mert ha olyan indokot ad a munkáltató, ami jogszabályba ütközik, a dolgozónak pedig van kedve bíróságra menni, akkor csak a baj van. Úgyhogy előfordul, hogy a munkáltató inkább nem mond semmi indoklást, hogy ne lehessen belekötni. Például ha a kismamának nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződését, mert elmegy szülni, akkor jobb, ha nem indokolják semmivel.

Egyébként meg az, hogy szerinted nem lesz hosszú életű egy ilyen munkahely... Nos, ez nem biztos. Rengeteg Papa-Mama Bt. van szerte az országban, amik annak ellenére működnek 15-20 éve vagy még régebben, hogy soha nem vették emberszámba a dolgozókat, mégis mindig találnak a környéken valami nyomorultat, aki hajlandó nekik aprópénzért robotolni. Náluk valahogy nincs munkaerőhiány.

2022. dec. 3. 10:25
 12/20 A kérdező kommentje:

13: De nyilván a terhes nő is meg fogja kérdezni, hogy miért küldik el. A legegyszerűbb létszámleépítéssel indokolni. Csak akkor arra kell ügyelni, hogy az elbocsátás utáni néhány hónapban még senkit ne vegyenek fel arra a postra, legalábbis ne hivatalosan, mert ha a kirúgott dolgozó perelni próbál, és kimegy egy ellenőrzés, és azt látják, hogy a postja be van töltve, akkor az egyenes bukta.

Nem árulod el, hogy miért hiszel Balunak? :)

2022. dec. 3. 10:32
 13/20 anonim ***** válasza:
Honnan a tökből veszitek hogy határozott idejű szerződés lejártakor meg kell indokolni miért nem alkalmaznak tovább? Sose voltam határozottal sehol, de megnézem az Mt-ben ha nagyon erősködtök. Mi a tök értelme lenne a határozott időnek, ha nem lehetne egyszerűen abbahagyni a *megegyezésben* szereplő idő végén? Hát ha annyi időben egyeztetek meg, akkor annyiban.
2022. dec. 3. 13:52
 14/20 A kérdező kommentje:
13: Az az értelme, hogy megeshet, hogy egy adott poston csak időlegesen van szükség dolgozóra. (pl. vendéglátásban) Vagy pedig egyszerűen ingatag a munkakör olyan téren, hogy hány emberre van szükség, mert mondjuk évente más iramot diktál a megrendelés. De a határozott időnél is köteles a munkáltató 1 hónappal a vége előtt közölni az elbocsátást. Ha ezentúl teszi meg, akkor plusz egy havi bért ki kell még pengetnie. De alapesetben a szerződés hosszabbítható. És meg kell indokolniuk, hogy miért nem hosszabbítanak. Ha leépítésre hivatkozva küldik el, akkor utána egy meghatározott ideig (azt hiszem fél év) nem vehetnek fel senkit a helyére, mert különben, ha kitudódik, büntetést kell fizetniük.
2022. dec. 3. 14:03
 15/20 anonim ***** válasza:

Ezeket honnan a tökből veszitek?

2012. évi I. törvény

a munka törvénykönyvéről

63. § (1) A munkaviszony megszűnik

c) a határozott idő lejártával,

Ennyi. Mondani se kell semmit. Ha lejárt, másnap nem jössz. Ez nem felmondás amúgy. De ha már felmondás:

79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

b) a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.

(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.

2022. dec. 3. 14:16
 16/20 anonim ***** válasza:
2022. dec. 3. 14:18
 17/20 anonim ***** válasza:

"De a határozott időnél is köteles a munkáltató 1 hónappal a vége előtt közölni az elbocsátást"

Szerintem az "elbocsátás" fogalomnál beszélünk el egymás mellett. Az elbocsátás lehet a munkavállalói felmondás, ezt tényleg indokolnia kell a munkáltatónak és vonatkozik rá a felmondási idő meg még pár apróság. Viszont elbocsátásnak lehet nevezni azt is, ha valakinek nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződését. Erre viszont nem vonatkozik semmiféle különleges szabály. Megkötötték a szerződést a dolgozóval, benne van, meddig kell dolgoznia, majd mikor eljön ez a nap, nem kötnek vele másik szerződést. Ezt nem kell megindokolni és felmondási idő sincs.

Ettől függetlenül megkérdezheti a dolgozó, miért nem hosszabbítottak vele, de ezt nem köteles megmondani a munkáltató. Ha mégis megmondja, hogy - a fenti példánál maradva - azért nem köt új szerződést a munkavállalóval, mert terhes, abba már bele lehet kötni.

2022. dec. 3. 14:30
 18/20 anonim ***** válasza:

Helyesen: Az elbocsátás lehet a MUNKÁLTATÓ felmondása, ezt tényleg indokolnia kell a munkáltatónak stb de határozott időnél különös szabályai is vannak, pl. nincs olyan hogy leépítésre hivatkozik.

66. § (8) A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszüntetheti

a) a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy

b) a munkavállaló képességére alapított okból vagy

c) ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

2022. dec. 3. 14:37
 19/20 anonim ***** válasza:
Na, elírtam. Én is a munkáltatói felmondásra gondoltam, csak valamiért nem azt írtam.
2022. dec. 3. 14:41
 20/20 anonim ***** válasza:

4. Szerintem te próbaidő voltál ott még csak. Próbaidő alatt lehet ilyet csinálni hogy csak betelefonálsz hogy nem mész, ugyanezt fordítva is lehet, mindezt indoklás nélkül mindkét fél részéről. A kérdésben viszont szerződés van.

"A határozott idő lejárta, a munkaviszonyt automatikusan megszünteti. Ilyenkor tehát nem kell felmondási időt biztosítani, nincs felmondási védelem, végkielégítés, vagy indokolási kötelezettség."

[link]

2022. dec. 12. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!