Gáz, ha volt mérnökhallgatóként elmennék ugyan arra a munkahelyre sima gyári munkásként?
Végső soron magunknak tanulunk. Nekem 3 diplomám és egy megkezdett doktorim van, nagyságrendileg annyit keresek, mint a kollégám okj-vel és egy nagy adag autodidakta tanulással. Én mit mondjak? :) A piac kicsit máshogy működik, nem egyenesen arányosan kerülnek jutalmazásra az akadémiai évek benne.
Ezt nem lehet kategorikusan kijelenteni. Mérnöki területenként és munkahelyenként változik.
Én mérnökinformatikus vagyok, soha nem kellett senki életéért felelnem, pedig magas pozícióban vagyok, magasan képzett szakemberként. Van villamosmérnök kollégám, ő is sima irodai munkát végez, több emberen átmegy a munkája, mielőtt egyáltalán ügyfél közelébe kerülne. Mondok jobbat, a szakterületem tudását magamtól szedtem magamra, gyakorlatilag a második évtől amit tanultam az az én karrierem szempontjából semmilyen szinten nem volt hasznos. Erre rátett egy lapáttal a mesterszak, ahol a diplomamunka kivételével semmi sem volt szakirányú és most itt a doktori képzés, ahol szintén magamtól kell kitalálni mindent, mert alig fogják a kezem. Túl sokat képzelsz bele abba, amit az egyetem ad. Másrészt pedig én nem azt venném elő, akinek nincs meg a megfelelő kompetenciája dolgokhoz, amikhez ennek ellenére közel engedik, hanem azt, aki hagyta, hogy az az ember szabad kezet kapjon ezekben a dolgokban. Nagyon könnyű valakit degradálni, aki nem adta le például a szakdolgozatát és ezért nincs diplomája, mintha attól a plusz 5 odlaltól automatikusan kompetenssé válna inkompetensből, de milyen kva érdekes, azt senki sem veszi elő, aki úgy vesz fel embereket, hogy be sem kéri a diplomáját és zokszó nélkül rábíz hatalmat és felelősséget. Megjártam pár munkahelyet és van pár szintén mérnök kollégám, aki mögött több cég van. Gépész, mechás, villanyos, járműmérnök... Soha, senkinek nem kellett bemutatnia a papírját a munkahelyén. Ha bárki meghal emiatt, azért kizárólag a vezetőség és a hr a felelős. Tőlem is egyedül az MTA kutatóasszisztensi pozíciójára kérték be anno a diplomámat. Ha annyira fontos lenne nekik, itt áll a polcon, beviszem bármikor. De nem az.
Szerintem továbbra sem egyetemről szedi össze a legtöbb diplomás mérnök a szakmai kompetenciái zömét. Valahol jó előszűrő, valahol meg egy 1-2 körös szakmai teszt (egy szakmai kérdésekből álló interjú és egy egyhetes tesztfeladat) pontosabb képet ad.
Plusz a kérdező esetében igaz, hogy jelenleg ia a cégnél gyakornok. Látják a munkáját, tudják, mit lehet már rábízni. Nekem az a megérzésem, hogy átvennék főállásba, ha eltöltött fél-1 évet ott, akár szerez diplomát, akár nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!